مدیرکل صنایع غذایی وزارت صنعت گفت: وزارت کشاورزی در زمینه توسعه کشت دانههای روغنی فعالیت خوبی انجام داده ولی باید به اقتصاد صنعت روغنکشی و خروجی آن یعنی کنجاله و روغن خام نیز توجه شود.
منبع خبر : فارس - اقتصادیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 07 آذر 1396ساعت انتشار : 15:37:19به گزارش خبرنگار اقتصادی خبزگرای فارس، مهدی صادقی نیارکی در همایش روغن های خوراکی و دانه های روغنی با بیان اینکه حدود 95 درصد روغن مصرفی کشور از محل واردات تأمین میشود، اظهار داشت: حدود 500 هزار تن روغن مصرفی کشور توسط تولیدکنندگان داخلی تولید میشود.
به گفته وی، صنعت روغنکشی نیز دارای ظرفیت 5 میلیون تنی است و توان تأمین کل نیاز کشور به کنجاله در داخل وجود دارد.
وی با بیان اینکه بیش از 50 درصد نیاز کشور به روغن از طریق تولید داخل قابل تأمین است، گفت: وزارت کشاورزی در زمینه توسعه کشت دانههای روغنی فعالیت خوبی انجام داده ولی باید به اقتصاد صنعت روغنکشی و خروجی صنعت یعنی کنجاله و روغن خام نیز توجه شود.
صادقی نیارکی با اشاره به واردات 2 میلیون و 400 هزار تن انواع دانه روغنی به کشور در سال گذشته، گفت: خروجی این واردات، تولید 500 هزار تن روغن خام بوده است.
وی تصریح کرد: سهم صنعت روغن نباتی در ارزش افزوده کل صنعت 1.4 درصد است و 0.7 درصد اشتغال صنعت نیز به این بخش اختصاص دارد.
صادقی با تأکید بر لزوم دانشبنیان شدن صنایع روغن نباتی کشور، گفت: در حال حاضر یک نوع روغن یک لیتری با قیمت 10 هزار تومان در کشور عرضه میشود و همین میزان روغن نیز با برند دیگری با قیمت 6 هزار تومان به فروش میرسد که نقش دانشبنیان شدن صنعت در این میان مؤثر است.
وی همچنین با بیان اینکه هر روز شاهد ایجاد واحدهای جدید کوچک عرضه لبنیات در هر محله هستیم، ادامه داد: برخی تولیدکنندگان کارگاهی خرد و متوسط نسبت به تولید اقدام میکنند که اگر تولیدکنندگان بزرگ به دانشبنیان شدن توجهی نداشته باشند ممکن است اتفاقی که در صنعت لبنیات روی داده در صنعت روغن نباتی نیز بیفتد.
صادقی در ادامه با اشاره به بازار مناسب عراق برای صادرات روغن نباتی ایران، گفت: این بازار کشش خرید 600 هزار تن روغننباتی را دارا است که تولیدکنندگان ایرانی میتوانند به آن توجه ویژهای داشته باشند، البته در برخی مزیتها عقب هستیم که باید جبران شود و صنعت نیز باید دانشبنیان شود.
به گزارش فارس امیر طالبی، معاون توسعه مدیریت سازمان توسعه تجارت نیز در این همایش با بیان اینکه بیشترین میزان واردات روغن خام به کشور به تولیدات برزیل، آرژانتین، اندونزی و مالزی اختصاص دارد، گفت: سال 91 حدود 2 میلیارد دلار واردات روغن خام داشتیم که این رقم در سال گذشته به حدود یک میلیارد دلار رسید.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید روغن نباتی در کشور دو برابر نیاز داخل است، اظهار داشت: سال گذشته حدود 76 میلیون دلار صادرات روغن نباتی به عراق، افغانستان، تاجیکستان، پاکستان و ترکمنستان داشتیم که البته اوج صادرات صنعت روغن نباتی مربوط به سال 90 بود که به 115 میلیون دلار رسید.
وی با تأکید بر لزوم هدایت ظرفیت تولید روغن نباتی در کشور به سمت صادرات، گفت: توسعه کشت دانههای روغنی در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی تعریف شده و طبق یک برنامه 10 ساله قرار است 70 درصد روغن مورد نیاز کشور را تولید کنیم.
به گفته طالبی، سالانه یک تا 2 میلیارد دلار واردات روغن به کشور صورت میگیرد که میتوان واردات دانههای روغنی را جایگزین واردات روغن خام کرد.
وی همچنین سرانه مصرف روغن نباتی در ایران را در دهه 40 حدود 2.5 کیلوگرم عنوان کرد و گفت: این رقم در حال حاضر به حدود 20 کیلوگرم رسیده است که از متوسط مصرف جهانی 7 تا 8 کیلوگرم بالاتر است.
به گفته وی، متوسط مصرف سرانه روغن نباتی در برخی کشورهای اروپایی 3 تا 5 کیلوگرم است و ما نیز باید با کاهش میزان مصرف داخل، تولیدات را به سمت بازارهای صادراتی هدایت کنیم.
به گزارش فارس در پایان این همایش، نمایشگاه روغن های خوراکی و دانه های روغنی نیز افتتاح شد. این نمایشگاه تا ۱۰ آذرماه برقرار است.
انتهای پیام/م