اکو فود

نخستین سایت خبر خوان صنایع غذایی و کشاورزی

امروز : یک شنبه 9 دى ماه 1403
آخرین به روز رسانی:
یک شنبه 9 دى ماه 1403 ساعت: 3:25:12

اوضاع نامناسب رژیم غذایی ایرانیان بر پایه گیاهی/ رشد سالانه 2.6 درصدی عرضه سرانه پروتئین در کشور

اوضاع نامناسب رژیم غذایی ایرانیان بر پایه گیاهی/ رشد سالانه 2.6 درصدی عرضه سرانه پروتئین در کشور

نتیجه پژوهشی 21 ساله در ایران نشان از آن دارد که عرضه سرانه پروتئین حیوانی از 18.5 گرم در سال 1370 خورشیدی به 31.61 گرم در سال 91 افزایش داشت که حاکی از متوسط رشد سالانه 2.6 درصدی دارد.پژوهش بررسی شاخص‌های امنیت غذایی در جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های 1391 - 1370

منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 05 مهر 1394ساعت انتشار : 8:52:19
نتیجه پژوهشی 21 ساله در ایران نشان از آن دارد که عرضه سرانه پروتئین حیوانی از 18.5 گرم در سال 1370 خورشیدی به 31.61 گرم در سال 91 افزایش داشت که حاکی از متوسط رشد سالانه 2.6 درصدی دارد.   به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، مؤسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در یک پژوهش به بررسی شاخص‌های امنیت غذایی در جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های 1391 - 1370 پرداخت. در این پژوهش آمده است: بررسی رون عرضه سرانه انرژی کل طی سال‌های 1391 - 1370 حاکی از افزایش عرضه انرژی روزانه از سه‌هزار و 52 کیلوکالری در سال 1370 به سه‌هزار و 584 کیلوکالری در سال 1391 است. طی این سال‌ها عرضه سرانه انرژی فرآورده‌های گیاهی از دوهزار و 732 به سه‌هزار و 120 کیلوکالری در روز افزایش یافته است. عرضه سرانه انرژی فرآورده‌های حیوانی در این دوره با متوسط رشد سالانه حدود دو درصد از 320 کیلوکالری در روز به حدود 465 کیلوکالری افزایش یافته است. نکته قابل توجه پیشی گرفتن متوسط رشد سالانه عرضه انرژی سرانه فرآورده‌های حیوانی از گیاهی است که نشان‌دهنده بهبود ترکیب الگوی مواد غذایی است. عرضه سرانه پروتئین کل از 81 گرم در روز به 98.62 گرم و عرضه سرانه پروتئین حیوانی از 18.5 گرم در روز از ابتدای دوره مورد بررسی به 31.61 گرم در روز در سال 1391 افزایش یافته است که حاکی از متوسط رشد سالانه 2.6 درصدی است. این پژوهش می‌افزاید: سهم پروتئین حیوانی نسبت به کل پروتئنی عرضه‌شده از حدود 23 درصد در ابتدای دوره به 32 درصد در انتهای دوره افزایش یافته است. طی دوره 1391 - 1370 سهم غذاهای غیرنشاسته‌ای از کل انرژی عرضه‌شده به‌طور متوسط 42 درصد بوده است. با توجه به اینکه الگوی غذایی خانواده‌های ایرانی پایه گیاهی دارد، تنوع غذایی در الگوی مصرفی بالا نیست. به‌منظور بهبود کیفی عرضه غذا باید در جهت کاهش سهم غلات، روغن و قند و شکر در تأمین انرژی و افزایش عرضه بیشتر سبزی و میوه و حبوبات و منابع حاوی پروتئین حیوانی گام برداشت.     در این بررسی وضعیت شاخص امنیت غذایی از بعد فراهمی غذا طی دوره زمانی 1391 - 1370 نشان‌دهنده آن است که همواره متوسط عرضه انرژی کل (سه‌هزار و 400 کیلوکالری) بالاتر از متوسط نیاز سرانه جمعیت یعنی دوهزار و 300 تا دوهزار و 500 کیلوکالری از دیدگاه کلان بوده است. نکته قابل توجه افزایش متوسط رشد سالانه عرضه انرژی سرانه فرآورده‌های حیوانی از گیاهی است که حاکی از افزایش مصرف فرآورده‌های حیوانی و بهبود ترکیب الگوی مواد غذایی است. بر همین اساس عرضه سرانه پروتئین حیوانی از 18.5 گرم در سال 1370 به 31.61 گرم در سال 1391 افزایش داشته است و سهم پروتئین حیوانی در تأمین انرژی از 10.48 درصد به 13 درصد افزایش یافته است. همچنین در رژیم غذایی جمعیت، عمده انرژی از منابع نشاسته‌ای مانند گندم، برنج و سیب‌زمینی تأمین می‌شود. طی دوره 1391 - 1370 سهم سرانه غذاهای غیرنشاسته‌ای از کل انرژی عرضه‌شده به‌طور متوسط 42 درصد بوده است. این امر نشان‌دهنده نامتعادل بودن و ناکافی بودن تنوع رژیم غذایی است. در چنین شرایطی وضعیت دریافت مواد مغذی در رژیم‌های غذایی مبتنی بر پایه گیاهی در حد مطلوب نیست. به‌منظور بهبود کیفی عرضه غذا باید در جهت کاهش عرضه غلات و عرضه بیشتر سبزی و میوه و حبوبات و منابع حاوی پروتئین حیوانی و تنوع بیشتر مواد غذایی گام برداشت./   متن کامل این پژوهش از طریق لینک پیسوت ذیل قابل دانلود است