با وجود آنکه پرونده اصلاح شالیکوبیهای برنج از زمان دولت اصلاحات مفتوح روی میز مدیران کشاورزی باقی مانده است، اما هیچگاه به شکل جدی به آن توجه نشده، اما حجم ضایعات برنج همچنان بین 17 تا 25 درصد است که میتواند کشور را از واردات برنج بینیاز کند.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 15 مهر 1394ساعت انتشار : 13:57:23
با وجود آنکه پرونده اصلاح شالیکوبیهای برنج از زمان دولت اصلاحات مفتوح روی میز مدیران کشاورزی باقی مانده است، اما هیچگاه به شکل جدی به آن توجه نشده، اما حجم ضایعات برنج همچنان بین 17 تا 25 درصد است که میتواند کشور را از واردات برنج بینیاز کند.
عضو اتاق بازرگانی گیلان امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: هرچند کشت دوم به معنای اخص آن در شالیزارهای استان گیلان وجود ندارد، اما برداشت راتون بهعنوان کشت دوم برنج که پس از بریدن ساقه اولیه رشد کرده و از کیفیت مناسبی نیز برخوردار است، میتوان گفت برداشت با حداقل پنج درصد از شالیزارهای گیلان خاتمه یافت.
غلامعلی قربانی افزود: در زمان حاضر قیمت برنج در بازارهای محلی بین هفتهزار و 300 تا هفتهزار و 700 تومان متغیر است و میتوان گفت قیمت نسبتاً شیبداری برای مصرفکننده خواهد بود.
تسطیح اراضی قیمت تمامشده برنج را 18 درصد کاهش میدهد
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که دولت نسبت به تسطیح و یکپارچهسازی اراضی اقدام کند، میتوان انتظار داشت قیمت تمامشده تولید بین 15 تا 18 درصد کاهش پیدا کند. از سوی دیگر، تسطیح اراضی میتواند تا 15 درصد در کاهش مصرف آب نیز مؤثر باشد.
قربانی ادامه داد: در زمان حاضر کشت برنج بهصورت سنتی صورت میگیرد و حداقل در 50 درصد از شالیزارها، کشت قدیمی غرقابی جریان دارد، در حالی که با مدیریت منابع آب و تسطیح اراضی میتوان میزان مصرف آب در شالیزارهای برنج را مدیریت کرد و راندمان آب را تا 60 درصد افزایش داد.
برنج نیاز به شناسنامه دارد
کارشناس برنج تصریح کرد: طی سالهای گذشته عدهای از دلالها با بیاخلاقی اقدام به اختلاط برنج کرده و برنج ناخالص را به نام برنجهای کیفی در اختیار مصرفکنندگان بیاطلاع قرار میدهند.
وی یادآور شد: این اقدام میتواند ضمن بیاعتمادی به تولیدکنندگان داخلی، زمینه مصرف برنج خارجی را فراهم کند؛ لذا انتظار میرود سازمان جهاد کشاورزی گیلان بهعنوان متولی تولید برای برنجهای تولیدی این استان شناسنامه صادر کند.
قربانی تأکید کرد: معرفی برند توسط تولیدکنندگانی که سالها است به شکل سنتی به بستهبندی محصولات خود میپردازند، در دوره زمانی بلندمدتی امکان تحقق پیدا میکند که اثرگذاری خود را کاهش میدهد؛ لذا بهنظر میرسد مؤسسه تحقیقات برنج باید با تعریف سامانهای نسبت به تطبیق برچسب با محتوا و خالصفروشی برنج اقدام کند.
وی اظهار داشت: بیاعتنایی نسبت به آنالیز برنجهای بستهبندیشده به آنجا رسید که عملاً برنج دانهبلند خارجی به نام برنج ایرانی و برنج فریدونکنار در صداوسیمای ایران تبلیغ شد و هیچگاه توسط مؤسسه برنج مورد بررسی قرار نگرفت و ماهها به تبلیغ خود ادامه داد.
پرونده اصلاح ساختار برنج، هنوز بایگانی نشده
عضو اتاق بازرگانی گیلان گفت: در حالی که اصلاح ساختار شالیکوبیهای برنج از زمان دولت اصلاحات در دستور کار گرفت و وزیر کنونی که پیش از این نیز سکاندار وزارت جهاد کشاورزی بود، این طرح را کلید زد، این طرح هیچگاه به سرانجام نرسید و همچنان میزان ضایعات در شالیکوبیهای برنج در بالاترین میزان ممکن قرار دارد.
قربانی همچنین افزود: 17 تا 25 درصد برنجهای شلتوک در شالیکوبیها ضایع و تبدیل به خردهبرج میشوند و این شکستگی میتواند برنج ضایعشده را از چرخه مصرف خارج کند. با این حال، هنوز اقدامی برای اصلاح شالیکوبیها صورت نگرفته است.
وی خاطرنشان کرد: تسطیح اراضی در کنار کنترل ضایعات میتواند کشور را همواره از واردات برنج بینیاز کند، اما این پرونده که سالها است مفتوح روی میز مدیران بخش کشاورزی باقی مانده است، با اینکه بایگانی نشده، به دست فراموشی سپرده شده است.
صندوق حمایت از برنج، نیمهکاره رها شد
رئیس سابق انجمن حمایت از تولیدکنندگان برنج گیلان ادامه داد: صندوق حمایت از تولیدکنندگان برنج که باید بهمنظور حمایت و پشتیبانی برنجکاران در شرایط خاص بهوجود میآمد، هرچند کلید تشکیل آن سالها پیش زده شد، اما بهعلت عدم رقبت متولیان، عملاً به دست فراموشی سپرده شد.
قربانی تصریح کرد: با وجود اینکه اینجانب در زمان فعالیت در انجمن برنج بهعنوان یکی از پایهگذاران و پیشنهاددهندگان تشکیل صندوق برنج بودم، اما بیانگیزگی متولیان انجمن باعث شد تشکیل صندوق برنج به زمان دیگری موکول شود./
خبرنگار: فاطمه مهردادیان
A-940715-05