معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه برخی ویروسها و باکتریها در نهال غیرقابل کنترل است، گفت: عملکرد باغات آلوده حدود ۲۵ درصد کاهش دارد.
منبع خبر : فارس - اقتصادیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 10 آبان 1394ساعت انتشار : 12:47:28عبدالرضا کاوند معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال مؤسسه ثبت و کنترل بذر وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در مورد جایگاه نهال در باغبانی، گفت: نهال سنگ بنای باغبانی کشور است و در هر اقدامی برای توسعه، اصلاح و جایگزینی باغات نقش بسزایی دارد.
وی با اشاره به عمر اقتصادی درختان میوه از 10 تا 50 سال افزود: بنابراین باید به همه اجزا، کیفیت، خصوصیات کمی و کیفی آن توجه ویژه شود چرا که در مدت حداقل 10 و حداکثر 50 سال، باغبانی وابسته به نهال است.
کاوند تصریح کرد: تولید اقتصادی و حضور در بازارهای ملی و منطقهای در بخش باغبانی و باغداری وابسته به نهال مناسب و برخورداری از ارقام تجاری است.
وی با بیان اینکه در صورت بروز مشکل در پروژههای باغبانی امکان اصلاح باغات وجود ندارد، تصریح کرد: در صورت وقوع بیماری در باغات باید نهال را از بین برد و نهال جدید کشت کرد که کار پرهزینهای است، چرا که ممکن است بیماری برای باغات دیگر تهدید باشد.
معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال مؤسسه ثبت و گواهی بذر وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که نهال باید چه ویژگیهایی داشته باشد، گفت: نهال باید اصالت داشته و خصوصیات آن باید منطبق با آنچه که اصلاحگر و محقق در بخش باغبانی عنوان کرده باشد.
کاوند با تاکید بر اینکه نهال در هنگام جابجایی باید عاری از هرگونه بیماری و ویروس باشد، تصریح کرد: بسیاری از بیماریهای لاعلاج ویروسی که با هیچ سمی قابل درمان نیستند از طریق طریق جابهجایی نهال منتقل میشود.
وی افزود: ممکن است باغدار در سالهای اولیه با اقدامات حاشیهای باغ را مدیریت کند اما باغی که نهالهایش گرفتار بیماری یا ویروس باشد، یک باغ اقتصادی نخواهد شد.
معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال مؤسسه ثبت و کنترل بذر با تأکید بر اینکه پایه و پیوندک برای جلوگیری از انتقال بیماری توسط نهال باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: براساس بررسیهای انجام شده باغاتی که نهال آلوده دارند حداقل 20 تا 27 درصد با کاهش عملکرد مواجهند.
وی با بیان اینکه انتقال بیماریها از طریق ابزار باغبانی هم وجود دارد، گفت: اگرچه برخی بیماریها، آفتها و قارچها در نهال قابل کنترل است اما ویروسها و شبه ویروسها و برخی باکتریها غیر قابل کنترل هستند و نهایتا باید نهال مبتلا معدوم شود.
کاوند در پاسخ به این سؤال که نهال با ویژگیها یک نهال سالم را از کجا میتوان تهیه کرد، گفت: معاونت تحقیقات کنترل و گواهی نهال وظیفه دارد که شرایط و مناطق مناسب برای تولید نهال در کشور را شناسایی کند و متقاضیان واجد شرایط تولید را شناسایی و ارزیابی کند.
وی افزود: در این رابطه این مؤسسه مجوز تولید و اجازه نامه رسمی تولید نهال را برای افراد مورد تایید در سراسر کشور صادر میکند.
کاوند با اشاره به اینکه نهالستانهایی که تولیدکنندگان آن مورد تایید مؤسسه تحقیقات کنترل و گواهی نهال هستند در کشور وجود دارند تاکید کرد: مردم و باغداران برای تهیه نهال میتوانند به این مراکز مراجعه کنند.
وی افزود: در مراکز عرضه نهال مجوز دارد این اطمینان به خریدار داده میشود که نهال خریداری شده از لحاظ اصالت و سلامت مورد تایید است و با خرید این نهالهای استاندارد بخشی از مشکلاتی که در آینده ممکن است باغداران و نهالکاران با آن مواجه شوند، پیشگیری خواهد شد.
کاوند تصریح کرد: در نهالستانهای مورد تایید مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی باید برچسب شناسه روی نهال تولیدی نصب شود تا در صورت بروز مشکل یا بیماری با بارکدی که روی نهال گذاشته میشود تولیدکننده نهال قابل ردیابی باشد.
معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال مؤسسه ثبت و گواهی بذر وزارت جهاد کشاورزی بیان داشت: بالغ بر 300 نهالستان مجوزدار در چرخه رسمی و تحت نظارت مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وجود دارد که براساس برآورد در 6 ماه اول بالغ بر 20 میلیون و 500 هزار اصله نهال در این نهالستانها تولید شده و آماده جابجایی است..
وی با بیان اینکه واحدهای غیرمجاز در کنار واحدهای مجاز اقدام به تولید نهال میکنند، گفت: خرید نهال از این مراکز را توصیه نمیکنیم.
کاوند با بیان اینکه تولید نهال توسط نهالستانهای غیرمجاز به تولیدات باغبانی کشور لطمه وارد میکند، بیان داشت: برخوردهای ایجابی با تولیدکنندگان غیرمجاز انجام میشود.
معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال مؤسسه ثبت و کنترل بذر گفت: جابحایی نهال تابع شرایط اقلیمی کشور است و اگرچه نهالهای گلدانی محدودیتی از نظر زمان جابجایی ندارند اما جابهجایی نهالهای ریشه لخت که بخش اعظمی از تولید نهال کشور را در برمیگیرد بهتر است در فصل خزان و زمانی که جوانهها خفته هستند اتفاق افتد.
وی اظهار داشت: جابهجایی نهال از ابتدای پاییز آغاز و با توجه به شرایط اقلیمی تا اوایل فروردین و حتی اواسط فرودین ادامه دارد.
کاوند گفت: پروسه تولید نهال عموما 2 سال به طول میانجامد و همکاران ما در نهالستانهای مجوزدار تا مادامی که نهال آماده جابهجایی است در عرصه حضور دارند.
انتهای پیام/