ابتکار سازمان تعاون روستایی برای عرضه تخم پنبه و محلوج در پارتهای کوچک باعث پمپاژ پول در گردونه خرید تضمینی پنبه شده و متعاقبا پیرو این ابتکار عمل، در نخستین سری خرید ضمینی پنبه، مطالبات کشاورزان در کمتر از 25 روز پرداخت شد.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 18 آذر 1394ساعت انتشار : 9:52:21
ابتکار سازمان تعاون روستایی برای عرضه تخم پنبه و محلوج در پارتهای کوچک باعث پمپاژ پول در گردونه خرید تضمینی پنبه شده و متعاقبا پیرو این ابتکار عمل، در نخستین سری خرید ضمینی پنبه، مطالبات کشاورزان در کمتر از 25 روز پرداخت شد.
مدیرعامل اتحادیه پنبهکاران فارس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: برداشت پنبه در اراضی پنبهکاری شمال کشور بهویژه در استان گلستان، بوئینزهرا، خراسان رضوی و مرکز کشور برداشت شده است، اما همچنان در استانهای فارس و اصفهان روی زمین باقی مانده است.
علیمحمد انصاری افزود: در داراب، زریندشت و فسا بهصورت خرید تضمینی خریداری میشود و عملکرد دولت نیز پس از تحویل سری نخست وش پنبههای برداشتشده مناسب بوده است.
وی خاطرنشان کرد: سازمان تعاون روستایی توانست ظرف 25 روز بعد از تحویل پنبه نسبت به پرداخت مطالبات کشاورزان اقدام کند که کارنامه خوبی برای این سازمان خواهد بود.
پمپاژ پول در پنبه با خلاقیت سازمان تعاون روستایی
انصاری ادامه داد: سازمان تعاون روستایی برای نخستینبار، محلوج و تخم پنبه را نیز همزمان از کشاورزان خریداری کرده و به جای آنکه در آخر کار در اوزان بالا و در مزایده به فروش برساند، در پارتهای کوچک و با قیمت مناسبی عرضه میکند.
وی تصریح کرد: این اقدام سازمان تعاون روستایی باعث پمپاژ پول در گردانه خرید تضمینی پنبه شده و باعث میشود عایداتی که از محل فروش استحصالات پنبه به دست این سازمان میرسد، برای خرید تضمینی وش دوباره مورد استفاده قرار گیرد. این پمپاژ توانسته پرداخت مطالبات کشاورزان را کوتاه کند و زمینه را برای عرضه تخم پنبه فراهم کند.
توصیه به کشاورزان برای تسریع برداشت مزارع با ماشینآلات
مدیرعامل اتحادیه پنبهکاران فارس یادآور شد: سرمازدگی احتمالی میتواند کشاورزان پنبهکار را با خسارت عدیدهای روبهرو کند؛ لذا لازم است کشاورزان هرچه سریعتر نسبت به برداشت مزارع خود اقدام کنند.
انصاری تأکید کرد: برخی مزارع که اقدام به کشت پنبه دیررس کردهاند، پنبههای آنها هنوز در حالت غوزه مانده و هنوز به مرحله برداشت نرسیده است، اما سرمای احتمالی میتواند کشاورزان را متضرر کند و بهترین راهحل برای برداشت پنبه به جای برداشت دستی توسط تعداد کارگران زیاد، استفاده از ماشینآلات برداشت پنبه است.
وی اظهار داشت: اکنون کمباینهای مخصوص برداشت پنبه در استانهای تولیدکننده وجود دارد که میتواند ضمن حفظ کیفیت پنبه، در تسریع برداشت پنبه نیز مؤثر باشد.
انصاری همچنین گفت: در زمان حاضر کشاورزان ناگزیرند 16 تا 17 کارگر را طی چند هفته به مزارع خود بفرستند تا بتوانند پنبههای تولیدی را برداشت کنند و در نهایت پنبه برداشتشده بهعلت داشتن ناخالصیهای زیاد، کیفی محسوب نشده است.
وی در ادامه افزود: هرچند برداشت پنبه توسط ماشینآلات میتواند به کیفیت پنبه استحصالی کمک شایانی کند، اما واقعیت آن است که از یک سو مایع مخصوص برگریزان دشتهای پنبه قمیت گرانی برای کشاورزان دارد و از سوی دیگر، نوع کشت برخی مزارع و خارج بودن کشت آنها از شکل آکادمیک باعث شده امکان برداشت مکانیزه وجود نداشته باشد؛ با این حال، برای جلوگیری از سرمازدگی احتمالی، این اقدام در دستور کار کشاورزان قرار گیرد.
طلای سفید بیارزش!
مدیرعامل اتحادیه پنبهکاران فارس خاطرنشان کرد: پنبه بهعنوان یک محصول کشاورزی، صنعتی و بازرگانی از مهمترین و باارزشترین لیفهای طبیعی است که از الیاف پوشاننده دانه گیاهی بهدست میآید و منبع الیاف و منشاء غذای باارزشی برای انسان و دام بهشمار میرود.
انصاری ادامه داد: پنبه از محصولاتی است که طی چند سال مداوم میتواند در اراضی کشاورزی کاشته شده، بدون آنکه در عملکرد آن تغییری حاصل شود و از آنجا که در مناطق گرم و خشک بهخوبی رشد پیدا میکند، میتواند جزو محصولات کمآببر معرفی شود.
وی تصریح کرد: در صورت استحصال روغن تخم پنبه که یکی از مرغوبترین انواع روغن گیاهی است که میتواند در کاهش وابستگی بازارهای ایران به واردات دانههای روغنی نقش تعیینکنندهای ایجاب کند. از سوی دیگر، کنجاله تخم پنبه با داشتن 33 تا 43 درصد پروتئین، بهعنوان مکمل پروتئین در جیره خوراک دام مورد استفاده قرار میگیرد.
انصاری یادآور شد: پنبه پرمصرفترین لیف طبیعی و مهمترین گیاه صنعتی دومنظوره در جهان است که در 79 کشور دنیا توانسته موجب اشتغال میلیونها نفر شده و پس از دانه روغنی سویا، بهعنوان دومین روغن استحصالی جهان باشد؛ با این وجود، در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از سالها با وجود وابستگی بیش از 90 درصدی به دانههای روغنی، تخم پنبه فاسد شده و حتی برای مصارف دامی نیز مورد استفاده قرار نگرفته است.
وی تأکید کرد: پنبه تعیینکننده شش درصد پروتئین مورد نیاز دنیا و مواد خام صنایع پنبهپاککنی، ریسندگی، بافندگی، روغنکشی، نظامی، بهداشتی، تغذیه انسان، کابلسازی و... است و از الیاف آن در تولید نخ، پارچه و از پوسته تخم پنبهدانه در تولید فورفورال، الکل اتیلیک، الکل فوروفوریل، گلوکز، لگنین، گاپرون، نایلون و از مغز تخم پنبه در تولید روغن نباتی، صابون، گلیسیرین، روغن رنگرزی، ماده شمع، فتین، ویتامین E، مواد افزودنی شیرینیپزی و از لینتر آن در تولید خمیر سلولوز، رنگ، گالودائم سلوئید، ابریشم مصنوعی، فیلم عکاسی، پلاستیک، کاغذ محکم، عایق ساختمانی، پوست مصنوعی و کفپوش استفاده میشود. با این وجود، این صنعت طی سالهای اخیر مورد بیتوجهی محض قرار گرفته و سطح زیر کشت آن از 270 هزار هکتار در دهه 70 به کمتر از 25 هزار هکتار در سالهای اخیر رسیده است.
قیمت پنبه جهانی به یک دلار و 60 سنت رسید
مدیرعامل اتحادیه پنبهکاران فارس اظهار داشت: در زمان حاضر قیمت پنبه در بازارهای جهانی به بیش از یک دلار و 60 سنت رسیده است که نشاندهنده تغییرات مثبت در بازار این محصول است.
انصاری همچنین گفت: با وجود آنکه ترکیه بهعنوان یکی از خریداران بزرگ پنبه در منطقه محسوب میشود، اما مشکلات سیاسی اخیر تغییری در بازار این محصول به جا نخواهد گذاشت، چرا که ایرانیها طی سالهای اخیر از ویسکوز بهعنوان جایگزین پنبههای وارداتی استفاده میکنند و کمتر پنبه مورد استفاده قرار گرفته است.
وی اظهار امیدواری کرد که با تغییرات بهوجودآمده در سیاستگذاریهای وزارت جهاد کشاورزی و تقویت دفتر پنبه و دانههای روغنی انتظار میرود از کاهش سطح زیر کشت پنبه و خاموش شدن چراغ تولید پنبه در کشور، جلوگیری شود./
خبرنگار: فاطمه مهردادیان
A-940918-02