مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی قزوین با بیان اینکه طبق آمار وزارت نیرو سالانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب بیشتر از منابع زیرزمینی برداشت میشود، گفت: با آبیاری نوین سالانه فقط ۲۵ میلیون مترمکعب از این رقم صرفهجویی میشود.
منبع خبر : فارس - اقتصادیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 27 مهر 1394ساعت انتشار : 16:47:18به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به استان قزوین، محمدحسین عطایی مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی این استان، در بازدید خبرنگاران از مزارع ذرت (آبیاری تیپ و مزرعه یونجه، آبیاری زیرسطحی)، گفت: استان قزوین به ادعای تاریخ در 50 سال اخیر توسعه کشاورزی مدرن را شروع کرده است.
وی با بیان اینکه قزوین یکی از قطبهای کشاورزی کشور بهشمار میرود، گفت: روند بهرهبرداری از آب با توجه به طرحهای توسعهای ایجاب میکرد که در بحث مصرف آب از روشهای جدید آبیاری استفاده شود.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین، اظهار داشت: از سال 73 سیستمهای آبیاری جدید در استان قزوین همزمان با بقیه مناطق کشور شروع شد که البته این استان تا حدودی از این سیستمها برخوردار بود.
عطایی بیان داشت: در استان قزوین تاکنون بیش از 25 هزار هکتار آبیاری تحت فشار در مزارع کشاورزی انجام داده است.
وی با بیان اینکه اعتبارات لازم برای اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار بسیار کم و ناچیز است، اظهار داشت: برای انجام اراضی که قابلیت اجرای سیستمهای آبیاری نوین را دارند، حدود هزار و 700 تا هزار و 800 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.
وی بیان داشت: این درحالی است که سالانه فقط 30 میلیارد تومان بودجه برای انجام سیستمهای آبیاری نوین اختصاص مییابد.
عطایی با بیان اینکه باید راهکارهای بینابین مفیدتری برای اجرای سیستمهای نوین آبیاری در مزارع اتخاذ شود، اظهار داشت: تبدیل سیستمهای قدیمی آبیاری از جمله سیستم قدیمی کلاسیک ثابت به سیستم آبیاری تیپ حداکثر 3.5 تا 4 میلیون تومان اعتبار لازم دارد.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین تصریح کرد: اما اجرای سیستمهای آبیاری تیپ در هر هکتار از مزرعه، حدود 12 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.
وی با بیان اینکه وضعیت منابع آبی استان قزوین به گونهای است که باید هرچه سریعتر زمینهای کشاورزی به سیستمهای نوین آبیاری تجهیز شوند، بیان داشت: در حال حاضر برنامه وزارت جهاد تبدیل سیستمهای آبیاری بارانی آبیاری به سیستم قطرهای است.
وی افزود: همچنین کشت محصولات کشاورزی در محیطهای گلخانهای از دیگر اهداف وزارتخانه در راستای کاهش مصرف آب بهشمار میرود و برنامه سوم وزارتخانه در این راستا توسعه کشت محصولات کم آببر است.
عطایی بیان داشت: در کنار اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش مصرف آب، بحث کنترل هوشمند چاههای آب و بستن چاههای غیرمجاز و کنترل برداشت از وظایف وزارت نیرو است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین با اشاره به اینکه وزارت نیرو اعلام کرده که سالانه باید 700 میلیون مترمکعب برداشت آب از منابع آبی این استان کاهش یابد، تصریح کرد: این درحالی است که با اعتبار سالانه برای اجرای سیستمهای نوین آبیاری فقط 5 هزار هکتار به سیستم آبیاری نوین تجهیز میشود و با در نظر گرفتن کاهش 5 هزار مترمکعبی آب در هر هکتار، سالانه حدود 25 میلیون مترمکعب از مصارف آبی این استان کم میشود.
عطایی با بیان اینکه کاهش مصرف آب در حد 25 میلیون مترمکعب باید با کنترل عوامل جانبی محقق شود، گفت: بنابراین 30 سال طول میکشد تا با اقدامات انجامشده برداشت از منابع آبی را سالانه 700 میلیون مترمکعب کاهش دهیم.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین تصریح کرد: استان قزوین سالانه 2.4 میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف میکند و درحالی که اراضی کشاورزی این استان کمتر از یک درصد اراضی کشاورزی کشور است، تولید محصولات کشاورزی 3 درصد کل تولیدات کشور است.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا زیرساختها برای اقداماتی که وزارت جهاد در راستای کاهش مصرف آب در این استان دارد، فراهم است، گفت: زیرساخت دانشی این مسئله فراهم است، ضمن اینکه کشاورزان آمادگی کامل برای اجرای سیستمهای نوین آبیاری را دارد، اما به لحاظ حقوقی و مالکیت مشکلاتی وجود دارد.
وی تصریح کرد: خرد بودن اراضی کشاورزی از جمله موانع اجرای سیستمهای نوین آبیاری بهشمار میرود و مانع اصلی مباحث بودجهای و تأمین اعتبار است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین تصریح کرد: در راستای اجرای سیستمهای نوین آبیاری در استان و کشور باید سیاستهای چکشی اتخاد شود.
عطایی با انتقاد از برداشت آب غیرمجاز از چاهها و منابع آب زیرزمینی، گفت: مجازاتهایی که برای متخلفین در نظر گرفته میشود، بسیار ناچیز است، درحالی که در برخی کشورها حکم متخلفین حتی ممکن است اعدام باشد.
وی تصریح کرد: اگر یک شبه 26 هزار هکتار اراضی صیفیجات استان مجهز به سیستمهای نوین آبیاری شود، تنها 38 میلیون مترمکعب آب سالانه صرفهجویی میشود و این رقم در مقابل عدد 700 میلیون مترمکعبی که وزارت نیرو برای کاهش مصرف آب اعلام کرده، رقم بسیار ناچیزی است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین، افزود: سطح زراعی ـ باغی استان قزوین نزدیک به 290 هزار هکتار است که حدود 72 هزار هکتار آن باقی و بقیه زراعی است.
عطایی بیان داشت: تولید محصولات کشاورزی این استان سالانه حدود 4 میلیون تن و ارزش تولیدات استان نزدیک 5 هزار و 700 میلیارد تومان است و بیش از 80 هزار بهرهبردار کشاورزی در این استان وجود دارد.
وی گفت: اتاق فکر آب یکی از اقداماتی است که در راستای کاهش مصرف آب در این استان تشکیل شده و با اتخاذ تصمیم در این اتاق وضعیت وزارت جهاد، وزارت نیرو، دادگستری، ارگانهای فرهنگی احصاء و ابلاغ میشود.
انتهای پیام/ب