دانه روغنی گلرنگ برای کشت در اراضی مواجه با کمبود آب و شوری و کمبازده، بسیار مناسب تشخیص داده شد و در الگوی کشت حاشیه شرقی دریاچه ارومیه قرار گرفت.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 17 آبان 1394ساعت انتشار : 12:47:21
دانه روغنی گلرنگ برای کشت در اراضی مواجه با کمبود آب و شوری و کمبازده، بسیار مناسب تشخیص داده شد و در الگوی کشت حاشیه شرقی دریاچه ارومیه قرار گرفت.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی امروز در گفتگو خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: در این واحد پروژههای پژوهشی بهزراعی و بهنژادی روی دانههای روغنی با اولویت کلزا و گلرنک صورت میگیرد.
بهمن پاسباناسلام با اشاره به تحقیقات صورتگرفته در مورد گیاهان روغنی افزود: ازجمله میتوان به شناسایی ارقام متحمل به سرما و خشکی، تعیین میزان بذر، تراکم کشت و زمان کشت دانههای روغنی، مشارکت در معرفی ارقام و تولید بذر در مقیاس انبوه اشاره کرد.
وی از دستاوردهای محققان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی خبر داد و خاطرنشان کرد: ازجمله دستاوردهای واحد دانههای روغنی مشارکت اصلی در معرفی ارقام دانه روغنی گلرنگ شامل گلدشت، گل مهر، صفه و پدیده است.
پاسباناسلام ادامه داد: دانه روغنی گلرنگ برای کشت در اراضی مواجه با کمبود آب و شوری و کمبازده، بسیار مناسب بوده و در الگوی کشت حاشیه شرقی دریاچه ارومیه جایگاه خاصی دارد.
وی تصریح کرد: همچنین دانه روغنی کلزا جزو معدود دانههای روغنی است که از قابلیت سازگاری و کشت گستردهای در شرایط اقلیمی کشور دارد و مشارکت فعال در معرفی رقم کلزای احمدی نیز از فعالیت واحد دانههای روغنی این مرکز بوده است.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی با اشاره به توانایی دانه روغنی گلرنگ در تحمل شوری یادآور شد: سطح وسیعی از اراضی زراعی حاشیه دریاچه ارومیه و دشت تبریز را اراضی کمبازده تشکیل میدهند و گلرنگ با تحمل به شوری و خشکی بالا جزو معدود گیاهان زراعی است که در این اراضی از آینده نویدبخشی برخوردار است.
پاسباناسلام تأکید کرد: این مناطق بهدلیل عدم دسترسی به آب در زمان شهریورماه و اوایل پاییز امکان کاشت دانههای روغنی بهصورت پاییزه فراهم نیست و نتایج بررسی میانگین عملکرد دانه نشان داد که گل مهر با چهارهزار و 782 کیلوگرم دانه در هکتار، مکزیک 248 با چهارهزار و 922 کیلوگرم دانه در هکتار و مکزیک 14 با چهارهزار و 420 کیلوگرم دانه در هکتار بیشترین عملکرد دانه را در شرایط آزمایش کسب کردند.
وی اظهار داشت: بهنظر میرسد ژنوتیپهای مذکور از آینده نوید بخشی برای اراضی لبشور و مناطقی با آب لبشور بهویژه در حاشیه شرقی دریاچه ارومیه برخوردار باشند.
پاسباناسلام با اشاره به تحقیقات صورتگرفته درباره دانه روغنی کلزا گفت: نتایج آزمایش نشان دادند که اثر تنش کمبود آب روی عملکرد دانه، معنیدار شد. بهجز طلایه و زرفام سایر ارقام از دوره رشد و گلدهی مشابهی برخوردار بودند. Wpn-6، لیکورد و اکاپی بیشترین تعداد خورجین در بوته را داشتند. مودنا و L155 از وزن هزار دانه کمتری برخوردار بودند، HL3721 و HL2012 بیشترین وزن هزار دانه را نشان دادند. این دو ژنوتیپ بیشترین عملکرد دانه را داشتند.
وی در پایان افزود: نتایج آزمایش نشان دادند که تنش کمبود آب در هر دو مرحله گلدهی و پر شدن دانه باعث کاهش معنیدار عملکرد دانه شد. در همه ژنوتیپها بیشترین عملکرد دانه به شرایط بدون تنش تعلق داشت. کمترین عملکرد دانه بهطور میانگین در شرایط بروز تنش از مرحله گلدهی بهدست آمد. در هر دو شرایط کمبود آب RGS003 بیشترین عملکرد دانه را نشان داد. در شرایط بروز تنش از مرحله گلدهی، زرفام نیز عملکرد بالاتری داشت./
ارسال خبر: امیرمسعود طایفهسلطانخانی
A-940817-08