قیمت نان در 4 سال گذشته تغییر نکرده اما در مقابل سایر هزینههای تولید که حدود 90 درصد هزینههای تولید نان را تشکیل میدهد هر ساله سیر افزایشی داشته است و نانوایان را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
منبع خبر : فارس - اقتصادیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 18 تیر 1397ساعت انتشار : 12:0:17به گزارش خبرنگار بازرگانی خبرگزاری فارس به دلیل اینکه نان قوت اصلی اکثریت مردم کشور به شمار میرود بنابراین قیمتگذاری این کالای اساسی همواره با دقت، وسواس و براساس ریزبینیهای خاصی انجام میشود تا از این ناحیه مردم دچار فشار اقتصادی نشوند و آسیبی هم به اقشار آسیبپذیر جامعه وارد نشود.
در نظر گرفتن ملاحظات مختلف اقتصادی برای تعیین نرخ نان آنقدر با حساسیت انجام میشود که در این بین نانوایان که نقش اصلی در تهیه نان را دارند فراموش شده و به گفته شاغلین این صنف بیشترین لطمه ناشی از ثبات قیمت نان را خود نانوایان باید تحمل کنند.
براساس گفتههای نانوایان اگرچه دولت تمام تلاش خود را برای ثبات در قیمت نان انجام میدهد اما به دلیل افزایش قیمت سایر عوامل موثر در تولید نان و افزایش دستمزد کارگر، افزایش اجارهها، افزایش قیمت آب، برق، گاز، افزایش مالیات و .... درآمد ناشی از نانواییها کفاف هزینهها را نمیدهد و همین امر منجر به کاهش تعداد کارگر شده است و کاهش تعداد کارگر هم به نوعی بر کاهش کیفیت نان موثر است.
گفتنی است عدم افزایش قیمت نان در برخی موارد با کاهش وزن چانه نان توسط نانواییها جبران میشود و به عبارتی عدم افزایش قیمت نان منجر به بروز تخلفات اجباری شده است.
این گزارش میافزاید: آخرین مصوبه قانونی افزایش قیمت نان در شهرستانهای تهران و شمیرانات در مورخ 93.8.26 ابلاغ شده است و براساس آن قیمت نان سنگک با وزن چانه 667 گرم 800 تومان، قیمت نان بربری با وزن چانه 600 گرم 650 تومان و قیمت نان تافتون با وزن چانه 287 گرم 400 تومان و قیمت نان لواش با وزن چانه 172 گرم 210 تومان تعیین میشود.
اما از آن تاریخ تاکنون هیچگونه افزایش قیمتی برای نان اعلام نشده است به عبارتی قیمت نان از 3 و نیم سال گذشته تاکنون ثابت بوده است.
لازم به ذکر است که سال گذشته به دنبال درخواستهای متعدد نانوایان برای افزایش قیمت نان، مصوبهای از سوی ستاد تنظیم بازار در اواخر آبان در خصوص افزایش قیمت نان به اتاق اصناف ایران ابلاغ شد و طی آن مجوز افزایش 15 درصدی قیمت نان از اول آذرماه 96 به نانواییها ابلاغ شد.
براساس این مصوبه مقرر شد قیمت نان بربری از 650 به 750 تومان، نان تافتون از 400 به 460 تومان، نان سنگک از 800 به 920 تومان و نان لواش از 210 به 240 تومان افزایش یابد.
در این بخشنامه، وزن چانه خمیری نان بربری 510 گرم، تافتون 230 گرم، لواش 140 گرم و سنگک 650 گرم تعیین شده بود.
اما برخلاف انتظار، این مصوبه بیش از یک روز دوام نیاورد و به دستور رئیس جمهور اجرای آن متوقف شد.
اگرچه جلوگیری از افزایش قیمت نان منجر به خوشحالی و رضایتمندی مردم شد اما نارضایتی شدید صنف نانوایان سنتی و سنگک را در پی داشت و آنها معتقد بودند که عدم افزایش قیمت نان منجر به بیکاری یک عده شاغل در این صنف میشود و عدهای هم برای حفظ شغل خود مجبور به کاهش وزن چانه نان هستند.
* افزایش 90 درصدی هزینههای تولید نان در مقابل ثبات 4 ساله قیمت
اصغر پابرجا رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه درصد تاثیر قیمت آرد در قیمت تمام شده نان بین 10 تا 12 درصد است بیان داشت: باقی هزینههای تولید نان از جمله دستمزد کارگر، هزینه آب، برق، گاز، پرداخت مالیات، اجاره واحد صنفی حدود 90 درصد است که مدام در حال افزایش است .
* کیفیت آرد نان پایین است
امیر محمدی (نانوا) میگوید: اگرچه اغلب نانواییها برای تامین نیاز مشتریان خود و همچنین تامین هزینههای واحد نانواییشان مجبور به خرید آرد به قیمت آزاد هستند اما نان را به مشتری به قیمت مصوب عرضه میکنند.
وی که حدود 15 سال است نانوایی بربری دارد اظهار داشت: از 4 سال پیش تاکنون قیمت نان افزایش نیافته در حالی که تمام هزینههای نانوایی از جمله آب، برق، گاز، مالیات، هزینه کارگر افزایش یافته است.
محمدی به کیفیت پایین آرد هم اشاره کرد و گفت: بخشی از گندم داخلی فاقد کیفیت است و نباید آن را در تولید نان استفاده کرد اما این گندم بیکیفیت با گندم مرغوب مخلوط میشود و در تولید آرد نان مورد استفاده قرار میگیرد.
* پرداخت یارانه نان از جیب نانوایان به مردم
ابراهیم ترابی (نانوا) در گفتوگو با خبرنگار فارس در مورد مشکلاتش گفت: سهمیه 300 کیسهای آرد دولتی برای یک نانوا کافی نیست و یک نانوا برای تامین نیاز مشتریان خود مجبور به خرید آرد با قیمت آزاد است.
وی با بیان اینکه به دلیل افزایش نیافتن قیمت نان در 4 سال گذشته سود نانواییها به حداقل رسیده است، بیان داشت: در این شرایط برخی واحدها مجبور به خرید آرد به قیمت آزاد هستند که این مساله باز هم سود نانواییها را کاهش میدهد.
ترابی با بیان اینکه اکثریت نانواییها با حداقل کارگر کار میکنند، گفت: پرداخت هزینههای تولید از قبیل آب، برق، گاز بسیار سنگین است.
وی افزود: تمامی هزینههای تولید در 4 سال گذشته چند برابر افزایش یافته اما قیمت نان ثابت بوده است.
وی که نان لواش پخت میکند، اظهار داشت: دولت برای اینکه قیمت نان را افزایش ندهد از جیب نانوایان به مردم یارانه میدهد.
محمد سلیمانی با بیان اینکه آرد بیکیفیت و عدم افزایش قیمت نان در 4 گذشته از مهمترین مشکلات نانوایان بوده است، گفت: عدم افزایش نیافتن قیمت نان در 4 سال گذشته منجر به کاهش تعداد کارگران نانواییها شده است و کاهش تعداد کارگرها منجر به فشار کاری به این قشر شده و افزایش فشار کاری هم منجر به کاهش کیفیت تولید میشود.
* قول وزیر صنعت برای حل مشکلات نانواییها در اولین جلسه ستاد تنظیم بازار
براساس این گزارش علی فاضلی رئیس اتاق اصناف ایران هم اعلام کرده وزیر صنعت قول داده در اولین جلسه ستاد تنظیم بازار وضعیت نانوایان بررسی و تصمیمات لازم اعمال شود.
وی با بیان اینکه در صورت افزایش نیافتن قیمت نان باید سیاستهای تشویقی برای کاهش هزینهها از جمله بحث مالیات، حق بیمه کارفرمایان و اختصاص یارانه به بخشی از آرد مورد نیاز نانوایان در نظر گرفته شود گفت: در جلسه اخیر در استانداری تاکید کردیم اگر نمیخواهید قیمت نان را افزایش دهید حداقل سیاستهای تشویقی را برای نانوایان مصوب کنید، که هنوز این موضوع مور تصویب نهایی قرار نگرفته است.
انتهای پیام/