وزیر کشاورزی ایران و عراق تفاهمنامه همکاری در زمینه قرنطینه گیاهی به امضاء رساندند.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 12 مرداد 1394ساعت انتشار : 12:2:30
وزیر کشاورزی ایران و عراق تفاهمنامه همکاری در زمینه قرنطینه گیاهی به امضاء رساندند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، امروز طی مراسمی که در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، وزیر کشاورزی ایران و عراق در زمین همکاریهای مشترک به بحث و بررسی پرداختند.
وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم گفت: کارگروه مشترک کشاورزی بین دو کشور ضروری است و بهزودی چنین کارگروهی تشکیل خواهد شد تا زمینههای مشترک همکاری بین دو کشور بررسی شود.
محمود حجتی افزود: محدودیتهای آبی مورد توجه ویژهای قرار خواهد گرفت و بهدنبال آن هستیم که در ایران بخش اعظمی از محصول سبزی و صیفی را در گلخانهها ببریم.
وی خاطرنشان کرد: برنامه 10 سالهای در زمینه منابع آبی داریم، بهگونهای که در صورت اختصاص تسهیلات مناسب، سالانه 400 هزار هکتار از اراضی باغی و زراعی را به سیستم آبیاری نوین (آبیاری تحت فشار) تجهیز میکنیم.
حجتی ادامه داد: سال گذشته بهرغم محدودیتهای منابع، 150 تا 160 هزار هکتار آبیاری تحت فشار انجام شد.
وی با اشاره به مزرعه کشت ذرت که با روش آبیاری تیپ در استان تهران وجود دارد، تصریح کرد: این دامدار کنار واحد دامداری خود اقدام به کشت ذرت کرده که با استفاده از روش آبیاری تیپ، مصرف آب را از 18 هزار مترمکعب به چهارهزار مترمکعب کاهش داده و علاوه بر آن میزان تولید را از 50 به 100 تن افزایش داده است.
وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: 23 مؤسسه تحقیقاتی تا دوهزار و 300 نفر کارشناس علمی در کشور وجود دارد که کار تحقیقاتی انجام میدهند.
حجتی تأکید کرد: هر آبی که به مصرف زراعی و باغی میرسد، قبل از ورود صرف آبزیپروری خواهد شد.
وی اظهار داشت: سهم آبزیپروری در سال حدود 400 هزار تن است که اشتغال و درآمد بالایی را ایجاد میکند.
حجتی همچنین گفت: تولیدات در حوزه دام و طیور ازجمله شیر، تخممرغ، مرغ و سایر فرآوردههای لبنی بیش از نیاز کشور است که این امر با تجارب مؤثر حاصل شده است.
وی در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد که تجارب موجود در حوزههای دام و طیور، آبزیپروری، مزارع و باغهای کشاورزی را در اختیار جمهوری عراق قرار دهد.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: استفاده از حضور مردم و سرمایهگذاران و تکنولوژیهای تولیدی در کنار نژادهای اصیل باعث شده است که بیش از دو میلیون و 200 هزار تن داخل کشور گوشت مرغ داشته باشیم، در حالی که حدود 800 هزار تن مصرف تخممرغ در کشور داریم؛ بنابراین با وجود ظرفیتهای بالقوهای که در کشور عراق وجود دارد، میتوانیم آن را در این کشور توسعه دهیم.
درخواست وزیر کشاورزی عراق برای تشکیل کمیسیون مشترک همکاری
وزیر کشاورزی عراق نیز در این مراسم گفت: در کشور عراق بعد از سالها برای پرورش ماهی در قفس اقداماتی انجام شده و آبزیپروری در کشورمان توسعه پیدا کرده است، اما در چارچوب کمیسیون مشترک میتوانیم همکاریهای سازندهای را داشته باشیم.
فلاححسن زیداناللهیبی ادامه داد: بزرگترین مشکل غذایی عراق مربوط به کالاهای استراتژیکی چون گندم و جو است که از زمانی که سرزمینهای شمالی و غربی عراق در اشغال داعش قرار گرفته، بخی از زمینهای این منطقه از دسترس خارج شده است.
وی تصریح کرد: حدود 600 تا 700 هکتار از اراضی جوی کشور عراق در سه استان نینوا، النبار و صلاحالدین قرار داشت که در حال حاضر از دسترس خارج شده است.
زیداناللهیبی یادآور شد: در استان نینوا بیش از 20 درصد از گندم و 50 درصد از جوی مورد نیاز کشور تولید میشد و در حال حاضر این اراضی به صحنه جنگ تبدیل شده و باید برای تولید این محصولات روی مناطق جنوبی و میانی کشور اقداماتی انجام دهیم.
وی تأکید کرد: بر اساس طرحی 10 ساله میخواهیم از روشهای آبیاری تحت فشار استفاده کنیم و نیازمند آن هستیم که از تجارت ایران در این بخش استفاده کنیم.
وزیر کشاورزی عراق اظهار داشت: تولید گندم سالانه ما در کشور حدود چهار میلیون تن بود که در سال گذشته یک میلیون و 400 هزار تن آن کاهش یافته است و در برنامه داریم که گندم و جو را در مناطق جنوبی و مرکزی بکاریم، اما با وجود مشکل نمک و کمآبی موجود، باید بهدنبال راهحل باشیم.
زیداناللهیبی از کمبود بذر در کشور خبر داد و افزود: امسال و سالهای آینده نیازمند آن هستیم که بذر مورد نیاز کشور را از منابع دیگر تأمین کنیم.
وی خاطرنشان کرد: پیشنهاد میشود که نشست مشترکی با حضور متخصصان کشاورزی دو کشور برگزار شود تا در نزدیکترین زمان ممکن، در زمینههای نیازهای کشور عراق بهویژه در بخش حوزه آبیاری تحت فشار و قطرهای تبادل نظر انجام شود.
زیداناللهیبی ادامه داد: در عراق برنامه داریم که کمکهایی را در اختیار زارعان قرار دهیم تا بتوانند روشهای نوین را گسترش دهند و امیدواریم که شرکتهای ایرانی در این کشور حضور فعالی داشته باشند، زیرا ترکیه دارای سرمایهگذاران بسیار فعالی است، اما متأسفانه از سرمایهگذاران ایرانی خبری نیست.
وی تصریح کرد: سرمایهگذاری در این حوزه میتواند 150 تا 300 میلیون دلار ارزآوری داشته باشد.
وزیر کشاورزی عراق یادآور شد: در دهه 90 فعالیتهایی که باید انجام میشد، بهدلیل تحریمها و مشکلات جنگی موجود در این کشور به تعویق افتاد و نیاز است که برنامهریزی جدیدی انجام شود تا تجارب کشاورزی تبادل شود.
زیداناللهیبی تأکید کرد: پتانسیلهای بسیار خوبی در کشور عراق وجود دارد که امیدواریم با حضور و همکاری شرکتهای خصوصی دو کشور، روشهایی برای تبادل و همکاری مشترک ایجاد شود.
گفتنی است، در پایان این مراسم تفاهمنامه همکاری در زمینه قرنطینه نباتی بین وزیر کشاورزی دو کشور به امضاء رسید تا از این به بعد شاهد آن باشیم که محصولات کشاورزی ایرانی با گواهی بهداشتی راهی کشور عراق شود و پس از آن نیز امکان صادرات ثانویه وجود داشته باشد./
خبرنگار: مژگان ستار
عکس: احمد سناویز
P-940512-01