با برآورد انجامشده، بیش از هفت میلیارد دز واکسن در کشور، سالانه مصرف میشود که از این مقدار، حداکثر دو میلیارد آن در کشور تولید نشده و نیازمند واردات هستیم و مابقی نیز بیش از 30 سال است که در کشور تولید میشود.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 14 آذر 1394ساعت انتشار : 16:42:21
با برآورد انجامشده، سالانه بیش از هفت میلیارد دز واکسن در کشور، مصرف میشود که از این مقدار، حداکثر دو میلیارد دز آن در کشور تولید نشده و نیازمند واردات هستیم و مابقی نیز بیش از 30 سال است که در کشور تولید میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، رئیس مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی، بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه سالهاست مؤسسه رازی بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان واکسن طیور در کشور و منطقه خاورمیانه فعالیت میکند، گفت: بازار طیور ایران با یک میلیارد و 200 میلیون جوجهریزی در سال در منطقه بینظیر است و پاکستان با 500 تا 600 میلیون جوجهریزی در سال با اختلافی فاحش، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
حمید کهرام افزود: در واقع بازار جوجه ایران برای دنیا بینظیر است و تمامی تولیدکنندگان واکسنهای طیور در جهان، ایران را بهعنوان یک بازار هدف همیشه زیر نظر دارند، چون از نظر میزان مصرف دارو و واکسن، کشور ما در یک کفه ترازو و سایر کشورهای منطقه در کفه دیگر ترازو قرار میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: با برآورد انجامشده، سالانه بیش از هفت میلیارد دز واکسن در کشور، مصرف میشود که از این مقدار، حداکثر دو میلیارد آن در کشور تولید نمیشود و نیازمند واردات آن هستیم و مابقی نیز بیش از 30 سال است که در کشور تولید میشود.
کهرام واکسنهای طیور را به دو بخش عمده زنده و کشته تقسیم کرد و ادامه داد: واردات واکسنهای زنده بهدلیل وجود میکروب و ویروس زنده خفیفشده در آنها، بیشتر ممنوع است، چون ممکن است اجرام دیگری نیز با آنها وارد شده و به همین دلیل واردات آنها در تمامی کشورها قوانین سختگیرانهای دارد؛ بهدلیل آنکه وجود بیماریها در این واکسنها قابل تشخیص نیست و ممکن است بعد از سالها عوامل بیماری مشخص شود، اما در واکسنهای کشته قوانین آسانتر است.
وی با بیان اینکه سیاست واردات در کشوری که خود تولیدکننده است، منطقی نیست؛ درباره قیمتگذاری واکسنهای وارداتی و تولیدی تصریح کرد: زمانی که واکسنی در کشور تولید میشود، واکسنهای وارداتی باید با قیمتهای ما رقابت کنند، به همین دلیل قیمت را پایینتر میآورند، اما واکسنهایی که در ایران تولید نمیشوند با قیمت بیشتری عرضه میشوند.
رئیس مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی یادآور شد: بازار ایران برای واردکنندگان بازار بزرگی است که حاضر هستند با سودهای کمتر نیز در آن حضور داشته باشند، چون ایران بازار هدف محسوب میشود که با حضور در آن، به سایر کشورها راه پیدا میکنند و حضور در این بازار مهمتر از سوددهی آن است.
کهرام تأکید کرد: واکسنهای طیور دو سال زمان مصرف دارند و معمولاً واردات آنها به میزان زیاد انجام میشود و کمکم به مصرف میرسند و قیمتها بر اساس میزان عرضه به بازار، تغییر میکند.
وی خواستار بازنگری واردات واکسنهای زنده از سوی سازمان دامپزشکی شد و اظهار داشت: درباره مرکبات و برنج که در کشور تولید میشود، اساس بر تعرفه نیست و بهدلیل تولید داخلی، برنامهریزی مناسبی برای جلوگیری از واردات صورت میگیرد. برنامهریزی مناسبی برای جلوگیری از واردات صورت میگیرد؛ این در حالی است که در واکسن نیز با موجود زنده سر و کار داریم و ممکن است عملاً بیماری را وارد کشور کنیم. پس باید ملاحظات ضروری انجام گیرد.
کهرام همچنین گفت: طی سالهایی که در مؤسسه حضور داشتهام، هیچ موردی وجود نداشته است که نشاندهنده برتری کیفیت محصولات وارداتی به داخلی باشد و هر کس نیز ادعا میکند که کیفیت واکسنهای وارداتی بهتر است، با مدرک آن را ثابت کند.
وی از انعقاد قرارداد 200 میلیون تومانی با دانشگاه تهران برای تحقیقات و مقایسه واکسنهای رازی با واکسنهای سایر کشورها خبر داد و افزود: مؤسسه رازی حاضر است برای هر مؤسسه و شرکتی که خواستار مقایسه واکسنهای داخلی و خارجی است، بودجه در نظر گیرد.
رئیس مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی با درخواست اینکه اگر قرار است واردات واکسن صورت گیرد، از کشورهای پیشرفته باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر واردات واکسن طیور ما از کشور اوکراین است، در حالی که مقایسه ایران و اوکراین به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
کهرام با اشاره به اینکه توان تولید واکسن مصرفی کشور را داریم و به خاطر رقابتهای داخلی با ظرفیت کامل تولید نمیکنیم، ادامه داد: بیش از 12 واکسن طیور در مؤسسه در حال تولید است که تنها نیازمند واردات سه واکسن هستیم و باید در واردات سایر واکسنها، بازنگری صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه مؤسسه رازی بهعنوان تولیدکننده و دامپزشکی بهعنوان مصرفکننده است، تصریح کرد: طبیعی است گاهی فرافکنی صورت گیرد و اتفاقاتی ناخواسته پیش آید.
کهرام یادآور شد: ما بر اساس سیاستگذاریهای سازمان دامپزشکی تولید میکنیم و اختلافها در نوع سیاستگذاریها است و اگر سیاستگذاریهای درستی انجام نگیرد، مجبور به واردات میشویم.
وی با اشاره به افزایش فروش 30 درصدی واکسنهای مؤسسه در سال 93 نسبت به 92 و همچنین همین مقدار افزایش در سال 94 نسبت به 93 تأکید کرد: در حال حاضر صادرات واکسن طیور نداریم، چون بازار صادرات پیچیده است، اما برای صادرات در سال 95 برنامهریزی کردهایم.
رئیس مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی اظهار داشت: خواستار قطع واردات نیستیم، اما خواهان کنترل آن هستیم. واردات باید سه درصد مصرف داخل باشد، اما در حال حاضر در اقدامی اشتباه و غیرموجه سه برابر مصرف داخلی (یعنی به میزان 21 میلیارد دز) اجازه واردات داده شده است.
کهرام با بیان اینکه هیچ سازمان بینالمللی مشخصی برای تأیید واردات و صادرات دام و طیور به کشورهای دیگر وجود ندارد، گفت: تضمینکننده کیفیت واکسنهای تولیدی سرمسازی رازی، شرکتهای معتبر و بزرگی هستند که از واکسنهای این مؤسسه استفاده میکنند./
خبرنگار: افسانه زعیمزاده
L-940914-01