مواد غذایی> واردات روغن خام طی سه ماهه بهار امسال ۴۵ درصد از لحاظ وزنی و ۴۸ درصد از لحاظ ارزش دلاری کاهش داشته است.
منبع خبر : اقتصاد غذا - اخبارلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 04 مرداد 1397ساعت انتشار : 7:0:4واردات روغن خام طی سه ماهه بهار امسال ۴۵ درصد از لحاظ وزنی و ۴۸ درصد از لحاظ ارزش دلاری کاهش داشته است.به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری فارس، طبق آمار رسمی، واردات روغن خام در سه ماهه سال 97 و مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته اعداد و ارقام نشان میدهد که واردات روغن خام از جمله روغن پالم، آفتابگردان، سویا، ذرت، زیتون بکر، کنجد، کلزا و نارگیل بهطور میانگین از لحاظ وزنی 45 درصد کاهش داشته و از نظر ارزش دلاری نیز 48 درصد کاهش نشان میدهد.با توجه به اینکه بیش از 90 درصد روغن مصرفی کشور وارداتی است، باید به این موضوع فکر کرد که آیا نصف شدن واردات روغن خام به دلیل افزایش تولید در داخل است؟ سؤالی که قطعاً جواب آن منفی است؛ چراکه با تمام تلاشهایی که وزارت جهاد کشاورزی طی چند سال گذشته برای توسعه کشت کلزا و سایر دانههای روغنی در داخل انجام داده است، در نهایت 9 تا 10 درصد نیاز تولید روغن خام بر عهده داخل کشور است. با یک محاسبه سرانگشتی میتوان گفت: اکنون با کاهش ذخایر استراتژیک روغن در داخل مواجه هستیم و اینکه چرا واردات روغن کاهش داشته است، سؤالی است که پاسخ آن تأملبرانگیز است.برخی کارشناسان معتقدند، افزایش نیافتن نرخ روغن و غیر مقرون بهصرفه بودن واردات، عامل کاهش واردات این محصول است. از طرف دیگر روغن جزو کالاهای اساسی است که به آن ارز یارانهای اختصاص مییابد.نکته دیگری که میتوان به عنوان یکی از دلایل کاهش واردات روغن به آن اشاره کرد، اینکه فعالان صنعت روغن نباتی درخواست افزایش قیمت روغن را طی دو سال گذشته داشتند و سازمان حمایت فروردینماه امسال افزایش 19 درصدی نرخ روغن خام را منطقی دانست، در حالیکه ستاد تنظیم بازار تنها با افزایش 9 درصدی موافقت کرد و همچنان فاصله 10 درصدی بین هزینههای واردات و فرآوری روغن و قیمت بازار وجود دارد.در کنار این موضوع با توجه به هزینههای جابه جایی ارز از کشورهای همجوار که بین 4 تا 10 درصد متغیر است، این رقم به قیمت تمامشده واردات روغن افزوده میشود.به نظر میرسد که دولت با حمایت از واردات دانه روغنی در راستای فعالتر کردن کارخانههای روغنکشی و حمایت از تولید دانه روغنی در داخل گام برمیدارد.فارغ از واردات یا تولید روغن در داخل نباید فراموش کرد که روغن علاوه بر آنکه یک کالای اساسی محسوب میشود، کالایی استراتژیک است که نباید بهسادگی از کنار آن گذشت.طبق آماری که در جدول زیر آمده بیشترین کاهش واردات روغن خام مربوط به روغن سویا با 82 درصد کاهش واردات و روغن آفتابگردان با 49 درصد کاهش گزارش شده است. نام کالا3 ماهه سال 963 ماهه سال 97درصد تغییرات 97 به 96 وزن/تن ارزش دلاری وزن/تن ارزش دلاریوزن/تنارزش دلاریپالم119،55794،719،907102،43274،247،16114-22-آفتابگردان193،087165،655،01198،18079،272،55249-52-سویا85،00369،447،43415،38012،247،71082-82-ذرت2،0622،730،9093،5614،125،9277351زیتون بکر8042،957،8696082،426،14224-18-کنجد156379،3825621،337،660260253کلزا00473428،129100100نارگیل106188،78976179،27828-5-جمع400،775336،079،301221،272174،264،55945-48-مهمترین مقاصد واردات روغنهای مختلف مانند روغن پالم کشور مالزی، روغن آفتابگردان روسیه و آسیای میانه، روغن سویا و ذرت از آمریکای جنوبی، زیتون بکر کشورهای ترکیه، یونان، اسپانیا و سوریه هستند.به گزارش پایگاه خبری اقتصاد غذا «فود پرس»، به نظر می رسد با توجه به شرایط حال حاضر کشور و وارداتی بودن محصول روغن نباتی، دولت و دستگاه های نظارتی می بایست نسبت به ذخیره سازی مناسب روغن و شفاف سازی در خصوص ذخایر استراتژیک و روغنهای امانی دولت در مخازن بخش خصوصی اقدام جدی و سریعی انجام دهند.