تغییر شرایط اقتصادی مردم پس از توافق در مذاکرات هستهای، منوط به مدیریت درآمدهای دولت و چگونگی سرمایهگذاری در حوزه تولید اعم از کشاورزی و بخش صنعتی است.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 03 مرداد 1394ساعت انتشار : 12:27:21
تغییر شرایط اقتصادی مردم پس از توافق در مذاکرات هستهای، منوط به مدیریت درآمدهای دولت و چگونگی سرمایهگذاری در حوزه تولید اعم از کشاورزی و بخش صنعتی است.
مدیر گروه اقتصادی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: در صورتی پس از توافقات صورتگرفته بعد از مذاکرات هستهای شرایط اقتصادی کشور متحول خواهد شد که بخش تولید چه تولید کشاورزی، چه صنعتی، توسط دولت حمایت شود.
حسن آقانظری افزود: اگر بعد از توافقات و رفع تحریمها و 23 میلیارد دلار سرمایه بلوکهشده کشور افزایش درآمد در حوزه تولید هدایت شود، میتوان انتظار بهبود شرایط کسب و کار را داشت. در غیر این صورت، توافقات صورتگرفته تغییری در زندگی عموم مردم ایجاد نخواهد کرد.
تفاوت تجارت کشاورزی با تجارت کاغذی
وی خاطرنشان کرد: فرا خواندن بخش خصوصی در حوزه کشاورزی باید حسابشده باشد، به این معنا که افزایش نقدینگی و تزریق پول به کشور از طریق تسهیلات بانکی میسر است؛ لذا اگر بدون شناسایی فعالیتهای درست کشاورزی، تزریقات بانکی صورت گیرد و به جای سرمایهگذاری در حوزه تولید صرف آپارتمانسازی شود، نهتنها افزایش تولید و کاهش تورم پیش نخواهد آمد، بلکه معوقات بانکی اضافه خواهد شد.
آقانظری ادامه داد: سرمایهگذاری ضعیف و علیل وقتی تجارت در حوزه کشاورزی مبدل به تجارت کاغذی شود، برای واردات محصولات کشاورزی برنامهریزی میشود. در حالی که باید زیرساختهای تولید و کشاورزی تقویت شود و برای صنایع تبدیلی و ثانویه سرمایهگذاری صورتگیرد.
وزارت جهاد کشاورزی برنامهای برای پس از تحریم دارد؟
مدیر گروه اقتصادی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: بعد از افزایش درآمدهای دولت، باید برای صنایع تبدیلی، ورود ماشینآلات مورد نیاز و مدیریت منابع آبی که امروز دغدغه حوزه تولید است، برنامهریزی شود و از هماکنون باید تدوین برنامه آغاز شود. آیا وزارت جهاد کشاورزی از هماکنون دارای چنین سناریویی است؟ پاسخ به این پرسش در عملکرد این وزارتخانه طی ماههای آینده دیده خواهد شد.
وی یادآور شد: کشاورزی بهعنوان یکی از مهمترین زیربخشهای اقتصادی کشور بهشمار میرود که سرمایهگذاری در آن طی سالهای گذشته به کندی صورت گرفته یا عملاً متوقف بوده است؛ لذا سرمایهگذاری هوشمندانه در حوزه تولیدات کشاورزی باید منجر به تولید ثروت شود تا سرمایهگذاران بخش خصوصی هم راغب به سرمایهگذاری در این حوزه باشند. مهمترین جلوه سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی، صنایع تبدیلی است. صادرات محصولات کشاورزی در پایینترین میزان ممکن قرار دارد و همان مقدار محدود نیز بهصورت خام و فرآورینشده است؛ لذا تمرکز بر صنایع تبدیلی و افزایش ضریب مکانیزه شدن تولید محصولات کشاورزی میتواند بهترین مؤلفهها برای آغاز سرمایهگذاری در بخش کشاورزی باشد.
واردات، مهمترین تهدید پس از توافق
آقانظری تأکید کرد: تجربهای که طی سالهای 84 تا 92 وجود دارد، آن است که طی این سالها بیش از 800 میلیارد دلار به درآمدهای دولت اضافه شد، اما به جای سرمایهگذاری در صنعت و حوزه تولید، صرف واردات شد؛ بهطوری که حتی سیر و مربا نیز وارد کشور شد.
وی اظهار داشت: چنین ایجاد اشتغالی برای هندیها و چینیها به باد دادن فرصت خوب ایجادشده است؛ لذا اگر دولت یازدهم با ابزارهای اقتصادی نظیر تعرفه، به حمایت از بازار داخلی نیاید و موازی با آن برای تولید زمینههای سرمایهگذاری ایجاد نکند، بهبودی در شرایط اقتصاد کشور بهوجود نخواهد آمد.
اصلاح سیستم بانکی
مدیر گروه اقتصادی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه همچنین گفت: برای افزایش سرمایهگذاری در حوزه تولید، مهمترین مؤلفه اصلاح سیستم بانکی فعلی است.
آقانظری افزود: این سیستم بانکی نشان داده است تنها حفرههای بزرگی برای ایجاد اختلاسهای میلیاردی دارد و زمینهای برای افزایش تولید بهوجود نخواهد آورد؛ لذا همانگونه که صاحبنظران پیش از این برای اصلاح سیستم بانکی اجماع کردهاند، پیش از هر اقدامی باید این سیستم معیوب فعلی اصلاح شود./
خبرنگار: فاطمه مهردادیان
P-940503-01