عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی با بیان اینکه از کیفیت منابع آب در سایه بحران کمیت آن؛ غفلت شده است، گفت: 35 درصد از منابع آب کشور روند رو به رشد از نظر شوری دارند.
منبع خبر : فارس - اقتصادیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 11 تیر 1395ساعت انتشار : 12:22:22بهمن یارقلی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گفت: طی چند دهه گذشته مصرف آب کشور به علت رشد جمعیت، توسعه کشاورزی و پیشرفت صنعت افزایش چشمگیری داشته و کشور را با بحران آب مواجه کرده است.
عضو هئیت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی افزود: در حال حاضر بسیاری از رودخانهها خشک و اکثر دشتهای کشور بحرانی و با بیلان منفی رو به هستند.
وی با بیان اینکه همسو با کاهش کمیت، کیفیت منابع آب کشور نیز رو به زوال بوده است، تصریح کرد: بدون توجه به کیفیت منابع آب به عنوان محوری اساسی در راهکارهای مدیریت کمی منابع آب، نتایج پایدار و سودمندی حاصل نخواهد شد.
یارقلی بیان داشت: در جهان حاضر در مبحث مدیریت منابع آب کمیت بدون توجه به کیفیت بی معنی بوده و کیفیت منابع آب مولفه و عنصری بسیار مهم الزامی در برنامهریزی آب در سطوح مختلف محسوب می شود و بی توجهی به این مولفه می تواند عواقب جبران ناپذیری در پی داشته باشد.
عضو هئیت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی تصریح کرد: در حال حاضر بیشترین توجه به مدیریت کمی منابع آب کشور بوده و چالشهای کیفی، تحتالشعاع بحران کمی مورد غفلت و کمتوجهی قرار گرفته است و حتی بعضا راهکارهای مدیریت کمی خود پی آمدهایی کیفی برای منابع آب سطحی و زیرزمینی به همراه دارد.
یارقلی با بیان اینکه منابع آب کشور بنا به دلایل مختلفی از نظر کیفی روندی نزولی داشته و در کنار کاهش کمیت از نظر کیفی نیز با روندی رو به رشد در حال آلوده شدن بوده و دچار تشدید محدودیتهای کیفی است، بیان داشت: افزایش منابع آلاینده تاثیرگذار بر کیفیت منابع آب از جمله فاضلابهای خانگی، صنعتی، زهابهای کشاورزی و زباله های خانگی و صنعتی یکی از دلایل روند نزولی کیفیت است.
وی افزود: عدم توجه به تعیین دقیق حقابههای کمی-کیفی منابع آب کشور و اجرایی نمودن حقابه های تعیین شده و همچنین عمل نکردن ارگانهای ذیصلاح به وظائف قانوی در راستای شناسایی ، کنترل و مهار منابع آلاینده و پایش، کنترل و علاج بخشی کیفی منابع آب از موارد دیگر کاهش کیفیت منابع آب است.
عضو هئیت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی تصریح کرد: کاهش جریان در اثر دورههای خشکسالی و مصرف بی رویه و به تبع آن تشدید اثرات سوء منابع آلاینده رو به رشد و افزایش برداشت و مصارف آب و کاهش دبی پایه منابع آب سطحی هم از جمله موارد کاهش کیفی منابع آبی محسوب میشوند.
یارقلی تصریح کرد: بررسی های صورت گرفته بر روی منابع آب در سطح کشور نشان می دهد که مهمترین چالشهای کیفی منابع آبی کشور شامل شوری، کدورت بالا ، غلظت زیاد و رو به رشد عناصر مغذی و ترکیبات مربوطه بویژه نیترات، مواد آلی مصرف کننده اکسیژن و همچنین شاخصهای میکروبی (کلی فرم و فکال کلی فرم) و در درجات پائینتر فلزات سنگین است.
وی افزود: نتایج مطالعات نشان میدهد که حدود 35 درصد از منابع آب کشور دارای روندی رو به رشد از نظر شوری بوده و اغلب رودخانههای کشور به دلیل شدت فرسایشپذیری حوضه از کدورت بالایی برخوردارند که عمدتا ناشی از فرسایش لایه سطحی و حاصلخیز خاک و انتقال آن به همراه عناصر مغذی خاک به منابع آب است.
عضو هئیت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی به راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از پایین آمدن کیفیت منابع آبی اشاره کرد و افزود: توجه به مباحث و شاخصهای کیفی، حداقل هم وزن کمیت منابع آب در برنامهریزی و توسعه و مدیریت آب کشور، تعریف طرح ملی "کنترل کیفی و حفاظت کیفی منابع آب" با ردیف اعتباری و شرح وظائف مناسب، با تعیین سهم مشارکت وزارت خانهها و ارگانهای ذیربط، مشابه با طرح ملی تعادلبخشی آبخوان ها از جمله این راههاست.
یارقلی به به راهکارهای پیشنهادی دیگری برای جلوگیری پایین آمدن کیفیت منابع آبی اشاره کرد و گفت: بازنگری در شرح وظائف، ساختار تشکیلاتی و اعتبارات ارگانهای مسئول در کنترل و نظارت بر منابع آلاینده و کیفیت منابع آب ، تعریف ساختار تشکیلاتی و ظرفیت سازی پرسنلی، فنی و تجهیزاتی برای حفاظت کیفی منابع آب در وزارتخانههایی همچون جهاد کشاورزی، صنعت و معدن، وزارت نیرو، حفاظت محیط زیست ، وزارت نفت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از موارد دیگر در این راستا است.
وی بیان داشت: ایجاد فضای مناسب برای رشد و توسعه تشکلهای مردم نهاد زیست محیطی در سطح کشور و تدوین و اجرایی نمودن برنامههای آموزشی مناسب برای سطوح مختلف، به منظور افزایش سطح آگاهی مردم در زمینه مباحث آلودگی و کیفیت آب هم به عنوان راهکار پیشنهادی برای جلوگیری از پایین آمدن کیفیت منابع آبی است.
انتهای پیام/م