مدیرکل دفتر محصولات استراتژیک وزارت جهاد کشاورزی ضمن اعلام دلایل چرایی خارج شدن هندوانه از فهرست محصولات آببر از سیاستهای جدید این وزارتخانه درباره محصول برنج و اجرایی شدن الگوی کشت خبر داد.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 18 آبان 1394ساعت انتشار : 10:47:28
مدیرکل دفتر محصولات استراتژیک وزارت جهاد کشاورزی ضمن اعلام دلایل چرایی خارج شدن هندوانه از فهرست محصولات آببر از سیاستهای جدید این وزارتخانه درباره محصول برنج و اجرایی شدن الگوی کشت خبر داد.
خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا): وزارت جهاد کشاورزی در برنامه پنجساله ششم توسعه قصد اجرای برنامه الگوی کشت را دارد که به موجب آن، سطح زیر کشت برنج بهویژه در استانهای غیرشمالی کاهش یافته و علاوه بر آن روشهای کشت هندوانه نیز تغییر میکند و محدود میشود.
داستان آببر بودن محصولات کشاورزی توسط بررسیهای انجامشده سرانجام نتیجه داد. بهگونهای که معاون وزیر جهاد کشاورزی بهصورت رسمی اعلام کرده که هندوانه از فهرست محصولات آببر حذف شده است، در حالی که چندی پیش جنجالهای بسیاری بر سر صادرات هندوانه که آب زیادی را از کشور خارج میکند، بود.
مدیرکل دفتر محصولات استراتژیک وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) از سیاستهای جدید این وزارتخانه درباره محصول برنج و اجرایی شدن الگوی کشت خبر میدهد و میگوید: وزارت جهاد کشاورزی تنها از کشت برنج در استانهای گیلان و مازندران حمایت میکند و سیاستهای حمایتی برای استانهای غیرشمالی از این پس حذف شده است.
کاوه خاکسار میافزاید: با وجود آنکه هنوز از لحاظ قانونی نمیتوانیم ممنوعیت را اعلام کنیم، اما در اختصاص تسهیلات برای مکانیزاسیون، خرید نهادههای تولید و دیگر تسهیلات حمایتی، وزارت جهاد کشاورزی دیگر قرار نیست از کشت برنج در استانهای غیرشمالی حمایت کند.
وی خاطرنشان میکند: طرح الگوی کشت در حال نهایی شدن است و پس از آنکه تقدیم مجلس شود، بهطور قطع به قانون تبدیل شده و خواهیم توانست با معترضان و کسانی که محصولات کشاورزی را در مکانهای غیرمتعارف کشت میکنند، برخورد کنیم.
مدیرکل دفتر محصولات استراتژیک وزارت جهاد کشاورزی ادامه میدهد: نتایج بررسیها نشان داده است که کشت برنج در استانهای غیرشمالی صرفه اقتصادی ندارد، زیرا برای تولید دو تن برنج، 25 هزار مترمکعب آب مصرف میشود که اگر این آب در استانهای غیرشمالی به مصرف برسد، فاجعهای اسفناک برای منابع آبی محسوب میشود.
خاکسار تصریح میکند: در حال حاضر تنها در حد توصیه و عدم حمایت از کسانی که الگوی کشت را رعایت نمیکنند برخورد میکنیم و در آینده آب بهرهبردارانی که از الگوی ارائهشده توسط وزارت جهاد کشاورزی تبعیت نکنند، قطع خواهد شد.
وی یادآور میشود: اجرای الگوی کشت نیاز به فرهنگسازی دارد و در سال جاری نیز توانستهایم حدود 35 تا 40 درصد از سطح زیر کشت برنج در استانهای غیرشمالی را کاهش دهیم که امید میرود در سالهای آینده بتوانیم کشت برنج را تنها در استانهای گیلان و مازندران داشته باشیم.
کشت نشائی و ارقام اصلاحشده هندوانه جایگزین روشهای سنتی میشود
مدیرکل دفتر سبزی و صیفی نیز معتقد است: هندوانه جزو محصولات آببر نیست و با توجه به قیمت، بازارهای صادراتی و ارزش افزودهای که ایجاد میکند، از نظر آببری پرمصرف نیست.
حسن خدنگی تأکید میکند: در برنامه پنجساله ششم توسعه، سطح زیر کشت محصولات مختلف بهویژه سبزی و صیفی از کاهش قابل ملاحظهای برخوردار خواهد شد؛ بهگونهای که سطح زیر کشت هندوانه نیز بهطور قطع کاهش خواهد یافت.
وی همچنین میگوید: برای کشت هندوانه در جالیز، استفاده از روشهای آبیاری میکروب و کشت نشائی گسترش خواهد یافت.
مدیرکل دفتر سبزی و صیفی میافزاید: کشت نشائی باعث میشود که حداقل دو تا سه آب کمتر مصرف شود و علاوه بر آن، عملکرد محصول بالاتر برود.
خدنگی خاطرنشان میکند: استفاده از ارقام اصلاحشده، سیستمهای آبیاری میکرو به همراه مالچپاشی میتواند به حد زیادی در کاهش مصرف آب در محصولاتی چون هندوانه کاربرد داشته باشد.
وی ادامه میدهد: استفاده از روشهای فوق در برخی استانها آغاز شده و در برنامه پنجساله ششم توسعه سرعت خواهد گرفت.
خدنگی تصریح میکند: طبق اطلاعاتی که مرکز آمار ایران اعلام کرده، برآورد شده است که سطح زیر کشت محصول هندوانه در سال 92، 139 هزار هکتار و تولید آن سه میلیون و 700 هزار تن بوده که پیشبینی کاهش آن طی سالهای آینده شده است./
خبرنگار: مژگان ستار
A-940818-01