هیأتهای تجاری کشاورزی برای صادرات سیب و انگور آذربایجان غربی به کشورهایی نظیر اقلیم کردستان عراق، پاکستان، افغانستان، هندوستان و روسیه فعالیت خود را آغاز کردهاند و علاوه بر بازارهای سنتی سالهای گذشته، صادرات به هندوستان و روسیه وارد فاز اجرایی خواهد شد.
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 28 مهر 1394ساعت انتشار : 13:37:21
هیأتهای تجاری کشاورزی برای صادرات سیب و انگور آذربایجان غربی به کشورهایی نظیر اقلیم کردستان عراق، پاکستان، افغانستان، هندوستان و روسیه فعالیت خود را آغاز کردهاند و علاوه بر بازارهای سنتی سالهای گذشته، صادرات به هندوستان و روسیه وارد فاز اجرایی خواهد شد.
مدیرعامل اتحادیه کشاورزی محصولات باغی کشور امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: با سالآوری باغهای سیب استان آذربایجان غربی، امسال تولید این محصول در این استان از حجم یک میلیون و 200 هزار تن فراتر رفت و با توجه به کیفیت مناسب آن، زمینههای صادراتی در شرایط پساتحریم این امکان را فراهم آورد تا بازارهای جدیدی برای صادرات سیب دست و پا شود.
امیر مرادی افزود: هفته گذشته هیأتی از کردستان عراق وارد ایران شدند و مذاکراتی برای صادرات سیب صورت گرفت که طی هفتههای آینده محمولههای این محصول به مقصد اقلیم کردستان بارگیری خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته رقبای ترک ایران توانسته بودند با دستمایه قرار دادن نوع بستهبندی و قیمت سیب و همچنین مواضع سیاسی، بازار را به نفع خود مصادره کنند و سمپاشیهایی علیه سیب ایرانی کرده بودند که با بازدید تجار و کارشناسان محصولات باغی کشور عراق زمینه برای صادرات دوباره سیب به این کشور فراهم شد.
مرادی ادامه داد: علاوه بر عراق، صادرات محمولههای سیب به کشورها افغانستان و پاکستان نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: همچنین هیأتهایی برای بازاریابی به کشورهای هندوستان و روسیه فرستاده شده است که مذاکره برای صادرات سیب به این دو کشور وارد فاز اجرایی شده و انتظار میرود محمولههای اولیه کار بارگیری خود را آغاز کنند.
عاملیت تنظیم بازار به تشکلها واگذار شود
مدیرعامل اتحادیه کشاورزی محصولات باغی کشور یادآور شد: هرچند سازمان تعاون روستایی بهمنظور خرید توافقی سیب فراخوان داده و فعالیت خود را در بازارهای آذربایجان غربی آغاز کرده است، اما بهنظر میرسد برای صادرات و تنظیم بازار سیب، باید از بازوهای پرتوان بیشتری برخوردار بود.
مرادی تأکید کرد: علاوه بر خرید توافقی، از آنجا که ذخیرهسازی شب عید مبنای قیمتگذاری سیب و تعیین سقف قیمت خرید محسوب میشود، پیشنهاد شد تا علاوه بر 20 تا 30 هزار تن سیب خریداریشده جهت ذخیرهسازی، بخش دیگری از سیبهای تولیدی که بیشتر شامل سیبهای صنعتی نیز میشود، در سبد خریداری دولت قرار گیرد.
وی اظهار داشت: اکنون 30 درصد سیبهای تولیدی که اصطلاحاً به آن زیردرختی گفته میشود و باید جذب کارخانههای صنایع تبدیلی شوند، بارگیری نمیشوند و باید برای خارج کردن آنها از چرخه عرضه راهی اندیشیده شود.
مرادی همچنین گفت: با وجود آنکه قیمت تمامشده سیبهای صنعتی حداقل 120 تومان برآورد میشود، کارخانهها خواستار خرید این سیب به قیمت 60 تا 80 تومان هستند که این هزینه در قبال تولید میوه بسیار ناچیز خواهد بود و کشاورزانی که ناگزیرند هزینههای کارگری جهت جمعآوری و بستهبندی بپردازند، ترجیح میدهند از جمعآوری سیبها صرفنظر کنند.
وی در ادامه افزود: علاوه بر خرید سیبهای صنعتی، پیشنهاد واگذاری تنظیم بازار شب عید و عاملیت خرید به تشکلها به استاندار استان آذربایجان غربی داده شده و از آنجا که شخص استاندار دارای دانش کشاورزی است و تعریف صحیحی از نقش تشکلها در حوزه بازار دارد، با واگذاری عاملیت خرید به تشکلها، موافقت کلی کرده است.
300 هزار تن انگور در آذربایجان غربی تولید شد
مدیرعامل اتحادیه کشاورزی محصولات باغی کشور خاطرنشان کرد: بر خلاف سالهای گذشته که سرمازدگی مانع تولید انبوه میوه در استان آذربایجان غربی میشد، امسال با سالآوری باغهای میوه بیش از 300 هزار تن انگور مرغوب در آذربایجان غربی تولید شده است.
مرادی ادامه داد: صادرات انگور نیز به کشورهای منطقه در دستور کار قرار دارد، اما زمینه برای توزیع آن در بازارهای داخلی و همچنین تغییر آن بهمنظور مصرف در صنایع تبدیلی میتواند از اشباع بازار این محصول جلوگیری کند.
شلیل و هلو در انبارها باقی ماندند
وی تصریح کرد: عدهای از باغداران به امید داشتن بازار بهتری برای محصولات هستهدار خود از عرضه تولیدات خود در فصل مناسب در بازار خودداری کردهاند و بهعلت اشباع بازار از انواع میوه به قیمت مناسب، عملاً زمان طلایی خود را از دست دادند و اکنون میتوان گفت بخش قابل توجهی از شلیل و هلوی برداشتشده در اوایل تابستان در انبارها باقی مانده است.
مرادی یادآور شد: سال گذشته نیز عدهای از باغداران به عمدهفروش سیب خود به قیمت بالاتر از عرضه سیب به قیمت روز خودداری کردند، اما بازار جدید پیدا نشد و بیش از 600 تا 700 تن سیب که در انبارها باقی مانده بود، با قیمت بسیار نازلی به فروش رفت و باغداران متضرر شدند.
وی تأکید کرد: لذا به باغداران توصیه میشود محصول خود را در بازار اگر به قیمت مناسب و سود معقول رسیده، به فروش برسانند و از انبار کردن آنها در سردخانهها به امید عرضه مناسبتر چشمپوشی کنند./
خبرنگار: فاطمه مهردادیان
A-940728-06