خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا): تیم پژوهشی شرکت PriceWaterhouseCooper یا pwc که یکی از چهار شرکت حسابرس بزرگ جهان است و شش سال متوالی است به عنوان حسابرس برتر شناخته می شود و در 157 کشور دنیا با قریب به 20 هزار حسابرس، شبکه ای چند ملیتی برای خدمات حرفه ای تجاری را بنیان گذاشته است، در جلسه بررسی "روندهای پیشروی اقتصاد جهانی" در اتاق بازرگانی آتلانتا که چهارشنبه برگزار شد، نتایج مطالعات خود را درباره این روندها ارائه کرد. گزارشی که می تواند تامل در آن به جای درگیری ها و دگرگونی هایی که تاکنون در دنیا دیده نشده، اما قابل…
منبع خبر : ایانا - اصلیلینک خبر : اینجا کلیک کنیدتاریخ انتشار : 01 مرداد 1394ساعت انتشار : 12:27:35
خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا): تیم پژوهشی شرکت PriceWaterhouseCooper یا pwc که یکی از چهار شرکت حسابرس بزرگ جهان است و شش سال متوالی است به عنوان حسابرس برتر شناخته می شود و در 157 کشور دنیا با قریب به 20 هزار حسابرس، شبکه ای چند ملیتی برای خدمات حرفه ای تجاری را بنیان گذاشته است، در جلسه بررسی "روندهای پیشروی اقتصاد جهانی" در اتاق بازرگانی آتلانتا که چهارشنبه برگزار شد، نتایج مطالعات خود را درباره این روندها ارائه کرد.
گزارشی که می تواند تامل در آن به جای درگیری ها و دگرگونی هایی که تاکنون در دنیا دیده نشده، اما قابل پیش بینی است؛ دریچه های تازه ای را با اهرم های فن آوری های گوناگون که دیگر از پشت میز ادارات قابل درک نیست پیش چشم جامعه بشری قرار دهد. گزارش زیر چکیده ای است از ماحصل این جلسه، که خواندن آن برای بهره برداران کشاورزی و مدیران صنایع غذایی خالی از لطف نیست.
دنیای ما در حال تغییر است و همه می دانیم که دنیا همیشه در حال تغییر است. خیلی از ما خود را آماده تغییرات در پیش رو می کنیم و به این ترتیب روند جدید از تغییرات را آغاز می کنید. "ما" می تواند مردم روستا، مردم شهر، مردم کلانشهر، استان، کشور، منطقه و قاره باشد. ولی زمانی که "ما" جمعیت جهان است آن وقت این ابرروندها (MegaTrends) هستند که مهم می شوند. در سال هایی که در پیش روست رویدادهای زیادی محیط پیرامون ما و انتظاراتمان را از آینده دگرگون خواهند کرد. این رویدادها معمولا تصادفی نیستند و می توان الگویی برای آن ها تعریف کرد.
دنیایی که در پیشروی ماست شاهد افزایش چشمگیر جرائم الکترونیکی و اینترنتیست که CyberSecurity را به بحث روز تبدیل کرده است. در دومین دهه قرن بیست و یکم ما همچنین شاهد افزایش تنازعات و درگیری های منطقه ای در سراسر جهان هستیم و متاسفانه دامنه این درگیری ها افزایش پیدا خواهد کرد. دلایل این رویدادها و رویدادهای مشابه را می توان در ابرروندهایی جستجو کرد که در حال روی دادن هستند. در قرن فعلی، پنج ابرروند اصلی، در حال رویداد هستند.
اول: افزایش فزاینده شهری شدن
مهاجرت از مناطق روستایی به مناطق شهری، دیگر یک پدیده منطقه ای یا ملی نیست، بلکه یک رویداد جهانیست که همه اقتصادهای جهان را متحول خواهد کرد. در حال حاضر بیش از نیمی از جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی می کنند. در 25 (بیست و پنج) سال آینده، نزدیک به یک میلیارد نفر دیگر از مناطق روستایی به مناطق شهری مهاجرت خواهند کرد. تنها در کشور چین تعداد این مهاجران در 15 (پانزده) سال آینده بین سیصد تا چهارصد میلیون خواهد بود. برای تامین نیازهای شهری این جمعیت عظیم، دولت چین باید معادل زیرساخت های فعلی ایالات متحده را ظرف پانزده سال بسازد. این زیرساخت ها برای تامین بهداشت عمومی، حمل و نقل شهری، امنیت و زندگی با کیفیت لازم و ضروری هستند. شهری شدن در بسیاری از کشورهای جهان به معنای افزایش جمعیت مناطق فعلی شهریست. چه بخواهیم و چه نخواهیم، اکثریت جمعیت جهان در شهرها زندگی خواهند کرد و برای تامین زندگی و برخورداری از رفاه اجتماعی متکی به زیرساخت های این مناطق خواهند بود.
دوم: تغییرات اقلیمی و کاهش منابع طبیعی
در حال حاضر ما می دانیم که هر دهه متوسط دمای کره زمین افزایش می یابد. این گرمایش جهانی تغییرات اقلیمی نامطلوبی را به دنبال داشته است که در برخی از کشورها باعث خشکسالی و نابودی جوامع متکی به محصولات کشاورزی شده است یا می شود. با وجود این تغییرات اقلیمی، جمعیت کره زمین هنوز به آب آشامیدنی و غذا احتیاج دارد. تیم پژوهشی شرکت PwC تخمین می زند که تا پایان قرن حاضر میلادی ما به 2.5 (دو و نیم) برابر مواد غذایی احتیاج خواهیم داشت که ظرف هشت هزار سال گذشته مصرف کرده ایم. تامین این حجم از مواد خوراکی به تغییر فن آوری تولید و برداشت محصولات کشاورزی احتیاج دارد. درگیری بر سر منابع محدود آب برای تامین نیاز جوامع یک عامل افزایش تنازعات منطقه ای خواهد بود.
سوم: تغییرات جمعیتی
در حالی که در برخی از کشورهای جهان، هرم سنی جمعیت به طرف پیرشدن پیش می رود، در برخی از دیگر کشورها جمعیت جوان تر شده و می شود. ضمن آنکه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، به زودی بافت قومی جمعیت تغییر می کند. تا سال 2050 اقلیت های نژادی اکثریت جمعیت ایالات متحده را تشکیل خواهند داد و سفیدپوستان دراین کشور در اقلیت قرار خواهند گرفت. در کشورهای قاره اروپا این جابجایی جمعیتی نه تنها تحت تاثیر نرخ رشد جمعیت است، بلکه به دلیل مهاجرت کسانی که از جنگ در خاورمیانه و فقر در آفریقا می گریزند، بیشتر نیز تغییر خواهد کرد. این تغیرات به معنای تغییر در تقاضا برای خدمات عمومی، کالاها و خدمات بهداشت و درمان در جوامع مختلف است. در حالی که ژاپن باید آماده جمعیتی باشد که یک سومش را کهنسالان تشکیل می دهند، کشورهای در حال توسعه باید نگران جوانانشان و نیازهایشان باشند.
چهارم: جابجایی قطب های قدرت اقتصادی
بازارهای در حال ظهور Emerging Markets دینامیک اقتصادی را دگرگون کرده اند. تا سال 2050 تولید ناخالص کشورهای گروه هفت در حال توسعه یا E7 که شامل چین، هند، برزیل، روسیه، اندونزی، مکزیک و ترکیه می شوند در مجموع دوبرابر تولید ناخالص گروه کشورهای توسعه یافته یا G7 شامل ایالات متحده، ژاپن، آلمان، بریتانیای کبیر، فرانسه، ایتالیا و کانادا خواهد شد. کشورهایی مانند بنگلادش و نیجریه در حال ورود به گروه Emerging Markets خواهند بود. این جابجایی در مرکز ثقل فعالیتهای اقتصادی جوامع بسیاری را وادار کرده است تا در ساختار اقتصادی خود با توجه به بازارهای آینده تجدید نظر نمایند. به این دلیل شهرهایی در کشورهای توسعه یافته خود را محلی امن برای سرمایه گذاری و پس انداز به شکل دارایی های منقول و غیرمنقول معرفی می کنند و برخی کشورهای توسعه یافته از خود می پرسند، رفتار مصرف کنندگان در E7 چگونه خواهد بود؟
پنجم: نوآوری های تازه در فن آوری های گوناگون
مانند همیشه نوع بشر برای یافتن راه حل چالش های در پیش رو به دانش و فن آوری برخاسته از این دانش روی خواهد آورد. جهان شاهد ظهور یک نیروی کار تحصیلکرده، پیشرفته و سیال خواهد بود که با تحلیل داده ها خواهد کوشید به بحران ها در زمان رویدادن آنها پاسخ بدهد. نوآوری رمز موفقیت و بقای جوامع خواهد بود و تاکنون هم اقتصادهای زیادی را از فروپاشی نجات داده است. به لطف شبکه جهانی اینترنت و دسترسی همگانی به داده ها و اطلاعات، نوآوری دیگر منحصر به یک کشور یا گروه خاص نیست.
در مقابل این رویدادها، فعالان اقتصادی و بنگاه ها و سیاستگذاران باید از خود بپرسند که این رویدادها چگونه رفتار مصرف کننده را تغییر خواهد داد. رقابت در بازارهای جهانی چگونه تغییر خواهد کرد و رقبای فعلی و رقبای احتمالی آینده چه راهبردهایی را برخواهند گزید. الگوهای تولید، توزیع و مصرف چگونه تغییر خواهند کرد و آیا توزیع درآمدی در سطح جهانی متحول خواهد شد؟
واقعیت اینجاست که ما هر روز با دنیا تازه ای مواجه هستیم دنیایی که دیگر از پشت میز ادارات قابل درک نیست و بهتر از هر کسی فعالان اقتصادی این را می دانند. دنیایی که در آن تقاضا برای منابع نایاب تر شده بیشتر و بیشتر می شود، دنیاییست که شاهد درگیری ها و دگرگونی هایی خواهد بود که تاکنون دیده نشده اند، ولی قابل پیش بینی هستند.
گزارش: علی دادپی- اقتصاددان و استاد دانشگاه ایالتی کلایتون