شیوه های نوین آبیاری مرهم درد کشاورزان می‌شود؟

یکی از راه های افزایش بازدهی در مزارع، استفاده از روش های آبیاری نوین است که صرفه جویی در مصرف آب و افزایش تولیدات کشاورزی را به همراه دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،طی سال های اخیر دولت و برنامه ریزان بخش کشاورزی تسهیلاتی را به منظور به کارگیری فناوری های مدرن آبی در اختیار کشاورزان قرار داده اند تا بخشی از بحران خشکسالی و کمبود منابع آبی از این طریق جبران شود.

دراین میان به دلیل مصرف بالای آب در بخش کشاورزی، اهمیت سیستم های آبیاری تحت فشار بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد تا امنیت غذایی کشور به دنبال بحران منابع آبی به خطر نیفتد.

براین اساس یکی از راه های افزایش بازدهی در مزارع ، استفاده از آبیاری نوین با راندمان بالا است که ارمغانی همچون صرفه جویی در مصرف آب و افزایش تولیدات کشاورزی را به همراه دارد.

در این راستا غلامرضا نیرو، مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان تهران در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت: افزایش راندمان آبیاری و کارایی مصرف آب در بخش کشاورزی از عمده ترین مزیت های سیستم های نوین آبیاری به شمار می رود.

وی افزود: با اجرای انواع روش‌های سامانه‌های نوین آبیاری به طور متوسط حدود 4 هزار و 400 متر مکعب در هکتارصرفه جویی آب در اراضی را شاهد هستیم.

نیرو با بیان اینکه آبیاری نوین در مقایسه با روش های سنتی 50 درصد راندمان آبیاری در مزارع را افزایش می دهد، گفت: سامانه‌های نوین کارایی آب را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد از این رو لازم است که با توجه به کاهش نزولات جوی، به منظور افزایش بهره وری ، از روش های نوین در این بخش استفاده شود.

مدیر عامل آب و خاک جهاد کشاورزی استان تهران با اشاره به برنامه 10 هزار هکتاری اجرای سامانه های نوین آبیاری در اراضی استان تهران بیان کرد: در حال حاضر 3 هزار هکتار اراضی کشاورزی اعم از باغبانی و زراعت در مرحله اجرا و بهره برداری است و امیدواریم با توجه به اینکه این پروژه جزو پروژه های اقتصاد مقاومتی به شمار می رود، برنامه سامانه های نوین در 10 هزار هکتار اراضی استان ، هرچه سریعتر عملیاتی شود.

گفتنی است که اجرای سامانه های نوین آبیاری حدود 40 الی 50 متر مکعب صرفه جویی آب در بخش کشاورزی را به دنبال دارد. 

نیرو با اشاره به مزایای سامانه های نوین در آبیاری یادآور شد: عملیاتی شدن این سیستم، صرفه جویی آب ، افزایش کیفیت محصولات در بخش زراعت و باغبانی را به همراه دارد این در حالیست که شرایط مزرعه، محل تامین و نوع تامین آب اعتبار مورد نیاز برای اجرای این سامانه ها متفاوت است.

مدیر عامل آب و خاک جهاد کشاورزی استان تهران تصریح کرد:دولت برای اجرای آبیاری میکرو براساس مصوبات سال 94 ، 10 میلیون تومان کمک بلاعوض در اختیار کشاورزان قرار می دهد که قطعا این رقم امسال افزایش می یابد و باید گفت که برای سایر سیستم های نوین 7 میلیون تومان به صورت کمک بلاعوض و مابقی از طریق خود آوری کشاورزان تامین می شود.


 افزایش 90 درصدی بهره وری آب با اجرای آبیاری زیر سطحی 

 علی اشرف منصوری رئیس جهاد کشاورزی استان تهران در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: میزان بارندگی سالانه استان تهران کمتر از 150 میلی متر است و بدلیل اهمیت بسیار بالای آب در این استان ،لازم است که در راستای کارایی مصرف آب اقدامات گسترده ای انجام دهیم.

وی افزود: سال گذشته 6 هزار و 300 هکتار اراضی استان به سیستم های نوین مجهز شدند که پیش بینی می‌شود امسال به 10 هزار هکتار برسد. اگر چه تا کنون منابع لازم در اختیار استان قرار نگرفته است اما کار را به صورت جهشی دنبال می کنیم.

منصوری با اشاره به تاثیر سامانه های نوین در افزایش بهره وری بیان کرد: سامانه های نوین در برخی روش ها 70 درصد و در دیگر روش ها همچون آبیاری زیر سطحی و قطره ای تا 90 درصد افزایش بهره وری آب را به دنبال دارد که براساس قانون بودجه، 85 درصد هزینه ها به صورت کمک بلاعوض از سوی دولت پرداخت می شود.

رئیس جهاد کشاورزی استان تهران در ادامه یادآور شد: برنامه اجرایی سامانه های نوین آبیاری را به شهرستان ها ابلاغ نموده ایم که براساس آن شهرستان ها موظف به اجرای برنامه توسعه سامانه نوین در راستای پروژه های اقتصاد مقاومتی هستند.

وی با اشاره به مزیت های سامانه های نوین در مقایسه با سنتی تصریح کرد: در روش های سنتی به ازای هر هکتار 1 تا 1.5 لیتر آب در ثانیه مصرف می شود که با اجرای طرح، این رقم به 4 دهم لیتر در ثانیه می رسد، ضمن آنکه این امر در کاهش هزینه های کارگری، مصرف آب، توزیع آب در سطح منطقه، عملکرد تولید در واحد سطح و جلوگیری از برداشت بی رویه آب موثر است.

گفتنی است  بهترین روش برای دستیابی به حداکثر بهره وری، آبیاری زیر سطحی است که هم اکنون در باغات شهرستان شهریار اجرا شده است. 


مبالغ مناسبی در بودجه برای اجرای سیستم های نوین تعیین شده است

محمد تقی توکلی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان بیان کرد: با توجه جمعیت روبه افزایش و بحران منابع آبی،اجرای سیستم های نوین آبیاری می تواند تاثیر بسزایی در راندمان و بهره وری آب به دنبال داشته باشد.

وی با اشاره به آنکه بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است، گفت: وزارت جهاد کشاورزی و نیرو مسئولیت اجرای شبکه های مدرن را به عهده دارند و از این رو در قانون بودجه مبالغی خوبی برای این امر در نظر گرفته شده است.

توکلی با اشاره به  عملکرد ضعیف در اجرای سیستم های نوین آبیاری افزود: از نظر عملکرد اجرایی پیشرفت خوبی نداریم به طوریکه اهداف سامانه های نوین به سبب ضعف تخصیص منابع مالی تحقق نیافته است.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به راه های افزایش بهره وری بیان کرد: با سرمایه گذاری بالغ بر 30 هزار میلیارد تومان در بخش های مختلف کشاورزی، بهره وری و تولید در زیرساخت بخش های مختلف افزایش خواهد یافت.

وی در ادامه یادآور شد: راندمان آبیاری در بسیاری از کشورهای منطقه 50 درصد است و این درحالیست که راندمان آبیاری طبق آمار فائو در کشور ما 35 درصد برآورد شده است اما هم اکنون در برنامه ششم پیش بینی شده که این رقم تا 48 درصد افزایش یابد.

گفتنی است که با تحقق این امر حدود 10 میلیارد متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی خواهد شد که این رقم معادل با کل مصرف آب آشامیدنی است.

محمد تقی توکلی با اشاره به تاثیر راندمان آبیاری های نوین بر عملکرد تولید عنوان کرد: یکی از سیاست های اقتصاد مقاومتی افزایش تولید در بخش های مختلف کشاورزی است . از این رو با رعایت الگوی کشت و استفاده از کشت های سازگار در هر منطقه ، سالانه راندمان تولید حدود 15 الی 20 درصد افزایش می یابد.



انتهای پیام/


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار