۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۲:۰۵
کد خبر: 82726122
T T
۰ نفر
طرح بررسي اثر روش خاك ورزي بر مصرف انرژي و كارآيي مصرف آب در گندم آبي در استان مركزي انجام شد

اراك - ايرنا - عضو هيات علمي مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي گفت: طرح تحقيقاتي بررسي اثر روش هاي خاكورزي حفاظتي بر روي خواص فيزيكي و شيميايي خاك، مصرف انرژِي، جمعيت علف هاي هرز و كارآيي مصرف آب در گندم آبي در اين استان انجام شد.

ابوالفضل هدايتي روز شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: در راستاي اين طرح براي مقايسه روش هاي خاك ورزي حفاظتي آزمايشي به صورت اسپلت- پلات (كرت هاي خرد شده) در ايستگاه تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي به مدت 2 سال زراعي انجام شد.
وي ادامه داد: در اين طرح روش هاي كشت گندم آبي با استفاده از گاو آهن برگرداندار و ديسك(روش موسوم)، روش استفاده از چيزل پكر( يك خاك­ورز مركب است كه عمليات خاك­ورزي اوليه و ثانويه را به طور همزمان انجام مي­دهد)، استفاده از گاو آهن مركب و روش كشت مستقيم مورد آزمايش قرار گرفت.
عضو هيات علمي مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي بيان كرد: در اين روش ها دوره هاي آبياري در زمان هاي 20، 25 و 30 روزه در هر 2سال زراعي در زميني كه بقاياي محصول ذرت علوفه اي در آن وجود داشت، انجام شد.
وي ادامه داد: در روند اجراي اين طرح مشاهده شد صرف نظر از دوره آبياري، كمترين مصرف انرژي مربوط به روش كشت مستقيم بود و بيشترين بهره وري انرژي در روش هاي شخم حفاظتي با دور آبياري 25 روز به دست آمد.
عضو هيات علمي مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي خاطر نشان كرد: بيشترين مقدار بهره وري انرژي در تيمار روش مرسوم با دور آبياري 20 روزه، كمترين و بيشترين جمعيت علوفه هاي هرز به ترتيب در تيمار خاك ورزي مرسوم و روش بدون شخم مشاهده شد.
هدايتي گفت: نتايج تحليل اقتصادي نشان داد كه بهترين تيمار، روش شخم حفاظتي با دور آبياري 25 روز است.
هدايتي خاطر نشان كرد: خاك ورزي حفاظتي يكي از روش هاي مهم در حفظ منابع آب و خاك در بخش كشاورزي است.
وي گفت: جلوگيري از فرسايش خاك، افزايش ماده آلي و حاصلخيزي خاك، كاهش مصرف سوخت و انرژي در اراضي كشاورزي از مهمترين مزيت هاي روش هاي خاك ورزي حفاظتي است.
استان مركزي به عنوان دومين قطب صنايع مادر تخصصي، چهارمين قطب صنعت كشور محسوب مي شود و در زمينه تنوع توليدات صنعتي رتبه نخست كشور را به خود اختصاص داده است.
اين استان با وجود صنعتي بودن جزء 10 استان نخست كشور در بخش كشاورزي است كه 90 هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در اين حوزه فعال هستند.
670 هزار هكتار اراضي باغي و كشاورزي در استان مركزي وجود دارد كه يك و 2 دهم درصد توليدات كشاورزي مازاد بر نياز استان به ساير مناطق ارسال مي شود.
استان مركزي با توليد حدود 54 هزار تن گوشت سفيد، 53 هزار تن توليد گوشت قرمز، 320 هزار تن شير، حدود 41 هزار تن توليد تخم مرغ از جايگاه ويژه اي در توليدهاي بخش كشاورزي و دامداري در كشور برخوردار است.
استان مركزي رتبه اول صادرات ماهيان زينتي را به خود اختصاص داده و حدود 90 درصد صادرات اين ماهيان از اين استان انجام مي شود.
اين استان رتبه چهارم توليد بچه ماهي قزل آلا، رتبه نخست در تنوع توليد گل و گياهان زينتي، رتبه دوم توليد گل ها شاخه بريده، رتبه سوم در توليد گل و گياهان زينتي، رتبه دوم سطح زير كشت و توليد انار كشور، رتبه ششم توليد پسته، مقام هشتم توليد گل محمدي، مقام نهم در توليد انگور، رتبه سوم در توليد لوبيا و رتبه پنجم در توليد جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ايستگاه انار ساوه، پژوهشكده گل و گياهان زينتي محلات، ايستگاه ملي تحقيقات لوبياي خمين، وجود شعبه ششم تحقيقات واكسن و سرم سازي رازي، وجود ايستگاه تحقيقات ماهيان زينتي و مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي نيز از ظرفيت هاي علمي و تحقيقاتي استان مركزي است.
1955/6013/خبرنگار:مهدي عظيمي***انتشاردهنده:مژگان حيدري

سرخط اخبار استان‌ها