۲۵ مهر ۱۳۹۵، ۱۴:۴۴
کد خبر: 82268621
T T
۰ نفر
تغذیه نامناسب عامل اصلی  شیوع سرطان در استان اردبیل

اردبیل - ایرنا - معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشكی اردبیل گفت: عامل اصلی افزایش بیماری سرطان در استان اردبیل تغذیه نامناسب است كه باید برای اصلاح آن فرهنگ سازی شود.

به گزارش ایرنا ، سید حجت خلیل اللهی روز یكشنبه در نشست خبری با خبرنگاران اردبیل افزود: بیماری های قلبی و عروقی ، مغزی و سرطان ها سه عامل مهم مرگ ومیر است كه روز بروز بر میزان آنها افزوده شده كه بیشتر آنها با ایمنی و امنیت غذایی مرتبط است.
وی غذاهای كهنه ، غذاهای حاوی نیترات، غذا و گوشت های بسته شده با نایلون و فریزر،
نگهداری آب در بطرهای پلاستیكی ، استفاده از سبزی های تولید شده با آب فاضلاب و استفاده از نان كپك زده توسط انسان ها و احشام را از جمله عوامل شیوع سرطان در استان اردبیل اعلام كرد.
وی اضافه كرد: سالانه از 90هزار بیمار سرطانی در كشور 55 هزار مورد آن منجر به مرگ می شود و هر سال هم 80 هزار میلیارد ریال صرف هزینه درمان این بیماری می شود كه پیش بینی شده تا 20 سال آینده میزان این بیماری 80 درصد افزایش یابد.
وی گفت: هرچند در مقایسه با كشورهای دیگر آمار مرگ و میر ناشی از بیماری سرطان در كشور ما اندك است اما سیر صعودی آن بسیار وحشتناك است كه عمده علت آن ناشی از غذاهای آلوده و نامناسب است.
وی بیان كرد: سرطان معده ، روده ، ریه و پستان چهار بیماری شایع ه در كشور است كه سرمنشا بیشتر آنها تغذیه نامناسب است.
خلیل اللهی كمبود ویتامین D را در جامعه نگران كننده دانست و افزود: یكی از موارد بسیار حساس و خطرناك كمبود این ویتامین است بطوریكه بالای 90 درصد اردبیلی ها كمبود ویتامین D دارند و اخیرا وزارت بهداشت ودرمان و آموزش پزشكی برنامه هایی ر ابرای رفع این مشكل تدارك دیده كه در حال اجراست .
وی افزود: استرس ،شیوع بیماری دیابت ،پوكی استخوان و شكستگی آن اغلب ناشی از كمبود ویتامین Dدر بدن است كه می توان برای جلوگیری از آنها ویتامین D را در بدن افزایش داد .
وی مصرف بیش از حد نمك و قند را در مرگ زودرس انسانها دخیل دانست و افزود: میزان مصرف نمك در روز 3 تا 5 گرم باید باشد حال آنكه این میزان در كشور ما حداقل 15 تا 20 گرم در روز بوده كه متاسفانه 25 درصد مرگ زودرس را بعنوان قاتل شور افزایش داده است.
وی با اشاره به خرید تجهیزات آزمایشگاه غذا و دارو در استان اردبیل افزود: سال گذشته برای خرید تجهیزات 12 میلیارد ریال هزینه شد كه می توان با این تجهیزات میزان سلامتی غذا و دارو را سنجش كرد.
خلیل اللهی گفت: سالانه 11 هزار نمونه مواد غذایی در این آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار می گیرد .
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی اردبیل در خصوص توقیف مواد غذایی تقلبی از قبیل برنج ، گندم وعسل گفت:سال گذشته 17 تن عسل تقلبی ،620 تن برنج تاریخ گذشته ، 227 تن گندم غیر قابل مصرف انسانی و 10 تن یخمك ، نوشمك و خامك توقیف شد البته عسل های تقلبی و یخمك ، نوشمك و خامك امحا شدند اما برنج ها و گندم های تاریخ گذشته به مصارف صنعتی اختصاص داده شد .
خلیل اللهی با بیان اینكه محصولات تولیدی استان اردبیل سالمترین محصولات هستند افزود: تنها 10 درصد عسل های تولیدی در این استان مشكل دار هستند در حالی كه در دیگر استانها این آمار 60 درصد است.
وی اضافه كرد: برای جلوگیری از فروش عسل های تقلبی به شورای سلامت پیشنهاد شده یك مركز فروش عسل در اردبیل دایر شود تا عملیات عرضه این محصول با نظارت معاونت غذا و دارو انجام بگیرد كه نمونه آن در سرعین دایر شده است.
وی پرسه سگ های ولگرد را عامل انتقال بیماریها دانست و افزود:هنوز در شورای سلامت در این مورد نتیجه خوبی بدست نیامده و یكی از راه های جلوگیری از سگ های ولگرد عقیم كردن آنها پیشنهاد شده كه هنوز برای اجرای آن مانده ایم .
خلیل اللهی آب آشامیدنی اردبیل را سالم دانست و افزود:آب اردبیل مشكل بهداشتی ندارد اما یكسری نواقص هایی در لوله های آب وجود دارد كه در صورت تعویض لوله های فلزی می توان به سالم تر شدن آب كمك كرد .
وی بااشاره به اصلاح الگوی مصرف جوش شیرین در نانوایی ها افزود: استان اردبیل اولین استانی است كه توانست میزان استفاده از جوش شیرین را از 74 درصد به كمتر از 10 درصد برساند.
خبرنگار:یعقوب شاددل** انتشار دهنده: عارف شیرزاد
1395/ 1257

سرخط اخبار استان‌ها