۲۲ آذر ۱۳۹۵، ۱۰:۱۴
کد خبر: 82342817
T T
۰ نفر
اجراي پروژه مناريد و تلاش زنان براي كسب درآمد در يك روستاي خراسان شمالي

بجنورد- ايرنا- زنان روستاي قتليش خراسان شمالي با برنامه ريزي مناسب همه فصول از سال را مشغول به كار هستند به طوريكه با كمك مجريان پروژه مناريد پس از كار كشاورزي در تابستان به بافت فرش ابريشم در ساير فصول هم به درآمد خانواده كمك مي كنند.

به گزارش ايرنا، اجراي پروژه بين المللي مناريد در اين روستا زمينه كسب و كار زنان را هرچه بيشتر افزايش داده است زيراكه با اجراي اين پروژه بازديد سرمايه گذاران بخش خصوصي در زمينه هاي مختلف صنايع دستي و نساجي شامل توليد انواع پارچه، ابريشم بافي، حوله بافي، كفش چرمي و پارچه اي، حلاجي پشم، ريسندگي و قالي بافي افزايش يافته است و خريد محصولات توليدي هم تضمين شده است.
معيشت زنان اين روستا شامل خانه داري، پرورش كرم ابريشم، دامداري، كشاورزي، باغداري است بنابراين با طرح تبديل نوغان به نخ ابريشم و ايجاد صنايع دستي ابريشم بافي لزوم متنوع سازي در معيشت خانوارها و توجه ويژه به اين بخش را نشان مي دهد.
روستاي قتليش از سايت‌هاي پايلوت حوزه آبخيز سد شيرين دره استان خراسان شمالي است كه پروژه مناريد در آن فعاليت دارد اين روستا داراي جمعيتي بالغ بر هزار و 35 نفر مشتمل بر 234 خانوار است كه اكثر خانوارها داراي شغل كشاورزي و دامداري هستند.
در روستاي قتليش گروه توسعه و برنامه‌ريزي تشكيل شده است كه پس از بررسي اولويت هاي مردمي در راستاي توانمندسازي جوامع محلي (خصوصأ زنان) تيم دبيرخانه استاني مناريد خراسان شمالي به بررسي اولويت هاي مطرح شده جوامع محلي، بررسي بازارفروش محصولات و بررسي علايق و مهارت هاي مردمي پرداختند و پس از ارتباط با بخش هاي خصوصي مرتبط در زمينه هاي فعاليت هاي مطرح شده توسط جوامع محلي بخش خصوصي مرتبط با اولويت هاي مردمي و اهداف پروژه را شناسايي كردند.
تيم تسهيل گري پروژه با سرمايه گذار بخش خصوصي در زمينه ايجاد اين چرخه براي اشتغالزايي مذاكره كردند كه پس از موافقت در تاريخ 6 مهرماه جلسه اي با حضور زنان اعضاي گروه برنامه و توسعه و تيم تسهيل گري پروژه با هدف بازديد سرمايه گذار و بررسي شرايط محيطي و انساني حاضر در روستا تشكيل شد كه در اين جلسه تسهيل گران پروژه ضمن معرفي سرمايه گذار به مردم در ارتباط با اهميت گسترش صنايع دستي در روستاها و استفاده از توانمندي هاي جامعه زنان روستاي قتليش توضيحاتي ارائه نمودند.
در اين راستا سرمايه گذار بخش خصوصي به طور مستقيم با اهالي روستا در زمينه ايجاد طرح معيشت قاليبافي (خصوصا ابريشمي) توضيحاتي ارائه نمودند و اهميت فعاليت هاي نوغانداري و نخ ريسي سنتي را بيان نمودند كه اهالي روستاي قتليش به خصوص زنان نيز ضمن استقبال از ايجاد معيشت جايگزين، توانمندي هاي خود را در زمينه نوغانداري و مهارت در زمينه بافت تابلو فرش بيان نمودند.
همچنين به معرفي صنايع دستي توليدي خويش پرداخته و آثار هنري خويش را براي نمايش به محل جلسه (دفتر برنامه و توسعه روستاي قتليش ) آوردند.
پس از بازديد از روستا و بررسي مهارت ها و علايق جوامع محلي، تيم دبيرخانه استاني پروژه بين المللي مناريد خراسان شمالي، به تهيه كانسپت اقدام نموده و پس از تهيه كانسپت و مشخص شدن نقش جوامع محلي، بخش خصوصي و پروژه بين المللي مناريد، قرار داد طرح مذكورآماده و پس از تأييد قرارداد و سفارش ابزار و ادوات و تهيه فرم هاي درخواست معيشت افراد متقاضي قالي بافي از سرگروه ها و امضاي تفاهم نامه ها در تاريخ 14 مرداد ماه امسال، ابزار و ادوات و مواد اوليه (تهيه شده توسط سرمايه گذار بخش خصوصي)وارد روستا گرديد و محل استقرار ابزار به منظور آموزش اوليه مشخص شد.
مربي كه به منظور آموزش مشخص شده ضمن آشنايي با محيط روستا و جوامع محلي آماده استقرار در روستا به منظور آموزش بهتر جوامع محلي شده و در ارتباط با علايق و توانمندي هاي جوامع محلي نيز با آنان صحبت و ابزار و ادوات و مواد اوليه در روستا استقرار شد و سرمايه گذار در ارتباط با نحوه ي كار، طرح هاي مورد نظر به منظور شروع كار با جوامع محلي صحبت كردند.
در 15 آذرماه امسال تيم دبيرخانه استاني پروژه بين المللي مناريد خراسان شمالي به همراه سرمايه گذار و مربي وارد روستا شده و به منظور شروع فعاليت قالي بافي و آماده سازي دارهاي قالي ابتدا نخ هاي مورد نظر به منظور شروع كار به كارآموزان معرفي و نحوه كلاف كردن نخ ها آموزش داده شد و پس از آن معرفي دارها توسط مربي توضيح داده شد.
همچنين نحوه چله كشي نيز آموزش داده شد و هنرجويان نيز شروع به كار كرده و زير نظر مربي به چله كشي دارها پرداختند و سئوالات خود را به منظور شروع فعاليت از مربي پرسيدند.
معاون آبخيزداري و مدير هماهنگي پروزه بين المللي مناريد خراسان شمالي گفت: علاقه مندي جوامع محلي به انجام فعاليت هاي صنايع دستي خصوصا قالي بافي ابريشمي (با توجه به پيشينه فعاليت هاي نوغانداري در منطقه) توسعه صنايع دستي استان، و كمك به ارتقاء سطح درامد خانوار روستايي از جمله دلايل اهميت معيشت قاليبافي ابريشمي در روستاي قتليش شهرستان بجنورد بوده است.
دكتر محمد فرامرز در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: قابليت اجراي طرح براي افراد متقاضي، به دليل سهولت آموزش و عدم نياز به جايگاه خاص و امكان اجراي آن در منزل،فراهم بودن زمينه اجراي كار با توجه به وجود سرمايه گذار بومي،كاهش فشار بر منابع طبيعي در صورت جايگزيني با مشاغلي همچون دامداري و تخريب اراضي،اعتماد بيشتر جوامع محلي به پروژه بين المللي مناريد و تمايل بيشتر به مشاركت در فعاليت هاي پروژه از ديگر علل اهميت معيشت قاليبافي ابريشمي در روستاي قتليش شهرستان بجنورد بوده است.
وي گفت: پس از ورود پروژه مناريد به روستا و آشنايي با اهالي روستاي قتليش پروژه مناريد اولويت بندي مشكلات ما را با استفاده از ماتريس زوجي به دست آوردند و تقويم روزانه و فصلي ترسيم و گروه بندي ها و سرگروه ها مشخص شد كه پروژه هاي اولويت دار در زمينه مسائل آب، كشاورزي، اجتماعي و تنوع زيستي استخراج شد.
فرامرز افزود: پس از تشكيل صندوق و هسته مركزي پروژه نويسي، از جمله مشكلات موجود در روستا بي كاري (خصوصا در ميان زنان) بود كه سبب نااميدي، افسردگي، عدم وجود درآمد كافي در خانوار و ... مي گردد.
معاون آبخيزداري و مدير هماهنگي پروزه بين المللي مناريد خراسان شمالي گفت: از جمله اولويت هاي مطرح شده از جانب مردم فعايت هاي صنايع دستي (با توجه به پيشينه روستا در ارتباط با فعاليت هاي نوغانداري و قالي بافي ابريشمي) بود كه با ورود بخش خصوصي در ارتباط با مهارت هاي خود و هم چنين زمينه هاي كاري بزرگان روستا صحبت كرديم.
طرح بين المللي مناريد(MENARID) در چارچوب برنامه توسعه پايدار و يكپارچه كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا، در هفت كشور اردن، الجزاير، ايران، تونس، مراكش، مصر و يمن اجرا مي شود.
خراسان شمالي افزون بر 2 ميليون و 33هزار هكتار عرصه طبيعي دارد.
7186/6042 گزارش از: فاطمه مقدسي باجگيران** انتشار دهنده: سيد حسين قدسي

سرخط اخبار استان‌ها