ایرنا نوشت؛ رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم با اشاره به پرداخت 70 میلیون ریال تسهیلات بلاعوض دولت به کشاورزان این استان جهت استفاده از روش های نوین آبیاری، از اجرای سیستم آبیاری نوین در 5 هزار هکتار از اراضی کشاورزی قم درسالجاری خبر داد.

محمد رضا طلایی روز سه شنبه در حاشیه بازدید تعدادی از کشاورزان از پایگاه آموزشی ترویجی کریمه واقع در موقوفات شریف آباد روستای قمرود از توابع بخش مرکزی قم، اظهار داشت: اجرای این روش در یک برنامه بلند مدت 5 ساله در دستور کار قرار دارد، که پس از اتمام آن تقریبا 90 درصد زمین های کشاورزی قم تحت پوشش آبیاری نوین اعم از قطره ای و همچنین آبیاری با استفاده از نوارهای تیپ قرارخواهد گرفت.
وی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت در سال های اخیر جز سیاست های استان بوده است، و از ابتدای سال 94 نیز با جدیت شروع شد، افزود: بحث آب جزء چالش های بزرگ استان به شمار می رود، از این رو ما روش های جدیدی را برای آبیاری در قم اجرا کردیم که از جمله آن آبیاری با استفاده از نوارهای تیپ است.
طلایی ادامه داد: اعتقاد ما این است اگر بخواهیم کشت پائیزه را پایدار کنیم با روش های آبیار مرسوم و سنتی مشکلاتی برای سفره های زیر زمینی آب بوجود می آید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم با اشاره به اینکه در سال های 93 و 94 به ترتیب در 1.5 و 250 هکتار از زمین های زراعی استان آبیاری تیپی اجرا شد، تصریح کرد: با ارزیابی های انجام شده، حجم آب مصرف شده در این روش یک سوم آب مصرف شده در روش های سنتی بوده است، که البته با روش های جدید این میزان کمتر از این هم خواهد شد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه استفاده از روش نوین آبیاری هیچ تاثیری بر کیفیت محصول نداشته است، تصریح کرد: تمام مراحل رشد گیاه بوسیله محققان و کارشناسان جهاد کشاورزی ثبت، و گزارش تفصیلی آن نیز استخراج شد، که تاکنون هیچ مشکلی در بحث کمبود آب در گیاه مشاهده نشده است.
وی با بیان اینکه تمامی اراضی که تاکنون تحت پوشش آبیاری نوین قرار گرفتند، در هنگام کاشت و داشت از شرایط و وضعیت بسیار خوبی برخوردار بودند، تصریح کرد: با توجه به مقایسه ای که میان زمین های آبیاری شده با روش نوین و همچنین زمین هایی آبیاری شده به روش سنتی صورت گرفته، اجرای سیستم های آبیاری نوین نتایج خوبی را به همراه داشته است.
وی همچنین با اشاره به اقداماتی که در راستای ترویج استفاده از این روش در حال انجام است، اذعان داشت: از ابتدای سال جاری به صورت روزانه 30 تا 50 نفر از کشاورزان استان به منظور آشنایی با سیستم های آبیاری نوین از پایگاه آموزشی ترویجی کریمه روستای قمرود
بازدید می کنند ، تا در رابطه با مصرف بهینه و مطلوب آب به عنوان سرمایه ارزشمندی که در اختیار آنها قرار دارد، آموزش های لازم را ببینند.
طلایی همچنین با تاکید بر اینکه استفاده از روش های نوین آبیاری نه تنها مضراتی را برای مزارع ندارد، بلکه مزایای خوبی نیز برای آنها دارد، گفت: در استان چند چالش مهم در مباحث زراعی وجود دارد، که بادهای گرم، هوای خشک و تبخیر بالای آب از جمله آن است، به همین جهت هر چقدر ما بتوانیم آبیاری را کمتر و محدود تر کنیم، آن وقت خواهیم توانست این چالش ها و مشکلات را نیز کاهش دهیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم با یادآوری اینکه عملکرد مزارع غله استان در ماه های فروردین و اردیبهشت کاهش پیدا می کند، تاکید کرد: تامین آب کافی و مورد نیاز و در نتیجه خیس شدن ریشه گیاه منجر به افزایش عملکرد مزارع می شود.
طلایی همچنین کاهش نیروی کارگری در بحث آبیاری مزارع را از جمله مزایای مهم استفاده از روش های نوین آبیاری بر شمرد، و افزود: در شرایطی که آبیاری سنتی حداقل به 4 نفر نیروی کار احتیاج دارد، آبیاری نوین با یک نفر نیروی کار که فقط نظارت بر آن داشته باشد، امکان پذیر است.
رئیس جهاد کشاورزی قم همچنین آبیاری همزمان و سریع مزارع را از دیگر محاسن آبیاری نوین ذکر کرد، و افزود: در روش سنتی آبیاری یک مزرعه معمولا به 15 تا 20 روز زمان نیاز دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دولت تدبیر و امید طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی مبلغ 70 میلیون ریال تسهیلات به صورت بلاعوض در اختیار کشاورزان جهت استفاده از سیستم های نوین آبیاری قرار می دهد، تصریح کرد: در حالی که در سال 92 کل اعتباری که در رابطه با بحث آب به استان تعلق گرفت، 15 میلیارد ریال بود، این رقم در سال 94 به بالغ بر 230 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد.
وی با بیان اینکه تا قبل از سال 93 کل میزان هکتار زمینی که طی یک سال زراعی تحت پوشش آبیاری نوین قرار می گرفت حدود 300 هکتار بود، افزود: طی سال های 93 و 94 این میزان به ترتیب به 700 و 5 هزار هکتار افزایش پیدا کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم همچنین با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ بدهی به کشاورزان نداریم گفت: با همت و تلاش استاندار و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ، سیاست کلی ما سرعت بخشیدن به اجرای طرح استفاده از روش های نوین آبیاری در زمین های زراعی قم است.
طلایی با اذعان به اینکه در بحث بهینه سازی مصرف آب کشاورزی در حق استان کم لطفی شده است، گفت: سیستم های آبیاری که تاکنون در قم اجرا شده، متناسب با شرایط اقلیمی این استان نبوده است، اما آبیاری های قطره ای و تیپی از نظر فنی جوابگوی استان است، لذا اجرای مطلوب آن با جدیت پیگیری می شود.
وی با بیان اینکه امسال در بحث کشت پائیزه و بهاره محصولات مختلف اعم ازغله، ذرت، پنبه و صیفی جات فقط آبیاری با نوارهای تپپ را تائید می کنیم، خاطر نشان کرد: خوشبختانه فرآیند امور مربوط به آبیاری تحت فشار در استان کوتاه شده است، لذا کشاورزان جهت استفاده از تسهیلات می توانند با مراجعه به مراکز خدمات جهاد کشاورزی نسبت به تشکیل پرونده برای خود اقدام کنند، تا پس ازانجام یک سری تحقیقات و مطالعات توسط مشاوران به درخواست آنها پاسخ داده شود.
وی استعلامات از دستگاه های دیگر از جمله شرکت آب منطقه ای، منابع طبیعی و همچنین امور اراضی و استعلامات مالکیتی را از جمله مشکلات موجود در این زمینه عنوان کرد، و افزود: همه دستگاه ها طبق تاکیدات استاندار باید در سال 95 همکاری لازم را در بحث اجرای طرح آبیاری نوین با مجموعه جهاد کشاورزی داشته باشند، و با سرعت بخشیدن به فرایند پاسخ دادن به استعلامات دغدغه کشاورزان را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه دولت تقریبا 85 درصد هزینه لازم برای استفاده از روش های نوین را به کشاورزان پرداخت می کند، افزود: هر چند تاکنون اعتبارات سال 95 ابلاغ نشده است، ولی ما برنامه ریزی های خود را بر اساس 350 میلیارد ریال انجام دادیم، چرا که سال گذشته قم تنها استانی بود که توانست بیش از 90 درصد اعتبارات تخصیصی جهت آبیاری تحت فشار را جذب کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم همچنین با تاکید بر نیاز مبرم این استان به توسعه باغات و کشت گیاه و محصولات مختلف زراعی تصریح کرد: با توجه به شرایط خاص و ویژه اقلیمی قم باید حداکثر توان و ظرفیت خود را در راستای زمینه سازی برای افزایش تولیدات و محصولات بخش کشاورزی این استان به کار بگیریم.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 528924

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =