۵ بهمن ۱۳۹۵، ۱۳:۳۹
کد خبر: 82399907
T T
۰ نفر
كينوا، گياهي كه پتانسيل تامين امنيت غذايي كشور در آينده را دارد

كرج- ايرنا- رئيس موسسه تحقيقاتي اصلاح و تهيه نهال و بذر كشور با اشاره به مزيت هاي غذايي گياه كينوا گفت: كشت اين محصول در ايران كه با مشكل تغيير آب و هوايي روبرو است مي تواند در امنيت غذايي مردم تاثير گذار شود.

كينوا، دانه اي شگفت انگيز است كه به ملكه دانه هاي دنيا معروف است و يك گياه سنتي با قدمت 5000 ساله است كه خاويار گياهي نيز معروف است.
اين گياه ، بومي رشته كوه هاي آندز در آمريكاي جنوبي است كه در ارتفاعات بالاي اين رشته كوه دركشورهاي پرو و بوليوي كشت مي شود و به برنج سرخپوستان نيز شهرت دارد.
امروزه كينوا با توجه به ارزش غذايي بسيار بالاي آن شامل تمامي اسيد آمينه هاي ضروري، ويتامين ها، عناصر كمياب و عاري از گلوتن و لاكتوز است و به عنوان يك عنصر كاملا ضروري در الگوي غذايي روزانه هر فرد مي تواند باشد.
به گزارش ايرنا، دكتر گودرز نجفيان روز سه شنبه در حاشيه نشست هم انديشي گياهان جديد و كم بهره برداري شده كه در موسسه تحقيقاتي اصلاح و تهيه نهال و بذر كشور واقع در كرج در جمع خبرنگاران اظهار داشت:كينوا، گياهي است كه تطبيق پذيري بالايي با شرايط مختلف آب و هوايي و تغييرات اقليمي دارد به طوريكه نه تنها در استان هاي خوزستان و سيستان و بلوچستان حتي در استان هاي البرز و چهارمحال و بختياري كشت آزمايشي آن نتيجه بخش بوده است.
وي به اهداف برگزاري اين نشست اشاره كرد و اظهار داشت: اين نشست به منظور گام برداشتن براي پاسخگويي به چالش هاي تغيير اقليم، مسايل زوال منابع آب و خاك، كمبود آب و...برگزار شده است.
نجفيان گفت: دراين نشست سرنخ هايي كه براي تدوين و شفاف سازي سياست هاي بخش كشاورزي براي ورود به كشت گياهان جديد و كم بهره برداري شده
به صورت جدي تر، شفاف تر و اصولي تر بررسي مي شود.
وي با بيان اينكه پيش از اين و درسال هاي دور بسياري از محصولات زراعي- باغي مانند ذرت، سويا، كلزا و كيوي بومي ايران نبودند ليكن با تلاش محققان اكنون به محصولات اصلي در توليدات كشاورزي كشور تبديل شده اند.
رئيس موسسه تحقيقاتي اصلاح و تهيه نهال و بذر بيان داشت: كينوا به عنوان يكي از محصولات زراعي جديد و با ارزش غذايي بالا است كه در تلاش براي معرفي آن به كشاورزان هستيم.
وي اظهار داشت: اين گياه به خشكي ،كم آبي و شوري زمين مقاوم است كه مي تواند به عنوان يك محصول ارزشمند غذايي به كمك كشاورزان بيايد.
وي افزود: اكنون توليد بذر و مزارع تحقيقاتي و ترويجي اين محصول دراستان هاي خوزستان، البرز، چهارمحال و بختياري و سيستان وبلوچستان انجام شده و در مرحله ايجاد بازار براي عرضه آن هستيم.
نجفيان به برخي ديگر از محصولات جديد توليدي كشاورزي در كشور اشاره كرد و گفت: گياه گلرنگ از جمله محصولاتي است كه هم دانه روغني است و هم از گل آن در رنگ سازي استفاده مي شود و در سال هاي اخير به دليل تنش هاي كم آبي استان فارس زراعت اين محصول به كمك رونق توليد و درآمد كشاورزان جنوب اين استان آمد.
وي گفت: كشاورزان استان فارس كه اين سال ها با مشكل كم آبي شديد مواجه هستند با كشت اين گياه توانسته اند چراغ كشاورزي منطقه را روشن نگه دارند.
اين محقق كشاورزي افزود: اكنون با اقبال خوبي كه از كشت اين محصول شده تقاضاي زيادي براي بذر آن به وجود آمده است كه موسسه اصلاح بذر و موسسه تحقيقات ديم كشور از موسساتي بوده اند كه روي اين محصول كار كرده اند و ارقام مختلفي معرفي شده است.
رئيس موسسه تحقيقاتي اصلاح و تهيه نهال وبذر كشور بيان داشت: هدف از انجام اين تحقيقات اين است كه چنين گياهاني كه پتانسيل بالايي خداوند درآن ها نهفته است به عنوان منابع غذايي جديد براي پاسخگويي به چالش هاي غذايي كشور استفاده كنيم.
وي افزود: ايران يك كشور خشك و نيمه خشك در طول دوران مختلف بوده و گذشتگان ما از گياهاني مثل كنجد استفاده كردند و اكنون با توجه به كمبودهايي كه در توليد روغن و وابستگي به خارج از كشور داريم ناچاريم به گياهان جديدي بپردازيم.
نجفيان گفت: توسعه كشت گياهان روغني كمتر بهره برداري شده مثل كنجد و گلرنگ را بايد در دستور كار قرار دهيم و با رفع مشكلات فني، مكانيزاسيون و سياست هاي بازار تلاش شود تا كشاورزان براي كشت اين گياهان تشويق شوند.
وي اظهار داشت: علاوه بر اينكه از محصولات متنوعي بايد براي توليد غذاي كشور استفاده كنيم حتي در گياهان زينتي بسيار ضرورت پيش آمده كه از درختان كم آب بر در فضاهاي تزييني و پارك ها و جنگل استفاده شود كه نياز به بازنگري با توجه به تغيير اقليم به وجود آمده است.
6156/ 6155 خبرنگار: نوشين طهماسبي** انتشار دهنده: محمد عزيزپور

سرخط اخبار استان‌ها