۱ آبان ۱۳۹۶، ۱۷:۱۶
کد خبر: 82705882
T T
۰ نفر

تله كام2017 و شكاف میان زیرساخت و محتوای دیجیتال

۱ آبان ۱۳۹۶، ۱۷:۱۶
کد خبر: 82705882
تله كام2017 و شكاف میان زیرساخت و محتوای دیجیتال

تهران- ایرنا- هجدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات و اطلاع رسانی (تله كام 2017) گرچه «اقتصاد دیجیتال» را در مركز توجه خود قرار داد اما به نظر می رسد هنوز برای پرداختن به بحث های نوینی مانند اینترنت اشیا، خودروهای خودران، كشاورزی و خانه های هوشمند و.... جای كار دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، هجدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات و اطلاع رسانی از بیست و چهارم مهرماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران آغاز به كار كرد.
برای نخستین بار نشست تخصصی «اقتصاد دیجیتال» با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دبیر شورای عالی فضای مجازی و مقام هایی از وزارت اموراقتصادی و دارایی و وزارت صنعت معدن وتجارت در این نمایشگاه برگزار شد تا نشاندهنده توجه به این بحث كلیدی در اقتصاد ارتباطات و فناوری اطلاعات باشد.
اقتصاد دیجیتال در حالی در تله كام 2017 مورد توجه قرار گرفت كه هنوز بخش هایی از صنعت، كشاورزی، ساختمان سازی و بسیاری از فعالیت های دیگر كه می توانند محرك این اقتصاد باشند وارد بازار ارتباطات و فناوری اطلاعات و بهره گیری از آن برای بهبود مستمر شیوه ها و فرایندها نشده اند.
اكنون كشورهای جهان با نوین سازی صنایع خود بسیار جلوتر از ایران قدرت رقابت را آنچنان افزایش داده اند كه جای هیچ حرف و بحثی نیست.
صنعت خودروسازی جهان با تحول های شگرفی كه ارتباطات و فناوری اطلاعات ایجاد كرده است قله های افتخار را طی می كند و سایر صنایع نیز كم و زیاد استفاده از دستاوردهای ارتباطات و فناوری اطلاعات را جزو نخستین برنامه های خود قرار داده اند و همچنان پیشتازانه گام برمی دارند، در حالی كه صنعت ایران گرچه گام های لرزانی برداشته است اما همچنان راه گذشته خود را طی می كند.
جهان پا را از آی.سی.تی فراتر نهاده و به سمت تازه ترین دستاورد ارتباطات و فناوری اطلاعات یعنی اینترنت اشیا رفته است تا انقلابی عظیم در همه بخش ها ایجاد كند؛ به گونه ای كه خودروهای امروزین جهانی دیگر نیازی به استفاده از شیوه های سنتی دارند و كمتر گذرشان به تعمیرگاه های قدیمی می افتد.

** اینترنتِ اشیا و كاربرد فناوری اطلاعات در بخش های خدمات و كشاورزی
اینترنتِ اشیا (Internet of Things ‪(IoT)‬) فناوری نوینی است كه در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبكه‌های ارتباطی اعم از اینترنت یا اینترانت فراهم می‌ آید و طبق برخی پیش بینی ها تا سال 2020 میلادی بیش از 50 میلیارد شیء به آن وصل می شود.
بخش كشاورزی و دامپروری جهان نیز از دستاوردهای نوین ارتباطات و فناوری اطلاعات بی نصیب نمانده است و امروز كشاورزان برخی كشورها فقط به طور هوشمندانه كشاورزی و دامپروری می كنند و به شدت آسیب های گذشته این بخش را كاهش داده اند.
اكنون مدیریت آب، خاك و بی اغراق هوا در كشاورزی نوین به آی.سی.تی سپرده شده و حاصل آن كاهش ضایعات زیست محیطی و افزایش بهره وری شده است.
ارتباطات و فناوری اطلاعات در دامپروری برخی كشورها چنان نفوذ كرده است كه دامدار برای به اصطلاح چرای دام خود دیگر نیازی به خارج شدن از خانه ندارد و تنها با كمك تلفن همراه هوشمند خود به دامپروری می پردازد اما كشاورزی ما گام هایی در این بخش برداشته كه وجه غالب آن سنت های منسوخ و هدردادن منابع است.
وجه غالب نمایشگاه تله كام 2017 ایران نیز معرفی فناوری های نوین بود اما معدود كسب و كارهایی هم دیده می شدند كه به بخش صنعت و كشاورزی توجه داشتند.
توجه به بخش حمل و نقل هوشمند بیشتر شده است اما به توسعه بیشتر در سایر شیوه های حمل و نقل مانند حمل و نقل عمومی، جاده ای و ریلی نیاز دارد و باید كسب و كارهای نوپا فعالانه وارد این بخش ها شوند تا ضمن توسعه و كسب درآمد های سرشار و مغفول آن به پیشرفت اقتصاد دیجیتال در كشور كمك كنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز هنگام افتتاح این رویداد بزرگ، نمایشگاه ایران تله كام را فرصت مناسبی برای همگرایی بیشتر در مسیر توسعه و گسترش كسب و كارهای نوپا دانسته بود.
امروز همگرایی در مسیر توسعه و گسترش كسب و كارهای نوپا ضروری ترین بحثی است كه باید مورد توجه ویژه قرار گیرد تا ضمن افزایش اشتغال در كشور، روند بهره مندی از اقتصاد دیجیتال را دوچندان سازد.
گرچه زیرساخت های توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در بیشتر مناطق كشور تامین شده است اما خدماتی كه می توان با كمك این زیرساخت ها ارائه كرد هنوز چندان گسترش نیافته و نتوانسته است آنگونه كه باید و شاید در خدمت دیگر بخش ها قرار گیرد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی نیز در نشست تخصصی اقتصادی دیجیتال در تله كام 2017 گفت: موضوع تولید محتوای فضای مجازی كه می تواند به افزایش میزان خدمات و در نهایت افزایش توسعه اقتصادی بینجامد باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
ابوالحسن فیروزآبادی اضافه كرد: اگر چه در بخش زیرساخت ها اقدام های خوبی شده است اما همچنان در حوزه خدمات این بخش با مشكلات و كاهش هایی روبروییم.
فیروزآبادی با بیان اینكه در كشورهای توسعه یافته اقتصاد زیرساخت های فضای مجازی ۴۵ درصد و اقتصاد مربوط به خدمات این حوزه ۴۵ درصد آن را در بر دارد، گفت: در كشور ما متاسفانه اقتصاد زیرساخت ها سهم ۷۵ درصدی دارد و سهم سرویس های ارتباطی هشت درصد است.
به گفته وی، اقتصادهای پیشرفته دنیا بر موضوع اشتغالزایی بازی های رایانه ای تاكید دارند و از سهم ۹ درصدی در اقتصاد آن كشورها برخوردارند.
وی ادامه داد: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی یك بازار ۲۵0 هزار میلیارد ریالی را مدیریت می كند و بالغ بر پنج هزار میلیارد دلار نیز برای دولت درآمدزایی دارد اما در سایر بخش های فضای مجازی مانند سلامت الكترونیك، آموزش الكترونیك و تولید محتوای چندرسانه ای، نظام تنظیم مقررات وجود ندارد كه این موضوع را در كمیسیون های مركز ملی فضای مجازی دیده ایم و قرار است به صورت یك آیین نامه در شورای عالی فضای مجازی به تصویب برسد.

** كلام آخر
نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات و اطلاع رسانی 2017 در حالی به پایان كار خود رسید كه توسعه این بخش هنوز جای حرف و حدیث فراوان دارد.
این امر می طلبد مسئولان امر با جدیت هرچه بیشتر زمینه را به گونه ای مدیریت كنند كه ارتباطات و فناوری اطلاعات بتواند همه شئون زندگی ایرانی را تحت تاثیر مثبت قرار داده و با كاهش جنبه های آسیب رسان این ابزار نوین، افزایش رفاه و آسایش مردم بیش از پیش تامین شود.

برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام*2078*1961* گزارش: محمدمهدی بهرامی **انتشار: مریم مسعود
۰ نفر