اقدامات وزارت بهداشت برای کنترل سونامی سرطان/ بین دانش آموزان مکمل ویتامین D توزیع می شود

رییس اداره کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اقدامات وزارت بهداشت برای کنترل بیماری های غیرواگیر مثل سرطان، دیابت و بیماری های قلبی را تشریح کرد.

به گزارش خبرآنلاین، زهرا عبداللهی رییس اداره کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با حضور در کافه خبر گفت: این که در حال حاضر در کشور بیماری های غیرواگیر مثل سرطان ها، دیابت، بیماری های قلبی روند افزایشی دارد، درست و مهم ترین علت آن هم الگوهای غذایی نامناسب مردم است.

او با تشریح الگوی غذایی نامناسب گفت: در این الگوی غذایی نامناسب یعنی قند و نمک و چربی بسیار بیشتر از حد توصیه شده مصرف می شود و مواردی که به عنوان گروه های غذایی اصلی می شناسیم مثل سبزی و میوه و مواد لبنی و فیبر کمتر از مقدار توصیه شده در سبد غذایی مصرف می شود و این امر باید درست شود و در جهت اصلاح الگوی غذایی مردم کار بکنیم.

عبداللهی ادامه داد: اصلاح الگوی غذایی مردم طبعا نیازمند یکسری برنامه ها و استراتژی هایی است که نه تنها بخش بهداشت بلکه تمام بخش های زیربط غذا و و تغذیه در آن نقش دارند. مثلا رسالت بخش بهداشت مربوط به فرهنگ و سواد تغذیه ای است و این که با برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی و حتی بازنگری کتب درسی، مطالب تغذیه ای و تغذیه صحیح گنجانده شود تا مردم حداقل اطلاعات تغذیه ای و انتخاب درست و آگاهانه داشته باشند.

او با تاکید بر ضرورت افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی گفت: بخش بهداشت با افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی درمانی در این مورد که مردم به اصطلاح سیری سلولی داشته باشند نقش دارد، یعنی مردم بیمار نشوند و آنچه که مصرف می کنند درنهایت جذب و وارد سلول بشود.

حضور کارشناس تغذیه در مراکز جامع خدمات سلامت

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر در قالب طرح تحول بهداشت کاری را که وزارت بهداشت درمورد تغذیه شروع کرده است که به نظرم بی نظیر است چون کشورهای دیگر این کار را انجام نداده اند، این است که در سطح محیطی یعنی مرکز جامع خدمات سلامت که اولین سطح تماس مردم با خدمات بهداشتی درمانی است کارشناس تغذیه به کار گرفته شده است؛ تا این کارشناس برای مردم تحت پوشش مرکز خود که 30 تا 50 هزار نفر است، آموزش و مشاوره تغذیه بدهد و با تعاملات بین بخشی لازم با آموزش و پرورش، نهضت سوادآموزی، .. کارها را انجام بدهد.

او ادامه داد: در این اتفاق از دیدگاه پیشگیری، آموزش ها به مردم منتقل می شود علاوه بر بازنگری کتب درسی که اتفاق می افتد. در طرح تحول مشاوره تغذیه توسط کارشناسان تغذیه برای افراد دیابتی، دارای اضافه وزن و چاقی، قند و فشار خون بالا و.. ارائه می شود و به ان ها کمک می کنند تا رژیم غذایی خود را اصلاح سازند و برای مردم عادی هم کلاس های آموزشی و برنامه های جشنواره غذاهای سالم و کارهای جامعه محور برگزار می شود.

عبدالهی گفت: این بخش را وزارت بهداشت انجام می دهد و یکسری خدمات به مردم ارائه می شود اما به تنهایی کافی نیست، برای این که الگوی غذایی مردم درست بشود، صنایع غذایی نقش بسیار مهمی دارند، بنابراین با این صنایع کار می کنیم تا محصولاتی تولید شود که سلامت محور باشند. از دولت هم انتنظار می رود که حمایت و انگیزه را برای صنایع غذایی داشته باشند تا تشویق به تولید محصول سلامت محور با مشخصاتی که ما مشخص می کنیم، بشوند.

این متخصص تغذیه ادامه داد: این حمایت می تواند مثلا از صنایع لبنی برای تولید شیرغنی شده با ویتامین دی باشد، چون بسیاری از مردم مشکل کمبود ویتامین دی را دارند، و ما این را مطرح می کنیم که به شیر ویتامین دی افزوده شود، صنایع غذایی در این مورد به کمک ما می آیند و آن را تولید می کنند اما اگر قیمت آن بالا باشد خریداری نمی شود، یعنی ارگان هایی که در بحث کنترل و تثبیت قیمت نقش دارند، بسیار مهم هستند برای این که قیمت محصول سلامت محور عرضه شده در بازار طوری باشد که مردم بتوانند آن را تهیه بکنند.

اهمیت تامین پایدار غذا

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: در بخش تولید هم همین طور است و آموزش و پرورش هم باید به ما کمک بکند. در قالب سند ملی تغذیه و امنیت غذایی که در سال 92 تدوین شد و بعد کلیات آن در شورایعالی سلامت و امنیت غذا تصویب شد و در حال حاضر برای کل استان ها در سطح دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ شده است، سه محور کلی درنظرگرفته شده است که باید این سه محور با هم کار بشود تا تغذیه مردم درست بشود.

عبدالهی با تشریح این سه محور گفت: این سه محور عبازتند از: تامین پایدار غذا که مسئولیت آن با کشاورزی است، کشاورزی و بهداشت باید با هم کار بکنند و سیاست های سلامت تغذیه ای را در برنامه های خود داشته باشند، ایمنی غذا که متولی آن سازمان غذا و دارو است و مفصل هم دیده شده است، سلامت که مربوط به وزارت بهداشت می شود، برنامه هایی که در آن پیش بینی شده و در حال کار است، مربوط به خدمات تغذیه ای از دوره جنینی تا گروه های سنی مختلف از طریق نظام PMC، شبکه های بهداشتی درمانی کشور است.

او ادامه داد: این خدمات به غیر از مشاوره مربوط به مکمل یاری ها است، مثلا مکمل برای مادران باردار و بچه های زیر دو سال و چیزی که در حال حاضر اضافه شده است، مکمل ویتامین دی در مدارس، برای سالمندان و میانسالان است. یکسری خدمات این طور از طریق شبکه های بهداشت و درمان ارائه می شود، ارتقاء فرهنگ و سواد یکی از محورهای عمده برنامه ای ما است که در قالب بسیج های ملی و همگانی تغذیه است که سالانه در کشور با همکاری تمام بخش های مرتبط اجرا می شود.

این متخصص تغذیه گفت: هدف این بسیج های ملی و همگانی این است که هم در سطح مسئولین و هم در سطح جامعه نسبت به الگوی غذایی درست حساس سازی شود، در کنار این بسیج ها برنامه های آموزشی مستمر و مدون هم برای کارکنان بخش بهداشتی درمانی و هم برای کارکنان بقیه بخش ها مثل معلمین اجرا می شود.

بسیج ملی کاهش قند و چربی در حال اجراست

او تاکید کرد: امسال بسیج ملی کاهش قند و چربی در کشور در حال اجرا است و شهرداری در این مورد با بیلبوردها و.. بسیار کمک کرده است، این نشان می دهد که وقتی بخش ها در کنار هم کار کنند قطعا موثرتر خواهد بود. برای بهبود تغذیه مردم که در کشور به لحاظ برخی ریزمغذی ها مشکل وجود دارد، مثل کمبود ویتامین دی، کمبود آهن و..، در حال حاضر برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک در کشور اجرا می شود که علاوه بر این حتی می خواهیم ویتامین دی را هم به نان اضافه کنیم تا بتوانیم کمبود این ویتامین را کنترل بکنیم.

عبدالهی با اشاره به این که در این زمینه ها آموزش بسیار مهم است گفت: بحث کاهش مصرف قند و چربی اولویت مهمی است که یکی از کارها در این مورد آموزش است و مهم تر آن این است که صنایع در کنار ما باشند تا استانداردها بازنگری بشود و ابلاغ و اجرای آن انجام بشود در حین این که کنترل صورت بگیرد. در مدارس هم برنامه هایی خاص برای گروه های سنی مختلف وجود دارد، در بحث دانش آموزان باز برنامه شیر مدرسه باکمک کمیته ملی شیر مدرسه که کمیته ای بین بخشی است، اجرا می شود و از سال گذشته پیشنهاد و تاکید کردیم که شیر غنی شده با ویتامین دی در مدارس توزیع شود که امسال طبق آمار کمیته در 12 تا 13 استان این شیر توزیع می شود.

عبدالهی به گرانی بعضی محصولات که برای حفظ سلامتی لازم است اشاره کرد و گفت: ما آموزش می دهیم روزانه مردم از گروه شیر ولبیات یعنی ماست ، پنیر و دوغ مصرف کنند اما وقتی گران باشد مصرف کننده آنرا از سبد غذایی حذف می کند و نوشابه ای را که ارزان تر است خریداری می کند، فکر می کنم ما تنها کشوری هستیم که در آن نوشابه ارزان ترین نوشیدنی است؛ در حالی که در کشورهای دیگر این قدر گران است که کسی نمی تواند خریداری بکند و در رستوران کسی نوشابه سفارش نمی دهد، و همین باعث می شود که مردم کشور ما نوشابه زیاد مصرف بکنند و مشکلات مربوط به آن زیاد بشود. بنابراین سیاست های قیمت گذاری و یارانه ای مهم است و صرفا آموزش به مردم کافی نیست.

او در پایان به نقش رسانه ها هم اشاره کرد و گفت: نقش رسانه ها هم بسیار بسیار مهم است، اگر رسانه ها در کنار ما باشند تا بتوانیم اطلاع رسانی را به طور مستمر هم برای سلامت غذا و هم برای تغذیه داشته باشیم، خیلی اثرگذار است؛ به ویژه درمورد رادیو و تلویزیون. بنابراین برنامه هایی را بسازیم که پیام های درست را به مردم انتقال بدهد و مردم را تشویق به مصرف زیاد و پرخوری و همینطور ترغیب مصرف مواد غذایی تهدید کننده سلامت یعنی مواد غذایی چرب ، شور و شیرین نکند.

47304

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 513775

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
    3 3
    خبرنگاران محترم خبرآنلاین، استفاده از واژه سونامی برای سرطان، اشتباه است، مسوولان وزارت بهداشت بارها اعلام کرده اند که سرطان نمی تواند سونامی باشد. سرطان اتفاقی نیست که بیاید و برود. لطفا دقت کنید. این واژه به اشتباه چند سالی است که رواج پیدا کرده و هر بار هم اعلام می شود که درست نیست.ممنون
  • بی نام EU ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
    4 0
    بهتر هست زنگي يا ساعتي بنام افتاب در حياط مدارس باشند تا از نور افتاب استفاده كنند چون در اپارتمان هاي فعلي نور افتاب براي كودكان نيست