کد خبر: ۱۲۶۹۲۲
تاریخ انتشار: ۲۳:۳۰ - ۲۲ مهر ۱۳۹۵ - 2016October 13
شفا آنلاین>تغذیه>متخصصان بر این باورند که رژیم‌درمانی، بخشی از درمان مبتلایان به دیابت محسوب می‌شود و به همین دلیل پزشکان در کنار داروهایی که برای بیماران تجویز می‌کنند، یک رژیم غذایی کلی هم به آنها می‌دهند؛ زیرا بیماران مبتلا به دیابت با الزامات و پرهیزهای غذایی تا حد زیادی می‌توانند مانع از پیشرفت بیماری خود شوند.

به گزارش شفا آنلاین،دیابت نوع ۱، نوعی از دیابت است که در آن، سیستم ایمنی بدن به اشتباه سلول‌های بتا را در پانکراس نابود می‌کند. این سلول‌ها نقش مهمی در تولید انسولین دارند. هورمون انسولین نیز گلوکز را سلول‌های جریان خون انتقال می‌دهند. بنابراین، با نبود انسولین، سطح قند خون بالا می‌رود و مشکلات زیادی را برای فرد مبتلا ایجاد می‌کند.

مبتلایان به دیابت نوع ۱ با رعایت برخی اصول تغذیه‌ای و مراقبتی می‌توانند کیفیت زندگی خوبی داشته باشند. دنبال کردن برنامه غذایی روزانه، تنظیم مقدار انسولین برای حجم وعده غذایی و محتوای آن، مدیریت کنترل قند خون و جلوگیری از افزایش وزن، خودداری از خرده‌خوری‌های شبانه، برقراری ثبات در مقدار کربوهیدرات مصرفی در وعده‌های غذایی، برقراری تعادل در مواد غذایی مغذی، کنترل زمان و زمان‌بندی انسولین و وعده غذایی، و همچنین ورزش کردن برای حفظ میزان قند خون در حد طبیعی از جمله راهکارهای به ظاهر ساده‌ای است که می‌تواند زندگی بیماران را دگرگون کند.

اولین قانونی که برای مبتلایان به دیابت نوع ۱ وجود دارد، کنترل قند خون است. مولکول‌های زیستی، پروتئین‌ها و چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها روی میزان قند خون تأثیر دارند که درجه درگیری هر مولکول در افزایش قند خون متفاوت است. پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها از جمله مولکول‌های زیستی هستند که هر کدام به نوعی روی میزان قند خون اثر می‌گذارند.

۱-چربی‌ها: واقعیت جالب درباره چربی‌ها این است که آنها هیچ تأثیر مستقیمی روی سطح گلوکز ندارند اما سرعت هضم غذا را کاهش می‌دهند و مدت زمان افزایش قند خون را به تأخیر می‌اندازند. علاوه بر این، خوردن غذاهای پرچرب تا ۱۲ ساعت بعد از صرف غذا، قند خون را بالا می‌برد. از این رو، غذاهای چرب گزینه مناسبی برای بیماران دیابتی نیست. این بیماران نباید روزانه بیشتر از ۳۰۰ میلی‌گرم کلسترول مصرف کنند. کالری مصرف شده از چربی‌ها هم نباید از ۲۵ تا ۳۵ درصد بیشتر شود.

۲-پروتئین‌ها: پروتئین‌ها تأثیری روی میزان قند خون ندارند مگر این که در حجم بالایی مصرف شوند. به طور کلی، در بیماران دیابتی، روزانه بیشتر از ۱۷۰ گرم پروتئین در رژیم غذایی توصیه نمی‌شود. مقدار کالری مجاز کسب شده از پروتئین برای مبتلایان به دیابت بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کل کالری روزانه آنها را تشکیل می‌دهد. به ویژه بیماران دیابتی که دچار مشکلات کلیوی نیز هستند، باید در مصرف پروتئین مراقبت بیشتری داشته باشند.

۳-کربوهیدرات‌ها: از آنجایی که کربوهیدرات‌ها اثر مستقیمی روی میزان قند خون دارند، انتخاب نوع کربوهیدات باید با دقت صورت گیرد تا قند خون مبتلایان به دیابت تحت کنترل باشد. در یک وعده غذایی بیماران دیابتی بین ۴۵ تا ۶۰ گرم کربوهیدرات توصیه می‌شود. البته این میزان در بیماران مختلف با قند خون بالا یا پایین متفاوت است و باید تحت نظر متخصص تغذیه رژیم مناسب هر فرد مشخص شود.

غذاهای ممنوعه

وقتی سخن از دیابت به میان می‌آید، رژیم‌های غذایی خاصی مطرح می‌شود و بیماران باید حسابی حواسشان به خورد و خوراکشان باشد.

۱-نمک: بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ نباید روزانه بیشتر از ۲۳۰۰ میلی‌گرم نمک مصرف کنند. مصرف نمک زیاد در این گروه از بیماران با بالا رفتن فشار خون در آنها مرتبط است که این دو مشکل در کنار هم می‌تواند ضعیت خطرناکی را برای بیماران رقم بزند.

۲-نوشیدنی‌های حاوی قند مصنوعی: آب‌میوه‌ها و نوشابه‌های صنعتی قند خون را افزایش می‌دهند و بدن برای جبران آن به مقداری انسولین نیاز پیدا می‌کند. بنابراین، تمام نوشیدنی‌های قندی مصنوعی را باید کنار گذاشت.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: