۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۴۰۶۹۵۹
تعداد نظرات: ۲۵ نظر
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۳۰-۰۴-۱۳۹۴
کد ۴۰۶۹۵۹
انتشار: ۱۰:۱۵ - ۳۰-۰۴-۱۳۹۴

قطعنامه 2231؛ پلی تازه و نه ماشه یا شمشیر داموکلس

توافق وین حرف «الف» در الفبایی است که هیچ یک از حروف آن را نمی پسندند و می دانند که این الفبا محدود به «الف» نیست.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- 29 تیر 1394 را باید یک نقطه عطف در تاریخ معاصر ایران و شاید در جهان به حساب آورد؛ روزی که شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب یک قطعنامه (قطعنامه شماره 2231) بر 6 قطعنامه قبلی که همین شورا تصویب کرده بود قلم بطلان کشید.

  بدین ترتیب قطعنامه های 1696 و 1737 ( هر دو صادره در سال 2006)، قطعنامه 1747 ( صادره در 2007)، 1803 و 1835 ( هر دو در سال 2008) و 1929 در سال 2010  با ترتیباتی که اتخاذ شده جای خود را به قطعنامه ای می دهند که بر پایه سند وین تنظیم شده است.

  منتقدان البته می گویند در این قطعنامه ساز و کار موسوم به «ماشه» پیش بینی شده یعنی هر گاه ایران تعهدات خود را درباره محدود کردن برنامه هسته ای  نقض کند ماشه تحریم بار دیگر آماده چکاندن است اما آیا اولا مگر قرار است نقض کنیم که نگران باشیم؟

قطعنامه 2231؛ پلی تازه و نه ماشه یا شمشیر داموکلس

 ثانیا همان گونه که ایران متعهد است طرف غربی نیز تعهد دارد و این تعهد یک طرفه نیست. ایران برنامه هسته ای خود را محدود می کند و غرب نیز متقابلا تحریم ها را بر می چیند.

 ثالثا مگر قبل تر تحریم ندیده و نچشیده ایم که تعبیر «ماشه» را به مثابه پایان و مرگ تلقی کنیم؟

  به عبارت دیگر هنگامی که کسی سلاحی را روی گیجگاه ما می‌گذارد اگر هراسی به جان مان چنگ می‌زند به این خاطر است که اگر ماشه را بچکاند جان ما را می‌ستاند حال آن که اینجا تحریم مجدد با همه دشواری ها و تلخی ها همان مرگ نیست! حتی تشبیه به «شمشیر داموکلس» نیز اینجا کاربرد ندارد زیرا قرار نیست تخلف و نقض کنیم تا نگران باشیم.

  اگر قرار باشد انگشت حسرت به دندان بگزیم و جایی برای آهی باقی بگذاریم آن افسوس می‌تواند این باشد که این اتفاق می توانست 10 سال پیش و با هزینه هایی به مراتب کمتر رخ دهد وگرنه محدود کردن برنامه هسته ای را می توان انتخاب مدل سوم به جای الگوی کره شمالی یا لیبی دانست.

  در مدل اول راه خود را می‌روی و به هر آنچه مجامع جهانی می‌خواهند بی اعتنایی می‌کنی و در مدل دوم همه تاسیسات اتمی را بر می چینی و اکنون هیچ یک از این دو اتفاق درباره ایران حادث نشده است.

  به آنان که پایان مناقشه هسته ای با شکل و سیاق کنونی را با قبول قطعنامه 598 مقایسه می کنند نیز می توان یادآور شد که در تنظیم آن قطعنامه ایران مشارکتی نداشت اما قطعنامه جدید تصویب همان سندی است که هیات ایرانی 23 ماه بر سر آن چانه زده و کوشیده و تا جایی که توانسته در تنظیم آن دخالت کرده است.

  ضمن این که یک سال گذشت تا ایران قطعنامه 598 دایر بر آتش بس در جنگ 8 ساله را بپذیرد اما قطعنامه 29 تیر 94 (شماره 2231) را ایران عملا بلافاصله پذیرفته  زیرا دست کنگره ایالات متحده را کوتاه کرده است.

  این گفتار که ساعاتی پس از تصویب قطعنامه به اتفاق آرا، تحریر می شود در صدد آن نیست که ابعاد متنوع حقوقی و سیاسی قطعنامه جدید را بکاود و بررسد که به فرصتی مستوفا  نیاز دارد. بلکه به قصد بیان این گزاره است : اهمیت و ویژگی قطعنامه در این است که میان ایران و شورای امنیت سازمان ملل نسبتی تازه ترسیم می کند.

  ما چنین وضعیتی را کمتر تجربه کرده بودیم وحتی چنین احساسی هنگامی که موضوع آذربایجان به شورای امنیت محول شد نیز تجربه نشد زیرا طرف ایران اتحاد شوروی بود و در نهایت نیز ایران شکایت خود را پس گرفت و هر چند این شایعه درگرفت که روس ها به خاطر اولتیماتوم آمریکایی ها کوتاه آمده و قول خروج از خاک ایران را داده اند اما در اسناد بین المللی اولتیماتومی به صورت رسمی ثبت نشده و شاید در حد تهدید شفاهی بوده باشد. حال آن که اکنون ایران از طرفیت کلیت شورای امنیت به درآمده و در کنار آنان قرار گرفته است.

   همچنین به یاد آوریم که 27 سال قبل، از قبول قطعنامه 598 با تعبیر نوشیدن جام زهر و با اکراه یاد شد حال آن که اکنون چنان احساسی فراگیر نیست. بلکه احساس غالب این است که ایران دیگر در نگاه مهم‌ترین نهاد جهانی یک «تهدید» به حساب نمی آید و با ظرافت و اوج دیپلماسی یی که رییس جمهور روحانی و جواد ظریف و همکاران او به کار بستند ایران از شمول فصل هفتم منشور ملل متحد خارج شده و دیگر نه تنها به چشم تهدید نمی نگرند که صحبت از «همکاری » و در نهایت «رقابت» است و نه خصومت.

    اکنون می توان این سخن رییس جمهوری درفردای 13 فروردین امسال و پس از توافق لوزان را بهتر و بیشتر دریافت که گفته بود «این تنها گام اول است و این راه را تا رسیدن به بام تعامل با دنیا ادامه می دهیم».

   شاید راز نگرانی مخالفان و اصرار آنان بر این که «نمی شود» - که در واقع  بیان آرزوی «نباید بشود» - بود نیز همین باشد که می دانستند توافق وین حرف «الف» در الفبایی است که هیچ یک از حروف آن را و نه تنها «الف » آن را نمی پسندند و می دانند که این الفبا محدود به «الف» نیست.

  به بیان دیگر قطعنامه 29 تیر 94 را می توان پلی دانست که بار دیگر میان ایران و دنیای صنعتی و خصوصا غرب بنا شده است.

  اگر به چشم «پل» به آن نگاه کنیم فرصتی تازه است ولی اگر آن را «ماشه» یا «شمشیر داموکلس» بدانیم که پیوسته بر سر ماست نمی توانیم از آن بهره ببریم. شاید به همین خاطر باشد که وزیر خارجه از نیمه پُر لیوان سخن می‌گوید. نیمه پر همین پلی است که به جای دیوار بی اعتمادی بنا می‌شود.

  نیمه یا بخش خالی هم البته وجود دارد و نمی توان همه نگرانی ها درباره آن را از جنس دلواپسی های دو ساله دانست و آن بحث توانایی های موشکی است که به تدبیری جدا نیاز دارد و عجالتا می توان این گونه برداشت کرد که تنها «درخواست» کرده‌اند.

  هم ما و هم غرب به این پل نیاز داریم. زیرا هیچ رابطه ای بدون پل سر نمی گیرد. چشم انداز توافق هسته ای را از روی این پل می توان نظاره کرد...

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۹۲
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
GERMANY
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
16
199
هر انتقادی را به دل نگیرید و تعبیر به مخالفت با دولت یا توافق نکنید. بسیاری از منتقدان واقعا نگرانی دارند چه بهتر که این نگرانی ها رفع شود. من خودم شخصا واقعا نگران بودم وقتی صحبتهای دیروز آقای عراقچی را در شبکه دو بطور کامل دیدم بسیاری از ابهامات برای من حل شد و به آینده توافق بسیار امیدوار شدم. هر کسی نگرانی به جایی داشت فورا بهش انگ نزنید و تحقیرش نکنید. این موضوع را ملی ببینید نه جناحی و جریانی.
پاسخ ها
یحیی
| - |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
من با نظر شما کاملا موافقم . زیرا تضارب آرا در یک جامعه بسیار مفید است ولی یک اشکال وجود دارد و آن نیت و سابقه ای است که از منتقد وجود دارد .زیرا برخی منتقدان انقدر در طی این دو سال تخریب کرده اند که گزاره های صحیحی را هم که عنوان می کنند ، شک برانگیز و غیر قابل قبول می نماید.
سید از قم
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
14
343
هنوز خیلی کار داریم تا خرابکاریهای دولت قبل رو جبران کنیم در سیاست خارجی. باطل شدن این شش قطعنامه گام اول است.
پاسخ ها
امیرازقم
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
دقیقا تازه دوسال کشیده مشکلات را تا حدودی جمع کنیم
شاهین
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
9
294
کیهان تیتر زده شورای امنیت ماشه را چکاند اون سالهایی که تحریمها رو تشدید می کرد خوب بود!!!؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
ماشه رو چکاند اما به کي؟‌به دلواپسان داخلي و خارجي.
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
4
206
بابا موضوع دلواپس ها پوله جون که نیست به راحتی ازش گذشت
ناشناس
UNITED STATES
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
3
120
عصری جون ممنونم.هزااااااااااااران لایک.واقعا دست مریزاد داری.......
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
219
21
دلتون خوشه؟ مثل اینکه دوسال تعلیق کامل خود خواسته انرژی هسته ای یادتون رفته؟
زورگو منطق حالیش نمیشه. اگر رییس جمهور بعدی امریکا یه تندرو بی اعصاب بود که منطق حالیش نبود چیکار می کنین؟
ناشناس
UNITED STATES
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
2
58
عصری جون ممنونم.هزااااااااااااران لایک.واقعا دست مریزاد داری.......
مصطفی
UNITED STATES
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
230
17
عزیز دل برادر!
تنها مشکل قطع نامه مکانیسم ماشه نیست! محدودیت خرید و فروش سلاح!
محدودیت توسعه صنایع موشکی!
به باد دادن ذخیره اورانیوم!
محدودیت 10 ساله فعالیت های هسته ای در سطح غیر صنعتی و بی خاصیت!
و دادن دسترسی های پروتکلی به آژانس که شامل تأسیسات نظامی هم می شود با هدف تقویت گزینه نظامی بر اساس اطلاعات به دست آمده طبق آنچه جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید نیز دیروز صریحا گفت!
بدتر از همه اینها این که تحریم ها هم که برداشته شود استعمار ایران به وسیله شرکت های غربی آغاز خواهد شد و سیل واردات و نابودی تولید داخلی که تازه اول بدبختی است! و این به خاطر تفکرات اقتصادی دولت فعلی است!
پاسخ ها
رامین
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
شما ظاهرا از بلایی که تحریم ها بر سر اقتصاد ،معیشت ،تولید داخلی و...... آورده اطلاع نداری
حسن
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
8
121
اخبار 20:30 هم با عنوان ماشه و با یک تب و تابی تعریف کرد که انگار کلاه بزرگی به سرمان رفته است!
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
اینها جیغ بنفش کاسبان تحریم
ناشناس
ROMANIA
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
16
1
ما تا کی قراره پل جدید و فصل جدید باز کنیم باز برگردیم شورای امنیت یه پل دیگه باز کنیم؟
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
53
11
حضرت آقای نویسنده
کاش همه را به کیش خود نمی دیدی!
چرا توضیح نمی دهید که هر کس مخالفت اصولی با پدیده ای داشته باشد لزوما آرزوی خود را بیان نمی کند؟ کجای این استدلال صحیح است! بنده با بسیاری از این مواردی که شما به عنوان دستآورد معرفی می‌کنید مخالفم (به عنوان دستاورد) هرچند از صمیم قلب آرزو دارم چنین دستاوردهایی به دست بیاید.
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
2
48
بنظر من این حق دولت است که حداقل یک کانال تلویزیونی داشته باشد
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
3
44
عالي بود
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
2
59
جیغ بنقش کاسبان تحریم بلند شده روحانی با سخنرانی باید اونها رو ساکت کنه
منتظر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
0
27
چندین سال دندون لای جیگر گذاشتیم و همه مشکلاتو تحمل کردیم تا مذاکرات هسته ای به نتیجه برسه, و حالا که قطعنامه صادر شد تازه هزاران اما و اگر مطرح میکنن. خدایا این مسئله پرونده هسته ای کی تموم میشه؟ داریم دق میکنیم والا
امیر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
0
29
اقا مصطفینگران نباش اینبار در واردات فناوری و دانش وارد میکنیم نه زیپ و دسته بیل....
رهگذر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
31
15
نباید مسئله موشکی و تسلیحات بی ارزش تلقی بشه! امروز اگر کسی جرات تعرض به کشورمان را نداره به این دلیل است که اگر چنین اشتباهی متوجه بشه، ضربه سنگینی دریافت خواهد کرد به این آیه از قرآن توجه کنید:

"کافران خوش دارند که از تسلیحات و تجهیزات خود غافل شوید تا به یکباره بر شما بتازند"(النساء-102)
علی ک
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
2
46
خدایش از همه بیشتر صدا وسیما داره غصه میخوره .
موندم صداوسیمای ماست یا صداوسیمای...
ali
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
6
20
حتی تشبیه به «شمشیر داموکلس» نیز اینجا کاربرد ندارد زیرا قرار نیست تخلف و نقض کنیم تا نگران باشیم. مگه قبل از این تخلف کرده بودیم که تحریم شدیم؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۰
4
38
برادران دلواپس این 8 سال کجا بودند یا دعوا سر چیز دیگه است
وبگردی