۱۸ دی ۱۳۹۶، ۹:۵۳
کد خبر: 82788975
T T
۰ نفر

دشواري هاي صادرات محصولات كشاورزي از البرز

۱۸ دی ۱۳۹۶، ۹:۵۳
کد خبر: 82788975
دشواري هاي صادرات محصولات كشاورزي از البرز

كرج- ايرنا- نزديك به 2.5 درصد محصولات كشاورزي كشور در استان البرز توليد مي شود و اين استان ظرفيت بالقوه اي براي گسترش صادرات اين نوع محصولات به خارج دارد اما مشكلاتي در اين مسير وجود دارد كه كار را با دشواري هايي مواجه مي كند.

به گزارش ايرنا، تاريخ نشان مي دهد كه ايران يكي از نخستين كشورهاي جهان است كه در آن كار زراعت و باغباني آغاز و رونق گرفت.
برغم اينكه ايران وسعت زيادي دارد ولي به دليل قرارگرفتن در منطقه اي خشك و نيمه خشك بيشتر زمين هاي آن قابليت كار كشاورزي ندارند.
از كل وسعت 165 ميليون هكتاري كشور نزديك به 10 درصد آن ظرفيت كشاورزي دارد كه حدود 18.5 ميليون هكتار است.
اين در حالي است كه همين اراضي كم داراي قابليت كشاورزي، محصولاتي در آن توليد مي شود كه شايد در جهان به عنوان برند بوده و بسياري از كشورها خواهان آن هستند.
محصولاتي همچون زعفران، زرشك، پسته، خاويار، انار، خرما، زردآلو، ميوه هاي توتي و همچنين محصولات سبزي و صيفي ايراني در جهان و كشورهاي منطقه بازار خوبي دارد.
در اين ميان محصولات توليدشده در استان البرز به خصوص سبزي و صيفي، بعضي از محصولات باغي و همچنين محصولات دامي و آبزيان مشتريان خود را در منطقه و بعضي از كشورهاي اروپايي پيدا كرده است.
از ابتداي سال جاري تا كنون حدود 100 هزار تن انواع محصولات كشاورزي به خارج از كشور صادر شده است.
صادركنندگان محصولات كشاورزي و بعضي از مسئولين مرتبط با اين بخش از عمده ترين مشكلات براي صادرات را كمبود سوخت دولتي براي ماشين هاي حمل محصولات و مشكلات گمركي استان دانستند.
توليدكننده و صادركننده محصولات كشاورزي در كرج به خبرنگار ايرنا گفت: البرز يكي از نادرترين استان ها در كشور است كه سبزي و صيفي را در تمام فصول دارد اين در حالي است كه در بعضي از استان ها همچون خوزستان كه توليد خوبي در محصول سبزي و صيفي دارد ولي فقط در 5-4 ماه از سال مي تواند اين محصولات را توليد كند.
سيد احمد ميرجليلي افزود: محصولات كشاورزي استان البرز علاوه بر اينكه از لحاظ كمي در سطح كشور قابل قبول است از لحاظ كيفي نيز داراي بهترين كيفيت ها مي باشد و داراي ماندگاري بيشتري است.
وي يكي ديگر از مزاياي اين استان را در بحث صادرات كشاورزي توليدكننده بودن صادركنندگان دانست و اظهار داشت: به همين دليل 25 نفر از توليدكنندگان البرزي عضو اتحاديه صادركننده سبزي و صيفي هستند.
وي كه علاوه بر اينكه حدود 15 هكتار زمين كشاورزي داشته و انواع سبزي و صيفي را توليد مي كند، داراي يك سردخانه با ظرفيت 40 هزار تن در منطقه محمدشهر كرج است كه توانسته اشتغالزايي خوبي را در واحد خود ايجاد كند.
ميرجليلي يكي از نكات قابل توجه در صادرات استان را اين دانست كه صادركنندگان براي رفع مشكل حمل و نقل خودشان سرمايه گذاري كرده و كانتينر يخچال دار خريداري كرده اند به طوريكه خود اين صادر كننده داراي 200 دستگاه كانتينر 40 فوت است.
وي گفت: به دليل قابليت هاي استان البرز در صادرات، ديگر استان ها محصولات توليدي خود را به اين استان انتقال داده و يا صادركنندگان البرزي محصولات آنان را خريداري كرده و از طريق اين استان به ديگر كشورها همچون عراق، امارات متحده، بحرين، قطر حمل محصولات را به سوي گمرك بندرعباس انجام داده و از آنجا محصولات با كشتي به سوي اين كشورها فرستاده مي شود.
اين صادركننده افزود: در صورتيكه براي ارسال محصولات با كمبود كانتينريخچال دار و كشنده ها روبرو شويم بايد هزينه ي بالايي را براي كرايه اين ماشين ها متحمل شويم.
وي يكي از مشكلات در اين حوزه را كمبود سوخت گازوييل اين ماشين ها دانست و اظهار داشت: سهميه دولتي براي اين ماشين ها روزانه 300 ليتر به قيمت 300 تومان است كه هر 100 كيلومتر 40 ليتر سوخت براي اين ماشين ها مصرف مي شود و تا گمرك بندرعباس كه يكهزار و 450 كيلومتر است بايد 500 ليتر گازوييل مصرف شود.
ميرجليلي ادامه داد: به اين طريق براي اينكه بار زودتر به مقصد برسد يا راننده بايد از سوخت آزاد به قيمت ليتري 600 تومان استفاده كند و يا اينكه پس از پايان سوخت دولتي شب را در بين راه براي استفاده مجدد از سوخت دولتي به سر ببرد تا بتواند روز بعد دوباره گازوييل به قيمت دولتي سوختگيري كند كه به اين طريق بار بايد چند روز در راه بماند.
وي با پيشنهاد اينكه بهتر است سوخت آزاد و دولتي را يك قيمت بينابين مصوب كنند، گفت: اين در حالي است كه كانتينر و كشنده هر كدام مخزن سوخت جدا داشته و جداگانه بايد سوختگيري شوند زيرا كانتينربراي يخچال از سوخت استفاده مي كند ولي سوخت دولتي را فقط به كشنده مي دهند در حاليكه هر كدام سند جداگانه دارند.
**رفاقت و رقابت سالم در عرصه صادرات استان/پيش بيني افزايش صادرات در سال جاري
ميرجليلي يكي از نكات مثبت در استان در عرصه صادرات را رفاقت و رقابت سالم در توليد و پيدا كردن بازار خارجي دانست و اظهار داشت: حتي بعضي از اين توليدكنندگان و صادركنندگان در بعضي از كشورهاي خارجي مركز فروش براي ديگر كشورها را دارند.
وي كه عضو اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي استان البرز نيز مي باشد، در ادامه با بيان اينكه سال گذشته بيش از 6 هزار و 200 كانتينر40 فوت از استان البرز كه 98درصد آن توليدات استان بوده به خارج از كشور صادر شده، افزود: پيش بيني مي شود اين عدد تا پايان سال جاري به 7 هزار كانتينر برسد.
اين صادركننده محصولات كشاورزي اضافه كرد كه از اين ميزان صادرات، 350 كانتينر آن متعلق به خودش مي باشد.
**گمرك البرز مجهز به بخش هاي لازم براي صادرات محصولات نيست
ميرجليلي در ادامه يكي ديگر از مشكلات استان را نبود بخش هاي لازم مستقر در گمرك استان براي خروج محصولات صادراتي از اين بخش دانست و اظهار داشت: در استان البرز فرايند دريافت مجوز صادرات خيلي طولاني بوده و كاغذبازي زيادي دارد به طوريكه جهاد كشاورزي استان قرنطينه حفظ نباتات را در گمرك مستقر نكرده علاوه بر اين بايد نمونه محصولات را به گياهپزشكي هم ببريم كه اين روند شايد چند روز به طول بيانجامد كه به از بين رفتن محصول مي انجامد.
وي ادامه داد: ولي در گمرك بندرعباس تمام بخش هاي مورد نياز در گمرك مستقر بوده و تمام كارهاي اداري طي 2 ساعت تمام مي شود.
صادركننده البرزي يادآور شد كه اين در حالي است كه صادركنندگان بايد مبلغي به عنوان دپوزيت (وديعه) در اختيار كشور مورد نظر قرار دهند كه اگر تاخير در ورود به آن كشور داشته باشيم بايد جريمه ديركرد پرداخت كنيم كه اين روال با گمرك استان همخواني ندارد.
**واگذاري تسهيلات كشاورزي به سختي صورت مي گيرد
ميرجليلي يكي ديگر از مشكلات در بخش كشاورزي را عليرغم اينكه از سوي دولت نيز كشاورزان را براي اجراي آن تشويق مي كنند، واگذاري تسهيلات كشاورزي است به طوريكه كشاورز پس از اجراي طرح يا تسهيلات را با تاخير دريافت مي كند و يا اصلا موفق به دريافت آن نمي شود.
وي يك نمونه از اين طرح ها را اجراي روش هاي نوين آبياري دانست و گفت: دريافت تسهيلات براي اجراي اين طرح بسيار زمانبر است و در حالت خوب آن اگر رابطه داشته باشيم مي توانيم پس از 6 ماه از اجراي طرح آن را دريافت كنيم در حاليكه در كشورهاي ديگر براي اجراي اينگونه طرح ها و تسهيلات آن دولت خودش به سراغ افراد مي آيد تا آن ها را مجاب به اجراي طرح و دريافت تسهيلات كند.
ميرجليلي با بيان اينكه بانك هاي عامل براي ارايه تسهيلات وثيقه هاي زيادي نيز از كشاورزي كه سرمايه چنداني ندارد، مي خواهند، افزود: اكنون كه با بحران كم آبي مواجه شده ايم و سازمان آب نيز به جهاد كشاورزي توصيه كرده كه وام هاي بلاعوض به كشاورزان براي اجراي اين طرح ها بدهند ولي اين بخش با مشكلات زيادي مواجه است.
اين توليدكننده با بيان اينكه در استان البرز بيش از 3 هزار واحد صنعتي توليدي مشغول فعاليت هستند، اظهار داشت: در صورتيكه هر كدام از اين واحدهاي صنعتي به دليل مشكلاتي همچون بي آبي به تعطيلي كشانده شود مشكلات و معضلات زيادي در جامعه همچون فساد و فحشاء و اعتياد را باعث مي شود.
وي در پايان گفت كه فقيرترين قشر جامعه كشاورزان هستند زيرا عليرغم اينكه زمين و باغ دارند ولي بايد هزينه ي زيادي بابت كارگر، آب، برق و بيمه پرداخت كنند كه نسبت به سرمايه شان چيزي ندارند و تنها دلخوشي شان اين است كه ارزش افزوده دارند.
**مشكل گمرك البرز و نداشتن آمار صحيح از صادرات البرز
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي البرز نيز با اشاره به كوچك بودن استان البرز، گفت: با توجه به وجود چند سردخانه در استان، روزانه بين 25 تا 30 كانتينر صيفي جات توسط بخش خصوصي به كشورهاي حاشيه خليج فارس و گاها به روسيه صادر مي شود.
رحيم بنامولايي به قابليت هاي كشاورزي استان در فصول مختلف اشاره كرد و افزود: در فصول بهار و تابستان ميوه هايي همچون شليل، هلو و گيلاس توليدي كشاورزان استان و همچنين در فصل زمستان و پاييز محصول سيب و همچنين گل و گياه قابليت صادرات خوبي دارند ولي يكي از مشكلات اصلي كشاورزان استان با توجه به اينكه نگاه كشاورزي به سوي كشت گلخانه اي است، كمبود آب است.
وي همچنين مشكل كمبود آب را در توليدات دامي نيز عنوان كرد و بيان داشت: اتاق بازرگاني مي تواند در كميسيون كشاورزي اتاق مشكلات اين افراد را مطرح و براي رفع آن برنامه ريزي كند.
وي با بيان اينكه اولين نياز توسعه كشاورزي و دامپروري، آب است، گفت: كشاورزان هشتگردي از طريق وزارت جهاد كشاورزي به صورت تشويقي مجوز چاه براي كشت گلخانه اي دريافت كرده اند ولي مسكن مهر بدون مجوز برنامه بودجه، آب چاه هايي كه با مجوز سال هاي قبل دولت به كشاورزان واگذار كرده بود را براي تامين آب مسكن مهر به مردم ساكن در اين مسكن ها داده و آب كشاورزي را قطع مي كنند.
بنامولايي ادامه داد: در حاليكه در سياست هاي حمايتي دولتي، دولت بايد زيرساخت ها را آماده كند و مردم و بخش خصوصي با توجه به اين زيرساخت ها به بهره وري خوب برسند و كار و تلاش كنند كه در حقيقت دغدغه مقام معظم رهبري كه اقتصاد درون زاي برون گرا بايد داشته باشيم را بايد در داخل بهره وري را بالا ببريم و در سايه بهره وري مازاد بر نيازمان را صادرات كنيم كه درآمد براي كشور داشته باشد تا جايگزين اقتصاد نفتي شود.
وي افزود: بنابراين ما مي توانيم به عنوان يك پل ارتباطي بين حاكميت و بخش خصوصي اين نقش را در اتاق بازي كنيم و هماهنگي كنيم تا ارتباطات بين اين دو بخش نزديكتر و تعامل بيشتر شود كه بتوانيم به بهره وري بيشتري برسيم.
وي بيان داشت: اكنون در بخش كشاورزي علاوه بر اينكه قابليت هاي خوبي داريم، سردخانه هاي خوبي نيز در استان داريم، سردخانه هاي خوبي نيز در استان داريم به طوريكه در توليد محصولاتي همچون مرغ، تخم مرغ، شير،گل و گياه، محصولات ارگانيك و... كه بيشتر از نياز استان توليد داريم كه در شوراي گفتگو مصوب كرديم كه فرودگاه پيام را به عنوان كارگو راه اندازي كنيم تا بتوانيم ارزش افزوده و صرفه جويي در زمان داشته باشيم و كالا هايمان را با كيفيت بهتر صادر كنيم.
رئيس اتاق بازرگاني استان البرز ادامه داد: زيرا وقتي از اين استان كانتينر بار مي زنند به سمت بندرعباس و از آنجا سوار لنج كرده به سمت دوبي يا ساير كشورهاي حاشيه خليج فارس مي روند، تا دو يا سه روز زمان مي برد و اين محصول در كانتينر يخچال دار باقي مي ماند و با توجه به اينكه دولت به رانندگان براي يخچال هاي كانتيرشان گازوييل اختصاص نمي دهد و اين سوخت را فقط بر اساس كيلومتر در اختيار رانندگان قرار مي دهند، گاهي يخچال را خاموش مي كنند كه به ضرر توليد كنندگان و بخش خصوصي براي صادرات است.
وي ادامه داد: بر اساس مصوبه هيات وزيران، 50 درصد هزينه حمل و نقل كانتينرهاي يخچال دار به عنوان جايزه صادراتي براي پايين آوردن قيمت محصولات از سوي دولت تامين مي شود تا بتواند قابل رقابت با محصولات خارجي باشد.
بنامولايي يكي از مشكلات فرودگاه پيام براي صادرات محصولات كشاورزي را گران بودن سوخت هواپيماهاي باربري دانست و گفت: اتاق بازرگاني پيشنهادي داد كه به تصويب شوراي گفت و گوي استان نيز رسيد تا سوختي كه به هواپيماي مسافربري مي دهند را به همان قيمت نيز به هواپيماي باربري هم بدهند اين در حالي است كه متاسفانه دولت سوخت را به هواپيماهاي باربري اختصاص مي دهد كه گاها 2 تا 2.5 برابر قيمت سوخت هواپيماي مسافربري است كه در نتيجه هزينه ي صادر كننده را بالا مي برد و مقرون به صرفه نيست.
وي افزود: در حاليكه در استان اين آمادگي وجود دارد در صورتيكه سوخت اين هواپيماها تامين شود، كه هر شب ساعت 5 يا 4 بعدازظهر محصولات كشاورزي را جمع كرده و تازه به تازه حمل شده و تا ساعت 3-2 نيمه شب در بازار روسيه يا دوبي تخليه شود و در ميدان ميوه به صورت تازه عرضه شود كه با حمل و نقل هوايي و با كارگو اين امر ميسر مي شود.
بنامولايي با بيان اينكه اين گونه حمل و نقل محصولات كشاورزي علاوه بر اينكه براي كشور ارزش افزوده و درآمدزايي ايجاد مي كند، گفت: اين گونه صادرات توليدكننده را هم به وجد مي آورد تا بيشتر زحمت بكشد و بيشتر برنامه ريزي و بيشتر كار كند.
وي ادامه داد: متاسفانه اين موضوع يكي از خواسته هاي ماست كه هنوز محقق نشده چون اگر كاردو در فرودگاه پيام با توجه به اين امكانات موجود راه بيافتد مي توانيم حمل مستقيم از اينجا به روسيه و دوبي يا ساير كشورهاي حاشيه خليج فارس را سامانددهي كنيم كه يكي از خواسته هاي بخش خصوصي است.
**پايين آوردن عوارض گمركي و فرصتي براي رقابت در بازارهاي خارجي
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي استان البرز يكي ديگر از موضوعات براي افزايش صادرات محصولات كشاورزي را بالا بودن عوارض گمركي دانست و گفت: مسئولين گمرك كشور بايد با كمرگات منطقه اي مذاكره كنند تا عوارضي كه كشورهاي مبدا براي واردات مي گيرند را به حد صفر برسانند.
وي افزود: در بازار روسيه و عراق اخيرا براي ورود لبنيات ايراني به كشورشان 25 درصد تعرفه گذاشته كه اين تعرفه قيمت تمام شده را در رقابت با تركيه بالا مي برد زيرا اين تعرفه براي واردكنندگان تركيه اي صفر است و واردكننده بايد به دولت عراق 25 عوارض دهد كه در نتيجه قيمت ما قابل رقابت نمي شود و ما با مشكل مواجه مي شويم.
بنامولايي با بيان اينكه دولت براي رفع اين معضل بايد همكاري با صادركنندگان داشته باشد، تصريح كرد: دولت عراق براي حمايت از توليدكنندگان و سرمايه گذاران در كشورش، محصولات آن ها را در بازار عرضه مي كند و براي اينكه رقابت براي آن ها ايجاد نشود گفته در صورتيكه محصولات مشابه وارد كشورش شود 25 درصد تعرفه به آن مي خورد.
**دولت براي واردات محصولات مشابه داخلي تعرفه بگذارد
وي گفت: اين انتظار را نيز ما از طرف دولت براي كالاهايي كه در مشابه در داخل توليد مي شود را داريم كه يكي از مزيت هايي هست كه توليد مي تواند در داخل جان بگيرد و ارزش افزوده ايجاد كند و رقبت براي توليد كننده ايجاد كند زيرا يكي از مشكلات ما در بازار داخلي ورود بي رويه كالاهاي مشابه داخلي است كه باعث ركود در بازار شده است.
وي ادامه داد: ولي در صورتيكه محصولاتي همچون آناناس و نارگيل كه در داخل وجود ندارد وارد كشور شود را 5 درصد از تعرفه اش را كم كرده و از آن حمايت مي كنيم و مي گوييم كه واردات در ازاي صادرات باشد.
بنامولايي با بيان اينكه براي واردات و صادرات برنامه داشته باشيم و انسجامي در آن ايجاد شود، افزود: در اين صورت وارداتي كه انجام مي شود توجيه دارد زيرا يكسري ميوه هاي استوايي، موز، آناناس و نارگيل فعلا در كشور نداريم ولي خرما داريم كه مي توانيم صادر كنيم كه هر كسي صادر كند و به جاي آن موز و آناناس يا ميوه هاي استوايي وارد كند براي تعرفه ي صادرات دولت مي تواند سياست هاي تشويقي بگذارد زيرا اگر صادرات و واردات دو طرفه انجام شود از لحاظ اقتصادي به صرف صادركننده داخلي مي شود و اگر وارد كننده به كشور هم محصول كشور ما را صادر كند مي تواند از امكانات و حمايت هاي بيشتري از دولت بهره مند شود.
وي خاطرنشان كرد: بنابراين با توجه به قابليت هايي كه داريم در مشكل آب از سازمان آب و جهاد كشاورزي مي خواهيم مشكل آب را براي محصولات كشاورزي حل كند زيرا يكي از مسايل مهم ديگري كه اكنون در استان داريم نياز به واردات سالي 4تا 5 ميليون تن ذرت براي كارخانجات فركسون و كارخانجات روغن است كه بايد برنامه ريزي شود يا با استان هاي مجاور قرارداد داشته باشيم تا كشت ذرت را بالا برده و نياز ذرت تامين شود.
رئيس اتاق بازرگاني البرز گفت: يا در بحث هاي كشت فراسرزميني در كشورهاي آسياي ميانه مانند اوكراين و گرجستان اين امكانات را فراهم كرده ايم تا دوستان ما با توجه به وفور آب در آنجا جو، گندم و ذرت را در آنجا بكارند و با توجه به قيمت تمام شده مناسب در داخل كشور ، بخشي از نيازهايمان تامين شود.
وي افزود: در اين صورت مقداري از مشكل بخش اشتغال حل مي شود زيرا تعدادي متخصص و ايرانيان مي توانند در آن كشورها مشغول به كار شده، كشت كرده و برداشت كنند و در داخل ساماندهي كنند و هم اكنون اتاق بازرگاني تلاش مي كند كه با ايجاد اين ارتباطات اقدام مناسبي براي اين منظور داشته باشد.
وي اظهار داشت: در كشاورزي يكي از مسايل مهم بحث سموم است كه در اين بخش هنوز نتوانستيم يك واحد منسجم و يك اتحاديه داشته باشيم كه مصرف سموم و استفاده ي سموم را براي كساني كه در بخش كشاورزي كار مي كنند ساماندهي كند و داريم تلاش مي كنيم كه اين فرايندها نزديكتر شود و از همه مهمتر آموزش را فعال كرديم تا بتوانيم بخشي از صادرات محوري و نيازهاي صادرات و مسايل مورد نياز در بخش بين الملل بخش هاي كشاورزي و... را آموزش دهيم تا بتوانيم اين بخش را مقداري ارتقا دهيم كه در توسعه صادرات نقش داشته باشند.
بنامولايي يك موضوع ديگر كه نياز به ساماندهي دارد را نداشتن آمار درستي از صادرات استان دانست و گفت: با توجه به سند چشم انداز تا سال 1404 ايران با توجه به برنامه ريزي كه شده بايد در خاورميانه در مباحث اقتصادي حرف براي گفتن داشته باشد كه در اين بخش تلاش مي كنيم كه ما از انجمن ها و تشكل ها براي صادرات عدد و رقم بگيريم ولي صادرات استان عدد و رقم مشخصي ندارد.
وي ادامه داد: زيرا صادرات البرز از مبادي مختلفي خروج انجام مي شود كه بخشي از گمركات تهران و شهريار مي رود و بخشي از گمركات بوشهر و شهيد رجايي بندرعباس مي رود و بخشي نيز از گمرك پيام صادر مي شود بنابراين هنوز يك عدد درستي در رابطه با صادرات استان نداريم ولي اگر صادرات استان در سال 96 مثلا 300 ميليون دلار است بگوييم كه تشكل ها هدف گذاري كنند 20 تا 25 درصد سالانه صادراتشان را ارتقاء دهند كه ما براي سال 1404 حداقل 200 تا 300 درصد رشد صادرات داشته باشيم زيرا راه نجات اقتصاد ما، پويايي اقتصاد ما و اشتغال پايدار ما صادرات است.
رئيس اتاق بازرگاني استان البرز اين روند صادرات را در تمام زمينه ها حتي در بحث خدمات مهندسي عنوان كرد و بيان داشت: اتاق به دنبال ساماندهي اين موضوع است كه اميدواريم مقداري محور مسايل اقتصادي به جاي موازي كاري در كشور كه قانون بهبود فضاي كسب و كار آمده يك اختياراتي را به دولت داده كه امكاناتي براي صادركننده ها و توليدكننده ها فراهم كند و اختياراتي هم به اتاق داده تا مكلف به اجراي بعضي كارها شود.
وي گفت: يكي از مشكلاتي كه امروز در كشور با آن مواجه هستيم بحث مراكز تعدد تصميم گيري است، اين مراكز در دولت باعث شده كه چابكي اش را از دست بدهد و فساد اداري گاها به وجود بيايد و مراكز تصميم گيري تشكل هاي مختلف در بخش خصوصي نيز باعث كارهاي موازي انجمن هاي موازي شده كه منجر به فراهم شدن فضاي رانت و فرصت طلبي گاها براي بعضي افراد شده است.
وي اضافه كرد: بنابراين بايد در هر دو بخش دولت و بخش خصوصي مراكز تعدد تصميم گيري كاهش پيدا كند كه بتوانيم يك مقداري جلوي رانت ها و فرصت طلبي ها و كسانيكه به دنبال اينكار نيستند و به دنبال شكار هستند گرفته شود و از طرفي دولت هم چابكتر شود كه بتوانيم يك مقداري نگاه اشتغال را از بخش توليد با توجه به اينكه توليد در بخش كشاورزي و در بخش صنعتي دارد به سمت اتوماسيون بالاتر مي رود و سطح اشتغال كمتر مي شود، سوق دهيم.
وي گفت: در مباحث علمي با توجه به اينهمه فارغ التحصيلان بايد از شركت هاي دانش بنيان و شركت هايي كه استارت آپ را اجرا مي كنند و آمده اند يكسري تحول در توليد و توزيع ايجاد كنند استفاده كنيم و اتاق با آغوش باز هماهنگي مي كند نگاه سنتي را به نگاه علمي تبديل كند.
بنامولايي يادآور شد: اشتغال بايد از اين به بعد به سمت خدمات بيشتر قبل و بعد توليد برود و بازاريابي و بازارشناسي بايد اصل شده و شركت هاي توسعه صادرات موجوديت پيدا كنند.
وي گفت: درهر استان شركت هاي توسعه صادرات بايد بتوانند امر صادرات را ساماندهي كنند و به جاي بازارخراب كردن كه متاسفانه بعضي توليدكنندگان به علت عدم آگاهي و مشكلاتي همچون مشكلات مالي كه دارند گاها قيمت را خراب مي كنند ولي شركت هاي صادراتي كه خدماتي باشند و بازار را بشناسند و تقسيم بازار بكنند مي توانند اين امر را سامان دهند.
وي افزود: استان البرز به غير از مزيت هاي كشاورزي بالايي كه دارد درامر صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي همچون توليد حدود 90 ماكاروني و رب كشور را دارد كه اين صنايع مي تواند در رشد كشاورزي استان نقش عمده اي را ايفا كند.
بنامولايي با بيان اينكه در استان به دليل گران بودن هزينه كارگر هر ساله مقدار زيادي ميوه و محصولات كشاورزي ضايع شده و هدر مي روند، اظهار داشت: راه اندازي خطوط جديد صنايع تبديلي و تكميلي مي تواند بازار خوبي هم در كشور و هم در كشورهاي حاشيه خليج فارس و منطقه ايجاد كند.
وي گفت: يكي از ديگر از مشكلات ما متاسفانه اشباع بعضي از صنايع است و بايد زنجيره توليد را تكميل كنيم و چيزهايي را كه نداريم از اين به بعد سرمايه گذاري جديد داشته باشيم و محصولاتي كه بازار آن اشباع است نبايد پروانه جديد كار صادر كنيم و از دولت و كارشناسان وبرنامه و بودجه مي خواهيم كه محصولي را به بازار بدهيم كه بازار از آن اشباع نباشد و بيشتر باعث ركود و از دست دادن بازار باشيم.
وي تاكيد كرد كه اتاق تلاش مي كند با ايجاد تعامل با مسئولين دولتي اين تعاملات و برنامه ريزي ها را ساماندهي كند.
**پيش بيني افزايش صادرات سيب به خارج از كشور
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان البرز نيز به خبرنگار ايرنا گفت كه در 6 ماهه اول سال جاري 66هزار 650 تن ميوه و تره بار از اين استان به خارج از كشور صادر شده است.
سيد مجيد موسوي رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان البرز ميزان صادرات اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان ميوه و تره بار استان را شامل 22 شركت توليدي و صادركننده با صادرات شش ماهه اول به مقدار 3 هزار و 700 كانتينر با وزن تقريبي 66،650 تن و ارزش ريالي 155 ميليارد و 800 ميليون تومان عنوان كرد و افزود: 3 هزار و 150 كانتينر سبزي و صيفي شامل كاهو ، كلم ، كرفس ، فلفل ، دلمه ، لوبيا سبز و .... و 550 كانتينر ميوه شامل خيار ، گوجه فرنگي ، خربزه ، ملون ، انگور و خرمالو كه مقصد قريب به اتفاق محصولات به كشور هاي امارات متحده عربي، عمان و قطر بوده وعمدتا از طريق بنادر جنوبي و كشتي هاي كانتينر بر و مقدار محدودي نيز از طريق فرودگاه امام خميني (ره) به مقصد قطر صادر شده است.
وي پيش بيني كرد تا پايان سال حدود 7 هزار كانتينر با وزن تقريبي 126 هزار تن و ارزش 352 ميليارد و 800 ميليون تومان انواع محصولات به كشورهاي همجوار صادر شود كه از نظر وزني نسبت به سال قبل 2% و از نظر ريالي 13% رشد خواهد داشت.
موسوي افزود: مقاديري هم از اقلام ديگر از جمله 2 هزار و 580 اصله نهال به ارمنستان، 12.5 تن سبزيجات خشك به عمان، 40 كيلوگرم بذر اصلاح شده به قزاقستان، 25 تن بستررويشي قارچ به عراق و يك و نيم تن موسير خشك شده به آمريكا در 6 ماهه اول سال جاري صادر شده است.
وي ياد آور شد در حال حاضر با توجه به برنامه تشويقي صادرات سيب و بازار موجود در كشورهاي افغانستان، پاكستان و هند و اين موضوع كه سردخانه هاي استان البرز بارانداز و محل ذخيره استان هاي مجاور مي باشد، پيش بيني مي شود كه مقدار زيادي سيب نيز به كشورهاي هدف صادر شود كه در آمار فوق الذكر قيد نشده است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي البرز اضافه كرد: در بخش محصولات دامي نيز اقلامي همچون پولت تخمگذار به تعداد 3 هزار و 500 قطعه به ارمنستان، 14 راس گاو به افغانستان،2 تن ماهي خوراكي تازه، 21 تن ماهي خوراكي منجمد، 20 كيلوگرم خاويار و 1.5 تن شاه ميگو (خرچنگ آب شيرين ) به كشور هاي اروپايي و يك راس اسب به جمهوري آذربايجان صادر شده است.
**صادرات كشاورزي از گمرك استان قابل قبول نبوده
سرپرست گمرك استان البرز اعلام كرد كه در هشت ماهه گذشته 107 ميليون دلار كالا از طريق گمرك البرز به خارج از كشور صادر شده است.
علي اصغر بناساز گفت: اين ميزان صادرات نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 119 درصد رشد ارزش دلاري داشته است.
وي اضافه كرد: چاي ، آرد گندم، مارگارين، فرآورده هاي آنتي اكسيدان، فرآورده هاي غلات و فرآورده هاي تانسيو اكتيو از جمله محصولاتي بودند كه طي اين مدت از طريق گمرك البرز صادر شده است.
بناساز گفت: عمده اين محصولات به كشورهاي عراق، افغانستان، بنين در غرب آفريقا، پاكستان، كنيا، قطر، كويت، امارات و انگلستان صادر شده است.
سرپرست گمرك البرز در بخش ديگري از سخنان خود ضمن اعلام آمادگي گمرك استان براي صادرات محصولات كشاورزي خاطر نشان كرد: گمرك البرز براي صادرات محصولات كشاورزي و انجام تشريفات گمركي هيچ گونه مشكلي ندارد.
بناساز ادامه داد: حمل يكسره بدون نياز به تخليه كالا و ارزيابي در محل مورد تقاضا از جمله تسهيلاتي است كه گمرك البرز با هدف تسهيل در صادرات انواع كالاها از جمله محصولات كشاورزي به صادركنندگان ارائه مي دهد.
وي با بيان اينكه طي ماههاي گذشته صادرات محصولات كشاورزي از گمرك استان در حد قابل قبول نبوده اظهار داشت: اين امر به دليل مشكلاتي از جمله حمل هوايي و يا صدور مجوز مربوط به ديگر دستگاه هاي متولي بوده و در بخش گمركي مشكل نداريم.
بناساز گفت: در صورت برطرف شدن اين مشكلات، گمرك البرز اين آمادگي را دارد كه محصولات كشاورزي صادر كنندگان را به ديگر كشورهاي دنيا صادر نمايد.
**صادرات 100 هزار تن محصولات كشاورزي از البرز به كشورهاي حاشيه خليج فارس
مديركل هماهنگي امور اقتصادي و بين الملل استانداري البرز گفت كه از ابتداي سال جاري تاكنون 100 هزار تن محصولات كشاورزي از اين استان به كشورهاي حاشيه خليج فارس صادر شده است.
پرويز زرگر افزود: اين محصولات در قالب 5 هزار كانتينر 20 تني شامل سبزي، صيفي، تخم مرغ، نهال و تليسه به كشورهاي عراق، حوزه خليج فارس و آسياي ميانه صادر شده است.
وي با بيان اينكه حدود 50 تن از صادرات سبزي، صيفي و ميوه كشور را اين استان تامين مي كند، اظهار داشت: 85 درصد از اين ميزان محصولات را كاهو، كلم، كرفس، فلفل دلمه اي و لوبياي سبز شامل شده و 15 درصد آن نيز شامل خيار، گوجه فرنگي، خربزه، ملون، انگور و خرمالو مي باشد.
وي به مشكلات صادرات محصولات كشاورزي در استان اشاره كرد و گفت: متاسفانه به دليل نبود زيرساخت هاي لازم ميزان صادرات البرز محدود است و عمده محصولات كشاورزي استان از بنادر جنوبي كشور صادر مي شود.
زرگر اضافه كرد: به همين دليل ميزان محصولات صادر شده استان البرز در ليست آمار صادرات استان هاي جنوبي قرار مي گيرد به رغم اينكه البرز يكي از عمده توليدكنندگان محصولات كشاورزي مي باشد كه در توليد بسياري از اين محصولات رتبه هاي برتر كشوري را دارد.
وي به ميزان محصولات توليد شده كشاورزي در سال زراعي 96-95 اشاره كرد و افزود: در اين مدت 980 هزار تن محصولات زراعي، 560 هزار تن محصولات باغي و 244 هزار تن محصولات دام، طيور و آبزيان در استان توليد شده است.
مديركل هماهنگي امور اقتصادي و بين الملل استانداري البرز اضافه كرد كه در استان البرز 24 نفر عضو اتحاديه صادركننده سبزي و صيفي هستند.
علي اصغر بناساز سرپرست گمرك البرز تاكيد دارد كه براي صدور محصولات كشاورزي البرز به ساير كشورها مشكلي نداريم اما از ابتداي سال 96 تا كنون ميزان صادرات محصولات كشاورزي از گمرك البرز در حد قابل قبولي نبوده است.
وي ادامه داد: برخي تصور مي كنند مانع تراشي‌هاي گمرك باعث شده ميزان صادرات اين محصولات كم شود ولي اين به هيچ وجه درست نيست.
وي افزود: گمرك استان آمادگي كافي براي صادرات محصولات كشاورزي را دارد و هيچ مشكل زير ساختي دراين مجموعه وجود ندارد.
اين مسئول با اشاره به دليل كاهش صادرات محصولات كشاورزي استان ابراز كرد: اين امر به دليل مشكلاتي از جمله حمل هوايي و يا صدور مجوز مربوط به ديگر دستگاه هاي متولي اتفاق افتاده است.
6156/1535خبرنگار: نوشين طهماسبي**انتشاردهنده:داريوش غفاري

سرخط اخبار استان‌ها