ایسنا به نقل از یک عضو گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان نوشت: بر اساس گفته سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از دیابت حداکثر پنج درصد از انرژی (حدود 25 گرم) انرژی مورد نیاز برای هر فرد باید از قندهای ساده باشد.

 رضا امانی در برنامه بسیج ملی جهت کاهش مصرف قند، نمک، چربی از اول دی ماه در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: یکی از موارد برگزاری چنین برنامه‌ای از سوی وزارت بهداشت به تمامی معاونت‌های بهداشتی استان‌ها تأکید بر مصرف میوه، سبزی‌ها و لبنیات بوده که از نرم جهانی کمتر است. این برنامه در جهت ارتقاء سطح سلامت غذایی مردم با توجه به سوء تغذیه در کشور است.

وی با بیان اینکه سوء تغذیه دو بعد دارد، افزود: در تعریف سوء تغذیه می‌توان گفت هر نوع انحراف از تغذیه سالم و نرمال را سوء تغذیه می‌نامیم در نتیجه از یک سو طیف مازاد (افزایش مصرف و چاقی) و از سوی دیگر طیف کمبود تغذیه دیده می‌شود.

این عضو گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه طبق آمار سال 88 و در بازه زمانی 89 تا 91 وضعیت ایران در این خصوص نگران کننده بود، گفت: مجموع اضافه وزن و چاقی هر دو ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن را از جمله دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی و پرفشاری خون را بالا می‌برد.

امانی اضافه کرد: هم‌چنین ریسک برخی بیماری‌ها از جمله سرطان‌های سینه در زنان و گوارش در مردان نیز به دلیل اضافه وزن و چاقی افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: طبق آمار سال 89 تا 91 در شهرستان اصفهان شیوع اضافه وزن در افراد بالای 30 سال 44 درصد و در چاقی 27 درصد بوده است و به صورت کلی 70 درصد از مردم شهرستان اصفهان یا اضافه وزن دارند و یا چاق هستند.

این فوق تخصص تغذیه بالینی با بیان اینکه طبق آخرین آمار وزارت بهداشت استان‌های مازندران و قم به لحاظ چاقی در جایگاه اول و دوم قرار دارند، گفت: جایگاه استان اصفهان بر اساس گزارش معاونت بهداشتی در زمستان سال 92 به میانگین کشوری نزدیک است.

امانی با اشاره به اینکه استان خوزستان در کشور در دیابت در جایگاه سوم قرار گرفته است، افزود: داده‌های پزشکی هر پنج سال در هر استانی مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به اینکه بر اساس گزارش‌های سال 89 تا 91، 185 هزار نفر در شهرستان اصفهان چاق بودند، گفت: طیف دیگر سوء تغذیه کمبود مصرف است و در این خصوص در استان اصفهان مصرف کمتر از پنج وعده برابر با 500 گرم میوه و سبزی در روز توصیه شده است.

عضو گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: مصرف میوه و سبزی‌ها در کاهش بیماری‌های مزمن از جمله چاقی، دیابت نوع دوم (ساده‌ترین نوع دیابت)، فشار خون و افزایش چربی‌های خون مؤثر است.

امانی با اشاره به اینکه سه ماده سمی شکر، نمک و چربی در ایرانی‌ها زیاد مصرف می‌شود، اضافه کرد: ایرانی‌ها حدود یک سوم کمتر از استاندارد جهانی لبنیات مصرف می‌کنند.

این فوق تخصص تغذیه بالینی با اشاره به شاخص نقطه دود، گفت: نقطه دود در روغن‌های مختلف متفاوت است. برای نمونه در روغن زیتون نقطه دود پایین است و هرچه که روغن به نقطه دود کمتری برسد، کمتر آسیب زاست.

این عضو گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان افزود: بهترین روغن برای سرخ کردن روغن‌هایی هستند که بالاترین نقطه دود را دارند که روغن گل‌رنگ، روغن آفتابگردان، روغن سبوس برنج، روغن زیتون تصفیه شده، روغن کلزا و کانولا، روغن کنجد به ترتیب بهترین روغن‌های سرخ کردنی هستند.

امانی با اشاره به اینکه بدترین نوع اسید، اسید چرب ترانس است، گفت: این اسید به کودکان آسیب بیشتری می‌رساند زیرا چربی خون را افزایش می‌دهد. همچنین ناباروری در مردان و زنان را افزایش می‌دهد و ریسک ابتلا به سرطان سینه و گوارش را در هر دو جنس بالا می‌برد.

وی اضافه کرد: استاندارد جهانی می‌گوید باید کمتر از پنج درصد اسید چرب استفاده کرد اما در ایران بیان می‌کنیم که باید کمتر از یک درصد استفاده کرد زیرا همه روغن‌های سرخ کردنی حاوی اسیدهای چرب ترانس هستند.

این فوق تخصص تغذیه بالینی با اشاره به اینکه طبق برآورد اولیه وزارت بهداشت دو یا سه برابر مجاز دنیا روغن حاوی اسیدهای چرب ترانس مصرف می‌کنیم، گفت: مصرف این روغن‌ها مقاومت به انسولین و شانس ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد.

عضو گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به نحوه نگهداری روغن‌ها در مغازه‌ها و سوپرمارکت‌ها، اظهار کرد: وجود لامپ‌های کم مصرف به روغن‌ها آسیب می‌رساند. همچنین روغن‌ها نباید در بالاترین نقطه مغازه قرار گیرند و یا در معرض آفتاب باشند و ظرف تیره برای نگهداری روغن بهتر است.

امانی با اشاره به مصرف روغن‌های حیوانی، اضافه کرد: مصرف این روغن‌ها چربی‌های خوب و بد بدن را افزایش می‌دهد در نتیجه زیاده روی در مصرف این روغن‌ها مناسب نیست.

وی ادامه داد: مصرف نمک در افراد زیر 50 سال بر اساس آماری که مورد تأکید وزارت بهداشت است کمتر از پنج گرم و در افراد بالای 50 سال کمتر از سه گرم است.

این فوق تخصص تغذیه بالینی با بیان اینکه طبق برآورد سال 91 در شهرستان اصفهان پرفشاری خون در افراد بالای 30 سال 28.4 درصد بوده است، گفت: پرفشاری خون موجب رسوب سنگ‌های کلیه و شانس سنگ سازی در کلیه، پوکی استخوان در زنان می‌شود.

امانی با اشاره به اینکه 40 درصد نمک طعامی حاوی سدیم است، افزود: طبق برآورد اولیه وزارت بهداشت ما ایرانی‌ها روزانه 10 الی 12 گرم نمک مصرف می‌کنیم و این در حالی است که باید میزان مصرف این ماده غذایی کمتر از دو هزار و 300 میلی‌گرم در روز باشد.

امانی خاطرنشان کرد: مصرف میوه و سبزی‌ها و انواع مغزها به دلیل داشتن پتاسیم فشار خون را کاهش می‌دهد اما مصرف انواع سس‌ها، بیسکوییت‌ها، فرآورده‌های گوشتی فراوری‌شده و پنیرهای پیتزای فراینده شده منبع اصلی سدیم هستند که فشار خون را افزایش می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه طبق تأکید وزارت بهداشت مصرف قند در آقایان باید کمتر از 9 قاشق چای‌خوری (کمتر از 150 کیلوکالری) و در زنان کمتر از 6 قاشق غذاخوری (کمتر از 100 کیلوکالری) باشد، اضافه کرد: زمانی که قند و شکر بیشتری مصرف می‌کنیم شانس ابتلا به دیابت را نیز افزایش می‌دهیم.

این فوق تخصص تغذیه بالینی ادامه داد: بر اساس گفته سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از دیابت حداکثر پنج درصد از انرژی (حدود 25 گرم) مورد نیاز برای هر فرد باید از قندهای ساده باشد.

امانی با اشاره به اینکه کمبود ویتامین B2 در ایرانی‌ها وجود دارد، گفت: بهترین منبع ویتامین B2 لبنیات هستند به خصوص لبنیاتی که در ظروف تیره نگهداری می‌شود.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 619468

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 8 =