۲۱ فروردین ۱۳۹۶، ۱۵:۰۹
کد خبر: 82488710
T T
۰ نفر
دامداران ایلامی خواستار توجه مسئولان به وضعیت بغرنج خود شدند

ایلام - ایرنا - بیش از یك دهه است كه دامداران استان ایلام در بخش های دامپروری، شیلات، پرورش زنبور عسل و طیور با مشكلات عدیده ای مواجه هستند كه این مشكلات بر چرخه فعالیت اقتصادی و حتی زندگی روزمره و عادی این تولید كنندگان اثر منفی داشته است.

به گزارش ایرنا، با وجود آنكه كشاورزی و دامداری از گذشته های دور تاكنون زیربنا، پایه و اساس اقتصاد، تولید و اشتغال هر جامعه ای بوده و این روند با وجود صنعتی شدن و ورود فناوری به زندگی مردم همچنان ادامه دارد و قطب اصلی اقتصاد و معیشت جوامع از كشاورزی و دامداری نشات می گیرد، اما موانع مختلف تولید به اقتصاد كشاورزی استان ایلام ضربه زده است.
از مهمترین معضل هایی كه دامداران این استان با آن مواجه هستند می توان به عدم توانایی و استطاعت مالی در پرداخت اصل، سود و جریمه دیركرد وام هایی است كه تاكنون از بانك های عامل برای توسعه و رونق فعالیت های خود گرفته اند، كمبود نقدینگی و سرمایه برای ادامه فعالیت واحدهای تولیدی اینك كمر دامداران ایلامی را زیر فشارهای زیاد مالی از سوی بانك ها خم كرده است.
روز دوشنبه جمعی از نمایندگان دامداران مناطق مختلف استان ایلام برای بیان مشكلات حوزه فعالیت خود و دستیابی به یك راهكار مشخص و معین در مورد این مشكلات در سازمان جهاد كشاورزی این استان حضور یافته و در نشستی كه به همین منظور با حضور رئیس سازمان جهاد كشاورزی، معاونان، مسئولان بانك كشاورزی و مدیركل پشتیبانی امور دام برگزار شد به بیان مشكلات خود پرداختند.

** گلایه مندی دامداران از عدم همكاری بانك های عامل
از جمله دغدغه های مطرح شده در این نشست كه از سوی دامداران ارائه شد بخشش سود و دیركرد وام های اخذ شده توسط دامداران از سوی بانك ها با وجود اعلام دولت، تقسیط اصل وام های دریافت شده گذشته، عدم مطالبه اصل این وام ها و دادن تنفس به دامداران برای مدت سه تا پنج سال با هدف تامین نقدینگی برای بازپرداخت این تسهیلات، اعطای وام های كم بهره برای تامین سرمایه واحدهای تولیدی، كمك مالی به دامداران هنگام بروز بیماری های دامی كه همراه با تلفات و رفع مشكل تامین نهاده های دامی است، بود.
دامداران همچنین از عدم همكاری بانك ها با فعالان این بخش بخاطر عدم توانایی مالی در پرداخت اصل، سود و جرایم وام های دریافتی گلایه مند بودند و اعلام كردند بانك ها با اخذ مجوز از دادگستری و مراجع قضایی حكم جلب دامداری یا ضامن ها را گرفته و آنها را روانه زندان و بازداشتگاه می كنند كه با این اقدام احترام و حرمت دامداران به عنوان تولید كننده شكسته می شود، حتی برخی از دامداران برای پرداخت بدهی های خود اقدام به فروش دارایی هایشان كردند.
دامداران از مسئولان بانك ها و سازمان جهاد كشاورزی استان ایلام خواستند كارشناسان خود را برای بررسی وضعیت واحدهای دامداری به این تولیدها بفرستند تا علل اصلی مشكلات دامداران غیر فعال یا نیمه فعال را بررسی كرده و با رسیدگی به مشكلات واحدهای تولیدی فعال یا توجه به خواسته ها و نیازهای آنان از بروز مشكل در این واحدها جلوگیری كنند.

** مشكل اصلی دولت كمبود نقدینگی و منابع مالی است / دغدغه های دامداران را درك می كنیم
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان ایلام در این نشست با بیان اینكه دولت به مشكلات دامداران و فعالان حوزه كشاورزی آگاه است و اشراف دارد، گفت: یكی از مشكلات اصلی دولت كمبود نقدینگی و منابع مالی است به همین علت تاكنون نتوانسته سهم واحدهای تولیدی از جمله دامداری ها را از محل هدفمندی یارانه ها كه حق قانونی آنهاست، پرداخت كند.
محمدتراب میری افزود: با وجود محدودیت منابع مالی در صدد تامین نقدینگی برای واحدهای فعال و نیمه فعال و نیز كمك به احیای مجدد واحدهای غیرفعال دامداری هستیم البته مشكلاتی چون ركود و تورم در بازار كه منجر به عدم فروش محصولات این واحدها شده، خشكسالی، عدم استطاعت مالی در پرداخت وام های دریافتی، دغدغه همیشگی سازمان و حتی وزارت جهاد كشاورزی است.
وی با اشاره به مصوبه مجلس در خصوص بخشش سود و جریمه وام های زیر یك میلیارد ریال اظهار كرد: این مصوبه دارای اشكال است و همیشه جهاد كشاورزی از معترضان اصلی این مصوبه است بنابراین مجلس شورای اسلامی باید در مورد این مصوبه خود تجدید نظر كند چرا كه عمده وام های دامداران با سود و جریمه بیش از مبلغ یاد شده است كه پرداخت اصل، سود و جریمه این تسهیلات از توان دامداران خارج است.
میری با بیان اینكه دامداران هم اكنون از پرداخت وام های قبلی خود ناتوان هستند و اخذ وام های جدید حتی با سود كم درصد گره گشای مشكلات این قشر نیست و وامی دیگر را به سایر بدهی های دامداران اضافه می كند، پیشنهاد كرد با همكاری بانك های عامل اصل وام های گذشته دوباره تقسیط و سود و دیركرد این تسهیلات نیز بخشیده شود تا دامداران با رونق بخشی به واحدهای تولیدی خود تا حدودی از فشار مالی خارج شوند.

** بانك برای پرداخت وام به دیگر متقاضیان نیازمند دریافت مطالبات گذشته خود است
معاون اعتبارات بانك كشاورزی استان ایلام كه بخش عمده از بدهی های كشاورزان را به خود اختصاص داده است هم در این نشست گفت: یكی از عوامل اصلی بروز این مشكلات به صرفه و اقتصادی نبودن واحدهای تولیدی است كه به علل مختلف واحدهای دامداری به جای سوددهی ضرر رسان شده و صاحبان تولیدی ها توفیق چندانی در فروش محصولات خود نداشته اند.
شاهین مختاری نیا افزود: در طول بیش از یك دهه گذشته دامداران در مقابل تولید و هزینه تولید فروش چندانی نداشته اند و همین امر باعث تعطیلی و ورشكستگی بسیاری از واحدهای تولیدی شد و برخی نیز در آستانه ورشكستگی هستند اما با این وجود، بانك از وضعیت دامداران آگاهی دارد ولی باید نقدینه پرداختی خود را دوباره تامین كند تا بتواند به سایر افرادی كه متقاضی دریافت تسهیلات هستند وام اعطا كند.
وی با اشاره به همكاری و همراهی بانك كشاورزی با بدهكاران دامدار یادآور شد: در یكسال گذشته این بانك سود و جریمه دیركرد سه هزار و 303 نفر از دامداری های بدهكار دارای وام كمتر از یك میلیارد ریال به مبلغ 130 میلیارد ریال را با كمك دولت بخشیده است و در صورت تامین نقدینگی از سوی دولت این روند ادامه خواهد داشت.

** دولت و مجلس شورای اسلامی حل مشكلات دامداران را در اولویت برنامه های خود قرار دهند
رئیس اتحادیه دامداران استان ایلام نیز درباره مشكلات این بخش گفت: خواسته، نیاز و مشكل دامداران استان بارها انعكاس داده شده و به جد پیگیر مشكلات این قشر تولیدگر بوده ایم.
غلامرضا قدم خیری افزود: عمده چرخه اقتصاد و تولید استان به دستان توانمند و دل های پر امید این افراد است و بسیاری از این واحدهای تولیدی فعال یا نیمه فعال تنها به امید اینكه مشكلات شان مرتفع شود همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند.
وی اظهار كرد: بانك ها با پرداخت وام بدنبال دریافت سود و جرایم دیركرد تسهیلات اعطای خود هستند و دامداران نیز با امید اشتغال و تولید از بانك های عامل وام گرفته اند ولی بخاطر شرایط اقتصادی و اقلیمی این واحدهای تولیدی با مشكلات عدیده ای مواجه شدند به گونه ای كه بیشتر این واحدها بخاطر عدم فروش محصولات تولیدی از پرداخت اقساط وام های خود عاجزند.
قدم خیری تاكید كرد: دامداران و كشاروزان به عنوان قطب تولید باید مورد توجه ویژه دولت و مسئولان قرار بگیرند و هیچ حقی از آنها به عنوان سربازان جبهه تولید و اشتغال اجحاف نشود در حالیكه این قشر از سال های گذشته در معضلات اقتصادی و سرمایه ای دست و پا می زنند لذا مجلس و دولتمردان باید به طور جدی حل مسایل و مشكلات فعالان بخش كشاورزی را در اولویت قرار دهند.
بدلیل طولانی شدن این نشت، تعدادی از دامداران به صورت مكتوب مهمترین مشكلات خود را نوشته و تحویل رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان دادند و مقرر شد در سریع ترین زمان ممكن نشستی با حضور استاندار، معاونین، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، نمایندگان بانك های عامل و دامداران استان ایلام برای بررسی و رسیدگی به وضعیت دامداران برگزار شود.
خبرنگار: زهرا موسوی ** انتشار دهنده: مجید سلیمانی
7172/9002

سرخط اخبار استان‌ها