• چهارشنبه / ۱۷ آذر ۱۳۹۵ / ۱۷:۴۵
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 95091710495
  • منبع : نمایندگی هرمزگان

معاون وزیر کشاورزی تاکید کرد

ضرورت پایش عوامل تشدیدکننده شکوفایی پلانکتونی در اب‌های ساحلی

معاون وزیر کشاورزی گفت: خلیج فارس یکی از مهم‌ترین تأمین‌کننده آبزیان خوراکی در جنوب کشور و حتی کل کشور است، در این راستا و به‌منظور حفظ سلامت اکوسیستم دریایی، پایش کیفی و کمی فیتوپلانگتون‌ها و عامل تشدیدکننده شکوفایی پلانکتونی در آب‌های ساحلی به‌صورت پیوسته از ضرورت‌های حفظ سلامت محیط‌ زیست است.

به گزارش ایسنا، اسکندر زند - رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی - در آیین بهره‌برداری از سامانه‌ پایش لحظه‌ای کلروفیل، مواد مغذی و هیدروکربن‌ها به ایسنا، منطقه خلیج‌فارس، افزود: این سامانه تشکیل‌شده است از سه طرح پایشی لحظه‌ای از خلیج‌فارس و دریا عمان که دستگاه پایش کلروفیل a جهت دستیابی به شکوفایی ریز جلبک‌ها استفاده می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: شکوفایی فیتوپلانگتون‌های اگرچه از پدیده‌های طبیعی محسوب می‌شود و در تاریخ علوم دریایی در اکثر مناطق دریایی گزارش‌شده است اما در دو دهه اخیر کمیت و شدت اثر آن‌ها بر سلامت عمومی و اقتصادی افزایش‌یافته است.

وی اضافه کرد: پلانکتون‌های گیاهی در اکوسیستم‌های دریایی به‌ عنوان مهم‌ترین منبع غذایی برای بسیاری از موجودات محسوب می‌شوند، لذا بررسی ساختار جمعیت فیتوپلانگتونی می‌تواند به‌عنوان شاخص مهمی در سلامت اکوسیستم محسوب شود.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بابیان اینکه تحت شرایط مساعد محیطی که برای هرگونه فیتوپلانگتونی می‌تواند متفاوت باشد، بیان کرد: تراکم گونه خاصی افزایش می‌یابد، زمانی که تعداد فیتوپلانگتون‌ها به بالای یک‌میلیون سلول در لیتر برسد، با پدیده شکوفایی پلانکتونی (algal bloom) روبرو هستیم.

وی افزود: تراکم زیاد فیتوپلانگتون‌ها سبب تغییر رنگ آب به رنگ‌های سبز، شیری، قهوه‌ای، نارنجی و قرمز می‌شود که از عوامل تشدیدکننده شکوفایی پلانکتونی می‌توان به ورود مواد مغذی، شرایط آب و هوایی و نهایتاً انتقال گونه‌ها از طریق آب توازن کشتی‌ها اشاره کرد.

زند خاطرنشان کرد: استان هرمزگان دربرگیرنده تنگه هرمز با اهمیت حیاتی در تأمین نفت جهان است از ترددهای دریایی روبرو است که می‌تواند با ریزش‌های عمدی و غیرعمدی آب متوازن همراه باشد.

وی اضافه کرد: همچنین در دهه‌های اخیر شاهد حجم بالای استقرار و فعال‌سازی صنایع در استان هرمزگان و به‌ خصوص در بخش‌های غربی آن بوده‌ایم، به‌تبع رشد اقتصادی این استان با افزایش نرخ شهرنشینی هم روبرو بوده است بدین ترتیب آب‌های خلیج‌فارس و دریای عمان دریافت‌کننده پساب‌های صنعتی شهری و کشاورزی است.

زند افزود: از سوی دیگر استان هرمزگان یکی از مهم‌ترین تأمین‌کننده آبزیان خوراکی در سطح استان، جنوب و حتی کل کشور ایران است در این راستا و به‌منظور حفظ سلامت اکوسیستم دریایی، پایش کیفی و کمی فیتوپلانگتون‌ها و عامل تشدیدکننده شکوفایی پلانکتونی در آب‌های ساحلی به‌صورت پیوسته از ضرورت‌های حفظ سلامت محیط‌زیست است.

وی به پایش تراکم فیتوپلانگتون‌ها از طریق رنگ‌دانه‌های پلانکتونی مانند کلروفیل A یکی از مطمئن‌ترین و مقرون‌به‌صرفه ترین پارامتر تشخیص وضعیت کیفی و شکوفایی ریز جلبک‌ها است، بدین منظور جهت سنجش مقادیر کلروفیل که بیانگر تراکم پلانکتون گیاهی است دستگاه فلوروپراپ بکار گرفته شد که قادر است تمامی اطلاعات مربوط به کلروفیل A(میگرو گرم در لیتر) را به‌طور لحظه‌ای گزارش کند و همچنین گروه‌های مختلف ریز جلبکی را نیز معلوم دارد ضمن اینکه غلظت هر گروه نیز به‌طور لحظه‌ای نشان داده می‌شود.

معاون وزیر کشاورزی، به قابلیت این دستگاه اشاره کرد و گفت: قابلیت خروجی این دستگاه به‌صورت نمودار، پروفایل زمانی(میزان کلروفیل A) و رده‌های مختلف ریز جلبکی است ضمن اینکه قابلیت تنظیم زمان برای دریافت داده در دستگاه وجود دارد، روش اندازه‌گیری این دستگاه روش طیف‌سنجی اسپکتروفلورومتری است رده‌های ریز جلبکی(باسیلاریوفیسه، کلرو فیسه، سیانوفیسه و کریپتو فیسه) در حال حاضر با این دستگاه تعیین و میزان آن‌ها دبر اساس میکروگرم در لیتر نشان داده می‌شود.

وی به ویژگی‌های این دستگاه اشاره کرد و گفت: دستگاه سنجش لحظه‌ای کلروفیل A جهت دستیابی به شکوفایی ریز جلبک‌ها دستیابی به غلظت کمی کلروفیل A با پیوستگی زمانی در آب‌های دریایی برای اولین بار در کشور، امکان خبررسانی از طریق ارسال پیامک در صورت رسیدن غلظت به سطح تعریف‌شده هشدار می‌دهد.

زند در پایان خاطرنشان کرد: همچنین با راه‌اندازی این دستگاه در زمان نمونه‌برداری و آنالیز و هزینه جمع‌آوری نمونه و آنالیز صرفه‌جویی می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha