۶ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۸:۱۴

دل گفته‌های صنعتگران کاشمری با مهر؛

صنعت کاشمر لنگ می‌زند/ رکود بر واحدهای صنعتی سایه انداخته است

صنعت کاشمر لنگ می‌زند/ رکود بر واحدهای صنعتی سایه انداخته است

کاشمر- چرخ اقتصاد شهرستان کاشمر بر سه‌پایه کشاورزی،صنعت و گردشگری می‌چرخد اما طی سال‌های گذشته علاوه بر خشکسالی متأسفانه چرخ صنعت نیز لنگ می‌زند.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: اگرچه صنایع به‌عنوان یکی از مهم‏ترین ارکان توسعه در هر جامعه محسوب شده و می‌تواند زمینه توسعه و اشتغال را فراهم کند اما متأسفانه سایه کم‌توجهی در شهرک صنعتی کاشمر بسیاری از واحدهای تولیدی را با رکود و تعطیلی همراه کرده است.

توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار در شهرستان کاشمر بر سه‌پایه کشاورزی، صنایع و گردشگری استوار است و در این میان علاوه بر اینکه خشک‌سالی بر اقتصاد کشاورزی سایه انداخته است، رکود و تعطیلی واحدهای صنعتی نیز چرخ دیگر اقتصاد این شهرستان را از حرکت باز نگاه داشته است.

بسیاری از واحدهای تولیدی تک‌محصول ازجمله «قند»که روزگاری در این شهرستان تولید قابل قبولی در کارنامه خود داشتند و ده‌ها سرپرست خانواده را برای تأمین مخارج همراهی می‌کردند حال نیمی از آن‌ها به تعطیلی رسیده است و بسیاری از کارگران آواره شهرهای بزرگ‌تر شدند.

در حال حاضر به گفته مدیران، صنایع واحدهای تولیدی این شهرستان با کمترین ظرفیت تولیدی مشغول به کارند و موانعی به‌ویژه مشکلات مالی و سرمایه‏ ای عامل اصلی تعطیلی این واحدها به شمار می ‏رود.

معوقات بانکی و نبود سرمایه در گردش مشکل اصلی صنایع

مسئول شهرک‏ های صنعتی کاشمر در این رابطه به مهر گفت: در حقیقت بخش صنعت با بهره‌گیری از سرمایه‌های فیزیکی متراکم شده، منابع طبیعی و مواد خام، نیروی انسانی و دانش فنی، قادر است در تأمین بسیاری از مایحتاج زندگی انسان و رشد اقتصادی جوامع، نقش کلیدی ایفا کند ولی در منطقه ما تمرکز به سمت کشاورزی است و صنایع در آن کمتر دیده‌شده‌اند و همان اندک صنایع با رکود مواجه شده است.

جواد خزاعی موضوع نبود سرمایه در گردش را از مشکلات عمده واحدهای صنعتی دانست و افزود: نداشتن سرمایه در گردش از دغدغه‌های فعالان صنایع است و با توجه به طولانی بودن دوره برگشت سرمایه در برخی صنایع، استفاده از تسهیلات سرمایه در گردش با نرخ بهره بالا برای صاحبان صنایع مقرون‌به‌صرفه نیست.

وی با تأکید بر این‌که در شهرک صنعتی کاشمر، احداث ۸۰ واحد صنعتی پیش‌بینی‌شده است، گفت: تاکنون۳۳ واحد صنعتی در شهرک صنعتی کاشمر ساخته‌شده که از این تعداد فقط ۲۲ واحد فعال و نیمه فعال هستند.

مسئول شهرک ‏های صنعتی کاشمر بابیان این‌که هم‏ اکنون با تعطیلی صنایع، شاهد بیکاری بیش از ۲۵۰ نفر به‌صورت مستقیم در منطقه هستیم؛ افزود: بیشتر این صنایع به دلیل معوقات بانکی و نداشتن سرمایه در گردش از ادامه کار بازمانده‌اند.

خزاعی عنوان کرد: باید صدای تولیدکنندگان را شنید و با همراهی و همدلی در صدد رفع مشکلات آنها برآمد زیرا تعطیلی آن ها بر اقتصاد خانواده ها، مهاجرت کارگران و بسیاری از مشکلات دیگر دامن می زند.

سبقت سیاست از اقتصاد

نائب رئیس هیئت‌مدیره شرکت آلی گستر ترشیز و یکی از کارخانه‌ها تعطیل‌شده در کاشمر در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، بابیان این‌که مسئولین هیچ حمایتی از صنایع منطقه انجام نمی ‏دهند اظهار کرد: حتی نماینده محترم در مجلس شورای اسلامی طی سه سال قبل، از معرفی این کارخانه به وزارت صنایع و معادن جهت دریافت تسهیلات دریغ کردند.

 کاظم امیری‏ مقدم بابیان این‌که ما از مسئولین فقط همراهی و راهنمایی می‏ خواهیم ادامه داد: با توجه به این‌که بعضی از نامه‏ ها و مکاتبات از سوی مسئولین شهرستان و نماینده محترم بهتر قابل‌پیگیری است اما از همین موضوع نیز دریغ می‌شود و مسائل سیاسی را بر رسیدگی به این موضوعات ارجح می‌دانند.

وی گفت: این کارخانه اگرچه در حوزه مواد غذایی و فرآوری محصولات کشاورزی فعالیت داشت، عملاً شش ماه بیشتر دوام نیاورد و به خاطر نبود سرمایه در گردش از ادامه کار محروم شد.

وی با تأکید بر این‌که پس از هدفمندی یارانه‏ ها، کارخانه‌ها از حمایت سوختی برخوردار نشدند؛ افزود: بانک‏ها نیز به تعهدات خود جهت پرداخت تسهیلات عمل نکردند، به‌گونه‌ای که برای سرمایه در گردش این کارخانه ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات مصوب داشتیم و بانک عامل۱۷۰ میلیون تومان پرداخت کرد که از این مبلغ ۱۳۰ میلیون تومان را برای بدهی بانکی کسر کردند.

وی افزود: این عمل بانک غیرقانونی بود و هیچ بانکی اجازه ندارد با پرداخت تسهیلات، تسهیلات دیگری را تصفیه‌حساب کند.

وی اظهار داشت: از سال ۱۳۸۹ این واحد صنعتی پس از شش ماه فعالیت تعطیل شد حال‌آن که با فعال شدن این واحد صنعتی در هر نوبت اشتغال‏زایی ۲۱ نفر به‌صورت مستقیم مهیا خواهد شد.

امیری با بیان اینکه این واحد علی‏رغم سرمایه‏ گذاری‏ های زیاد، فقط برای ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه در گردش تعطیل‌شده است گفت: ملاک مشارکت بنیاد برکت نیز به‌روز شدن اقساط بانکی است.

وی با تأکید بر این‌که هم‏ اکنون تمامی کارخانه‌ها به دلیل رکود اقتصادی با بدهی‏ های بانکی مواجه‌اند ادامه داد: با توجه به سرمایه‏ گذاری خوبی که بنیاد برکت در این امر صورت می‏ دهد و تمامی سرمایه‏ گذاری این بنیاد بدون سود است، باید مسئولین بیشتر به فکر صنایع منطقه باشند و از سرمایه‏گ ذاری بنیاد برکت استفاده کنند.

قندی که در کام تولیدکنندگان تلخ شد

مدیرعامل شرکت شهد شیرین ترشیز نیز بابیان این‌که از شهریور سال ۱۳۹۳ واحد تولیدی‌اش در این شهرستان تعطیل‌شده است به خبرنگار مهر گفت: این کارخانه به‌عنوان واحد تولید قند از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۳ فعال و اوج کارش در سال ۹۰ و ۹۱ بود.

رضا شهابی گفت: میزان اشتغال در این واحد تولیدی در زمان فعالیت ۱۰۰ نفر با تولید روزانه ۲۲ تن بود.

وی بابیان این‌که سودهای بانکی بالا، رکود در بازار، افزایش مالیات و افزایش هزینه‏ های کارکنان موجب شد که سرمایه موردنیاز برای ادامه کار نداشته باشیم، افزود: علی‏رغم این‌که طی سه سال قبل۷۰۰ میلیون تومان تسهیلات سرمایه در گردش دریافت کردیم ولی به خاطر مشکلات بازار باوجود پرداخت  قسمتی از تسهیلات همراه با سود مشارکت، هنوز ۳۰۰ میلیون تومان به بانک بدهکاریم.

به گفته وی برای فعالیت دوباره این کارخانه فقط برای تهیه مواد اولیه۲۰ روز کاری، نیاز به مبلغی بالغ‌بر یک میلیارد تومان است که قابل تأمین نیست.

وی اظهار داشت: در صورت حمایت مسئولان و تأمین مواد اولیه نه‌تنها۱۰۰ کارگر به محل کار بازمی‌گردند بلکه این کارخانه میدانداری کار جدید نیز جذب کند. 

دستگاه‌های اجرایی سنگ‌اندازی می‌کنند

سرپرست واحد صنعتی یادگار طعم خراسان نیز بابیان این‌که تعامل ادارات و نهادها باید با واحدهای صنعتی بیشتر باشد تا یک واحد صنعتی بتواند اشتغال‏زایی مناسبی داشته باشد؛ گفت: یک واحد صنعتی هنوز شروع به کارنکرده همه نهادها با سنگ‏ان دازی‏ های خود باعث ناامیدی در فعالیتش می ‏شوند.

علی مسکینی بابیان این‌که این واحد تولیدی دارای سه فاز است و تاکنون توانسته فقط یک‌فاز را راه ‏اندازی کند به مهر گفت: بسته‏ بندی حبوبات، ادویه، زعفران و تولید شیره انگور و رب انار که فرآوری محصولات منطقه است از مهم‏ترین طرح‏ های این واحد تولیدی به شمار می‏ رود.

وی با ابراز تأسف از اینکه این واحد فقط با ۲۰ درصد ظرفیت تولید مشغول به فعالیت است افزود: در صورت راه‏ اندازی دو فاز دیگر این واحد زمینه اشتغال‏زایی ۶۰ نفر به‌صورت مستقیم مهیا خواهد شد.

وی بابیان این‌که رکود بازار نیز تأثیر منفی بر تولید داشته است ادامه داد: گرچه وضعیت مالی هر واحد صنعتی در فعالیت آن مجموعه مؤثر است ولی همراهی و همکاری ادارات مربوطه برای حمایت از مجموعه ‏هایی که در راستای فرآوری محصولات منطقه فعالیت می‏ کنند از اهمیت خاصی برخوردار است.

مسکینی با انتقاد از این‌که برای انجام یک فعالیت صنعتی قبل از آغاز کار به‌طور رسمی اداره دارایی، تأمین اجتماعی و بهداشت و درمان به‌گونه‌ای ما را از ادامه راه دلسرد می‏ کنند بیان کرد: جهاد کشاورزی نیز با توجه به این‌که این مجموعه در راستای فرآوری محصولات کشاورزی منطقه فعالیت می‏ کند، همکاری لازم را ندارد.

صنعت نیازمند حمایت است

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت بابیان اینکه مشکلات صنایع منطقه بیشتر در زمینهٔ نداشتن سرمایه در گردش و نبود بازار فروش است در گفت‌وگو با مهر ابراز کرد: اگر خواسته باشیم رونق اشتغال و صنعت در این شهرستان رقم بخورد باید شاهد حمایت از صنعت داخلی توسط مردم و عزم همگانی و همکاری همه سازمان‏ های مرتبط باشیم.

علی خیری با تأکید بر این‌که رکود بازار در فعالیت کارخانه‌ها منطقه تأثیرگذار بوده است گفت: مشکلات مدیریتی در بعضی از صنایع تعطیل‌شده و نیمه فعال منطقه را نباید نادیده گرفت.

وی اظهار داشت: علی‏رغم فعالیت بعضی از صنایع منطبق با محصولات کشاورزی و فرآوری در محصولات هنوز این صنایع نتوانسته ‏اند استانداردهای کافی را برای صادرات محصولات فرآوری شده کشاورزی به خارج از کشور کسب کنند.

به گفته خیری بسیاری از صنایع در منطقه دارای بدهی بانکی هستند و نتوانسته ‏اند تسهیلات جدیدی دریافت کنند لذا با بازبینی و بررسی دوباره پرونده‏ های درخواستی تسهیلات صنایع، با مرکز استان در تلاشیم مشکلات را به حداقل برسانیم تا شاهد فعالیت و اشتغال دوباره افراد در این صنایع باشیم.

وی بابیان اینکه علی‏رغم فعالیت صنایع در منطقه، آنان نتوانسته ‏اند در عرصه رقابت با صنایع، هم پای خود در کشور موفق باشند؛ افزود: صنایع فعال در منطقه باید برای به‌روزرسانی دستگاه‏ ها و تجهیزات خود اقدام کنند تا بتوانند در عرصه رقابت و بازار فروش موفق باشند.

خیری با تأکید بر اینکه توسعه حمل‌ونقل در زمینه‌های مختلف اعم از زمینی و ریلی برای صنایع منطقه و شهرستان حیاتی است تا از وجود معادن نیز برای ایجاد اشتغال استفاده کنیم؛ گفت: این موضوع می‌تواند در توسعه همه‌جانبه این دیار نقش اساسی ایفا کند. 

 

 

کد خبر 3607095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha