۱۶ دی ۱۳۹۶، ۱۶:۳۱
کد خبر: 82787439
T T
۰ نفر
مالچ پلاستيكي، آفت جديد كم آبي در اراضي كشاورزي ورامين

تهران – ايرنا- كشاورزان دشت ورامين در پي كم آبي و جلوگيري از تبخير آب از مالچ هاي پلاستيكي استفاده مي كنند كه باقي ماندن آن بر روي زمين، خسارات زيادي را به اراضي كشاورزي وارد مي كند.

به گزارش ايرنا، در سال هاي اخير ، بسياري از كشاورزان ورامين به ويژه سيفي كاران براي صرفه جويي در آب، آفت كش ها، كودهاي شيميايي و سرعت در رشد گياه، بر روي زمين هاي كشاورزي لايه اي پلاستيكي مي كشند كه به آن در اصطلاح مالچ پلاستيكي مي گويند.
كمبود شديد منابع آبي باعث شده تا از 80 هزار هكتار اراضي قابل كشت دشت ورامين تنها 38 هزار هكتار زير كشت انواع محصولات زراعي و باغي رود و بسياري از ظرفيت هاي كشاورزي شهرستان، بدون استفاده باقي بماند.
با وجود آن كه بيش از 17 هزار هكتار از اراضي كشاورزي دشت ورامين به منظور تغيير شيوه هاي آبياري با استفاده از تسهيلاتي كه دولت در اختيار كشاورزان قرار داده به سيستم هاي نوين آبياري مجهز شده اند ولي هنوز نيز بسياري از كشاورزان به ويژه در مناطق جنوبي ورامين، از مالچ هاي پلاستيكي براي صرفه جويي در مصرف آب استفاده مي كنند.
هر چند كه اين لايه هاي پلاستيكي، كشاورزان را در توليد محصولات زراعي به موفقيت هايي نيز مي رساند ولي معضل اصلي اين كار پس از پايان عمليات برداشت با باقي مانده پلاستيك هاي پوسيده در سطح خاك خود را نمايش مي دهد و باعث مي شود تا در سراسر مزرعه ، مقدار زيادي پلاستيك باقي بماند.
مشكل استفاده از مالچ هاي پلاستيكي زماني خود را نشان مي دهد كه دوره كشت به پايان رسيده و كشاورزان براي كشت محصول بعدي مجبور به جمع آوري اين مالچ ها مي شوند و اين در حالي است كه اين لايه هاي پلاستيكي در طول دوره كشت زير آفتاب پوسيده و بخش اعظمي از آن در زمين باقي مي ماند كه اين پلاستيك ها علاوه بر نابود كردن خاك، اثرات مخرب زيست محيطي را نيز به همراه دارد.
رييس اداره محيط زيست ورامين در اين رابطه به خبرنگار ايرنا گفت: به دليل تجزيه ناپذيري پلاستيك ها در طبيعت كه گاه تا 500 سال نيز به طول مي انجامد، اثرات مخرب زيست محيطي اين پوشش هاي پلاستيكي بيش از پيش به اراضي كشاورزي وارد و باعث آلودگي محيط زيست نيز مي شود.
منصور گل محمدي افزود: اهميت موضوع پرهيز كشاورزان در استفاده از مالچ هاي پلاستيكي از سوي محيط زيست استان، به سازمان جهان كشاورزي استان تهران و مديريت هاي جهاد كشاورزي اعلام شده و از آنان خواسته شده تا كشاورزان را در استفاده از اين پلاستيك هاي تجديد ناپذير برحذر دارند.
وي بيان كرد: با توجه به اين كه كشاورزان در پايان فصل برداشت، نسبت به جمع آوري آن اقدامي نمي كنند، علاوه بر مشكلات زيست محيطي ، آثار زيان باري بر آب هاي سطحي و در بلند مدت بر آب هاي زير زميني دارد.
وي بيان كرد: مديريت جهاد كشاورزي لازم است تا بر اساس ماده 4 قانون مديريت پسماند و نيز بند الف ماده 2 ضوابط و روش هاي مديريت اجرايي پسماندهاي كشاورزي ، كشاورزان را به استفاده نكردن از پلاستيك ها ترغيب كرده و روش هاي جايگزين را به آن ها پيشنهاد دهد.
مديرجهاد كشاورزي شهرستان ورامين نيز در اين رابطه به خبرنگار ايرنا گفت: با اقدامات ترويجي و اطلاع رساني هاي صورت گرفته، طي سال هاي اخير ، ميزان استفاده از پوشش هاي پلاستيكي در سطح مزارع كاسته شده است.
محمدحسين تاجيك افزود: با اجراي شيوه هاي نوين آبياري در بيش از 17 هزار هكتار از اراضي زراعي شهرستان كه در چهار ساله گذشته بيش از 7 هزار هكتار افزايش داشته، ميزان استفاده از مالچ هاي پلاستيكي كاسته شده و سطح زير كشت اراضي كشاورزي نيز بيش ز 2 هزار هكتار افزايش داشته است.
وي تصريح كرد: كشاورزان بايد بدانند كه استفاده از اين پوشش ، باعث نابودي خاك حاصلخيز مزارع خودشان مي شود و در بلند مدت، از ميزان بازدهي خاك به ميزان قابل توجهي كاسته مي شود لذا همكاري آن ها در كاهش ميزان مصرف پلاستيك و يا جمع آوري آن پس از فصل برداشت مي تواند محيط زيست را از اين آلودگي نجات دهد.
ورامين با 300 هزار نفر جمعيت در 35 كيلومتري جنوب شرق تهران واقع شده كه بخش اعظمي از اراضي كشاورزي استان تهران را در خود جاي داده است.
خبرنگار: سيد حسن ميري**انتشار: محمد آجورلو
تهرام/7254//1348

سرخط اخبار اقتصاد