کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با اشاره به اهمیت تغذیه سالم و صحیح در حفظ سلامت جامعه افزود: امروزه مصرف ناکافی میوه و سبزی ها ۱۱ درصد سکته های مغزی در دنیا شناخته شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرانلاین به نقل از وب دا ، عنايت اله كليج افزود: همچنين علت ۳۱ درصد بيماري هاي ايسكميك قلب(اختلال در رگ هاي خون رسان به عضله قلب) عدم توجه به مصرف كافي ميوه و سبزي ها اعلام شده است.
وي، با بيان اينكه مصرف روزانه ۵ گروه غذايي اصلي در برنامه غذايي افراد توصيه شده است افزود: اين گروه ها شامل: نان و غلات، ميوه ها، سبزي ها، شير و لبنيات و گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها(دانه ها) است.
وي اظهار داشت: در سال هاي اخير در هرم غذايي ، سبزي ها و ميوه ها به دليل اهميتي كه در سلامت انسان دارند در دو گروه غذايي جداگانه به نام سبزي ها و گروه ميوه ها قرار گرفته اند.
به گفته وي، گروه ميوه ها شامل انواع ميوه ها است و مصرف روزانه ۲ تا ۴ واحد از آن توصيه مي شود و گروه سبزي ها نيز شامل انواع سبزي ها است كه مصرف روزانه ۳ تا ۵ واحد از آن توصيه مي شود.
كليج، در خصوص نقش ميوه و سبزي در پيشگيري و درمان بيماري ها گفت: ميوه و سبزي ها به علت داشتن ويتامين ها، مواد معدني، آنتي اكسيدان ها و فيبر نقش مهمي در پيشگيري و درمان انواع سرطان ها ، بيماري هاي قلبي - عروقي ، سكته مغزي و پوكي استخوان، ديابت و چاقي دارد.
وي تصريح كرد: همچنين ميوه و سبزي ها به علت داشتن آنتي اكسيدان و فيبرها از رسوب چربي در ديواره رگ ها و گرفتگي عروق جلوگيري مي كنند.
وي، افزايش حجم مدفوع و افزايش حركات روده و جلوگيري از يبوست ، كاهش فشار درون روده و پيشگيري از بيماري هايي مانند هموروئيد (بواسير) و كاهش سطح كلسترل خون و جلوگيري از ابتلاء به بيماري هاي عروق قلب و مغز را از ديگر مزاياي مصرف كافي ميوه و سبزي ها عنوان كرد.
كارشناس مسئول تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد خاطر نشان كرد: فيبرها تخليه محتويات معده به درون روده و جذب آنها را به تاخير مي اندازد و با اين كار مانع افزايش ناگهاني قند خون مي شوند و به همين علت در كنترل بيماري ديابت مفيدند.
كليج گفت: فيبرها با ايجاد حس سيري، باعث كاهش مصرف غذا شده و به كاهش وزن كمك مي كنند و نقش محافظتي قابل توجهي در ابتلا به سرطان روده بزرگ و راست روده دارند و غني از پتاسيم بوده و مصرف آنها براي كنترل فشار خون و جلوگيري از ريتم هاي قلبي نامنظم موثر هستند.
وي با بيان اينكه باقي مانده سموم و دفع آفات بر روي ميوه ها و سبزي ها مي تواند احتمال بروز سرطان ها را افزايش دهد رعايت نكات بهداشتي در استفاده از آنها را ضروري دانست.
اين كارشناس تغذيه با اشاره به اينكه، سبزي ها معمولا از طريق مدفوع انسان يا حيوان آلوده مي شوند و علت آلودگي تماس با خاك يا آبياري با آب آلوده است بيان داشت: بنابراين بايد آنها را قبل از مصرف كاملا شسته و ضدعفوني نمود.
وي توصيه كرد: ميوه هايي مانند سيب و خيار بايد به دقت شسته و حتي الامكان به صورت پوست كنده مصرف شوند.
با اصلاح شيوه زندگي از ابتلا به ۸۰ درصد بيماريهاي قلبي و عروقي ، ديابت نوع ۲ و ۴۰ درصد سرطانها جلوگيري كنيد
يكي از ديگر كارشناسان تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد گفت: با تغذيه سالم، تحرك بدني و ورزش و عدم استعمال دخانيات مي توان از ۸۰ درصد بيماريهاي قلبي و عروقي ، ديابت نوع ۲ و همچنين ۴۰ درصد سرطانها مانند سرطانهاي دستگاه گوارش جلوگيري كرد.
بهمن فروزنده با اشاره به اهميت ميوه و سبزي ها در هرم غذايي و نقش آنها در حفظ سلامتي افراد بيان داشت: اگر چه مصرف ميوه و سبزي ها به افراد توصيه مي شود اما نكته حائز اهميت ديگر در اين زمينه رعايت بهداشت و سلامت اين مواد است.
وي افزود: يخچال از جمله محيط هاي مناسب براي نگهداري مواد غذايي و دور نگه داشتن ميوه و سبزي ها از شرايط فساد است اما بايد براي نگهداري ميوه ها در يخچال توجه داشت كه، هوا در اطراف همه قسمت هاي ميوه جريان داشته باشد بنابراين نبايد ميوه ها را داخل كيسه نايلوني در يخچال گذاشت.
فروزنده اضافه كرد: براي نگهداري سبزي ها بعد از پاك كردن، شستن و ضدعفوني كردن، آنها را داخل پارچه تميز پيچيده و بعد داخل يخچال بگذاريد.
به گفته وي، مصرف خام ميوه و سبزي ها تا حد ممكن، موجب مي گردد حرارات بويژه اگر طولاني مدت باشد موجب از بين رفتن ويتامين هاي ميوه ها و سبزي ها نشود.
فروزنده، همچنين توصيه كرد: سالادي را كه با وعده هاي غذايي مصرف مي كنيد با فاصله كمي از سرو غذا آماده كنيد زيرا ويتامين هاي موجود در اجزاي آن در معرض هوا تخريب مي شوند.
وي افزود: استفاده از چاشني هايي مانند آب ليمو ، آب نارنج ، آب غوره و روغن زيتون براي سالاد بسيار بهتر از استفاده از سس هاي مايونز است.
وي، در خصوص استفاده از سس هاي مايونز گفت: اين سس ها حاوي مقدار زيادي چربي هستند كه مي توانند موجب اضافه وزن و چاقي شوند اين در حالي است كه مي توان سس سالاد را در منزل با مخلوط كردن مقداري ماست كم چرب ، آب ليمو يا آب نارنج يا سركه ، كمي فلفل و روغن زيتون تهيه كرد.
وي با بيان اينكه، جوانه ها غني از ويتامين ها به خصوص ويتامين ث و املاح هستند به افراد توصيه كرد: از جوانه غلات و حبوبات مانند جوانه گندم و ماش همراه سالاد استفاده كنند.
فروزنده به اين نكته هم اشاره داشت كه افراد بايد از مصرف مقادير بيش از اندازه فيبر در يك وعده غذايي بپرهيزيد چراكه باعث دفع كلسيم، آهن، مس ، منيزيم، روي و سلنيوم مي شود.
وي در پايان خاطر نشان كرد: با افزايش مقدار فيبر رژيم غذايي بايد آب بيشتري هم نوشيد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 479740

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =