۱۵ مرداد ۱۳۹۶، ۱۰:۴۱
کد خبر: 82622209
T T
۰ نفر
برگزاری آیین سنتی « آب به بذر شلغم » در خور و بیابانك

اصفهان-ایرنا- اهالی خطه كویری خور و بیابانك در نیمه مرداد هر سال در زمین های كشاورزی خود آیین«آب به بذر شلغم » را برگزار می كنند كه نوید بخش آغاز پرآبی و بازگشت روزهای خنك سال در نیمه دوم تابستان گرم و خشك است.

به گزارش ایرنا، قدمت تاریخی سنت دیرپای آب به بذر شلغم به گفته اهالی به پیش از اسلام باز می گردد و هرساله پانزدهم مرداد با شركت پرشور مردم در زمین های كشاورزی شهر خور برگزار می شود.
در این روز زمین ها از آب فراوانی برخوردار است و كشاورزان اجازه كاشت شلغم را دارند و صبح زود قبل از طلوع آفتاب بذر افشانی زمین با حضور سادات محل انجام می شود.
این جشن از آن جهت اهمیت دارد كه در روز مراسم، قبل از طلوع آفتاب مردم در محل حاضر شده و سه نفر از كشاورزان ماهر زمین را آماده آبیاری می كنند و همزمان با طلوع آفتاب آب به زمین مورد نظر هدایت می شود.
اطراف زمین را در سه ردیف با فاصله های مشخص، جو می كارند و رسم است در اطراف زمین های شلغم به وسیله نوك بیل به فاصله 30 تا50 سانتیمتر، جو كاشته شود.
هنگامی كه آب به فاصله یكصد قدمی زمین رسید مردم به صورت دسته جمعی صلوات می فرستند و دو نفر نیز چاووشی می‌كنند.
پس از آبیاری زمین بذرپاشی شده، روحانی شهر برای بركت محصول دعا می كند و كشاورزی كه زمینش زیركشت رفته است با نان از مردم پذیرایی می كند.
مردم سختكوش خوروبیابانك اعتقاد دارند كه پس از آیین شلغم كاری، هوا رو به سردی می رود و شدت گرمای تابستان كاهش می یابد.
پس از برگزاری این آیین در روزهای دیگر كشاورزان می‌توانند برای خود شلغم بكارند.
این جشن از باروری زمین و اهمیت دادن به سرسبزی و كاشت محصولات پس از گرمای تابستان حكایت دارد.
مدیر جهاد كشاورزی خوروبیابانك در این باره گفت: از مجموع 2 هزار و 200 هكتار زمین كشاورزی در خوروبیابانك 20 هكتار زیر كشت شلغم می رود.
حسین غلامرضایی افزود:زمان كاشت این محصول از 15مرداد آغاز می شود و تا مهر ادامه دارد.
وی متوسط برداشت این محصول در هر هكتار را 15تن برآورد كرد و گفت: پیش بینی می شود 300 تن شلغم برداشت شود.
وی خاطرنشان كرد: كار برداشت شلغم از زمین های كشاورزی این شهرستان تا پایان بهمن ادامه دارد.
مدیر جهاد كشاورزی خوروبیابانك افزود: بیشترین سطح زیر كشت شلغم در خوروبیابانك مربوط به مزارع شهرهای خور، جندق و فرخی و روستاهای بخش مركزی شهرستان است.
غلامرضایی گفت: بذر شلغم كاشته شده از نوع بومی است و علاوه بر درمانی بودن این محصول مشتریان خاص خود را دارد.
وی تصریح كرد: با توجه به اینكه شلغم یكی از گیاهان خوراكی مغذی و دارای خواص درمانی چشمگیر است علاوه بر میوه دیگر قسمت های آن نظیر برگ نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته كارشناسان شلغم گیاهی اشتها آور، تسكین دهنده سرفه، درمان كننده شب كوری و كم خونی، موثر در رشد استخوان هاست و همچنین به دلیل دارا بودن ید فراوان نقش تنظیم كننده ترشحات غده تیروئید و ضد سرطانی نیز دارد.
شهرستان خوروبیابانك با 20هزار نفر جمعیت در 420 كیلومتری شرق اصفهان واقع است.
9860/ 6022 خبرنگار : محسن فیروزی - انتشار دهنده : عمادی

سرخط اخبار استان‌ها