۲۲ آذر ۱۳۹۵، ۸:۲۱
کد خبر: 82342604
T T
۰ نفر
تيشه سرما بر ريشه باغات و مزارع

كرمانشاه- ايرنا- محصولات كشاورزي اگر از كم‌آبي، سيل، آتش سوزي و انواع آفات ويرانگر هم جان سالم به در ببرند، ممكن است اسير سرما و يخ‌بنداني نابودگر شوند و حسرت برداشت را به دل كشاورزان چشم انتظار بگذارند.

جز مناطق شمالي كشور كه از بارش رحمت آسماني سيراب شده،‌ هنوز گلوي ساير استان ها خشك است و به ويژه كشاورزان چشم به آسمان دوخته اند و در انتظار سيراب شدن كشت هايشان.
حتي در آبان ماه كه به ماه آغاز بارش ها مشهور است، خبري از 'بارندگي موثر' نبود؛‌ آغاز ماه پاياني پاييز با بارش اندكي برف و باران همراه بود اما سوز و سرمايي كه به جان كشت هاي تشنه انداخت، در برخي شهرها اميد كشاورزان را بر باد داد.
بذرهايي كه هنوز جوانه نزده بودند،‌ از اين موج يخ‌ بندان جان سالم به در بردند اما از زعفران خراسان و مركبات شمال گرفته تا انار مركزي و كلزاي كردستان و كرمانشاه كم و بيش آسيب ديدند.
ضربه دوم را دلالان فرصت طلب به باغداران زدند، طوري كه به گفته عنايت‌الله بياباني، قائم ‌مقام دبيركل خانه كشاورز 'به بهانه سرمازدگي مركبات و يخ‌ زدگي ميوه‌ها'، قيمت‌ها را كاهش و شرايط بازار را به زيان توليد كننده تغيير دادند.
هيات دولت در جلسه 17‌ آذر، دو هزار ميليارد ريال تسهيلات با نرخ 10 درصد براي حمايت از ‏خسارت هاي يخبندان و سرمازدگي در استان مازندران اختصاص داد اما وضعيت كشاورزان ساير استان ها هنوز مبهم است.
سرماي آذر استان كرمانشاه را هم به لرزه انداخت و دماي هواي بيشتر شهرستان ها چندين بار منفي شد و بين 2 تا 10 درجه زير صفر در نوسان بود.

** تكليف مبهم خسارت ديده ها
فرشاد صابري، مدير گروه صندوق بيمه كشاورزي استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: بيشتر سطح زيركشت پاييزه در استان ديم است و چون بارشي نداشته ايم،‌ بذرها هم سبز نشده و تبعا از گزند سرما در امان مانده اند.
زمين هاي زارعي مورد اشاره صابري در بيشتر مناطق استان غير از شمال آن است.
مركبات كرمانشاه هم تاكنون از سرماي پاييزه جان سالم به در برده اند و حتي به گفته رضا زارعي، مدير باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان، نسبت به سال گذشته '30 درصد' رشد توليد داشته اند.
در باره محصول كلزا اما شرايط متفاوت بوده و به گفته صابري كشاورزاني كه به توصيه هاي جهاد كشاورزي براي كشت كلزا عمل نكردند، زيان ديده اند.
براساس 'طرح ملي دانه هاي روغني' سهم حق بيمه اين كشاورزان بايد از طرف وزارت جهاد كشاورزي به صندوق بيمه پرداخت مي شد اما چون اين كار در زمان مقرر صورت نگرفته، بيمه محصول كلزا برقرار نشده است.
آنچنان كه صابري بيان كرد،‌ در روزهاي اخير وزارت جهاد كشاورزي طرح جديدي براي بيمه كلزا مطرح كرده كه طبق آن 'بخشي كمي' از حق بيمه را هم بايد خود كشاورزان پرداخت كنند.
او گفت: اگر اين طرح اجرايي شود، صندوق بيمه كشاورزي خسارت هاي سرمازدگي هفته هاي اخير را جبران مي كند.
اين ناهماهنگي ها و برقرار نبودن بيمه محصول كلزا، سبب شده كه صندوق بيمه كشاورزي استان ارزيابي و برآوردي از ميزان خسارت سرمازدگي اين محصول نداشته باشد.

** انتظار براي تخصيص اعتبار
رييس اداره مديريت بحران سازمان جهاد كشاورزي استان كرمانشاه، هم آمار دقيقي از ميزان خسارت ها نداشت اما گفت كه در نتيجه باد و طوفان، ‌بارندگي و سرمازدگي هفته هاي اخير، در مجموع 'بيش از 28 ميليارد ريال' خسارت به كشاورزي استان وارد شده است.
محمود ناصري در گفت و گو با ايرنا افزود: 23 ميليارد ريال از اين خسارت به مزارع استان و بقيه به باغات، واحدهاي توليدي،‌ دامداري ها، ‌صنايع تبديلي و كندوهاي زنبورعسل وارد شده است.
آنچنان كه او گفت، بيشتر زمين هاي خسارت ديده هم بيمه نبوده اند و كشاورزان زيان ديده بايد منتظر بمانند تا دولت اعتباري به اداره مديريت بحران سازمان جهاد كشاورزي استان تخصيص دهد تا از آن محل خسارت آنها جبران شود.
تاخير در پرداخت بهاي گندم كشاورزان و نبود بارش ها سبب تاخير در آغاز كشت محصول و كاهش مراجعه براي بيمه كردن محصولات شده است.

** بيمه را جدي بگيريد
در چنين شرايطي مسوولان صندوق بيمه كشاورزي تاكنون 2 بار دست به تمديد فرصت بيمه كردن محصولات زده اند و اميدوارند كه شاهد استقبال كشاورزان باشند.
به گفته مدير گروه صندوق بيمه كشاورزي استان كرمانشاه فرصت بيمه محصولات كشاورزي مناطق سرد و معتدل استان تا پايان فصل پاييز تمديد شده است؛‌ بيمه محصولات مناطق گرمسير هم طبق اعلام قبلي تا پايان آذر ادامه دارد.
رييس اداره مديريت بحران سازمان جهاد كشاورزي استان كرمانشاه هم گفت: ‌پيش بيني هاي هواشناسي سال آبي خوبي را نشان نمي دهد و لازم است كه كشاورزان بيمه محصولات را جدي بگيرند.

** احتمال خسارت هاي گسترده
'‌با توجه به تاخير در بارش ها و تغييرات دمايي، احتمال خسارت به محصولات كشاورزي استان به ويژه محصولات ديم زياد است'؛ اين را هم مدير گروه صندوق بيمه كشاورزي استان كرمانشاه هم عنوان كرد.
صابري گفت كه 'شك نكنيد احتمال سرمازدگي محصولات وجود دارد و اين موضوع قابل پيش بيني است زيرا محصولي مانند گندم هنوز به شرايط تحمل سرما ‌نرسيده است.'
او از 'احتمال خسارت هاي گسترده' به محصولات كشاورزي خبر داد و به همه كشاورزان استان توصيه كرد كه تا زمان باقي است، محصولات خود را بيمه كنند چون با پايان فصل زراعي، امكان تمديد فرصت بيمه محصولات وجود ندارد.
در سال گذشته هفت هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي بيمه شده استان به دليل آبگرفتگي، ‌سيل و تگرگ خسارت ديدند كه صندوق بيمه كشاورزي با پرداخت حدود 45 ميليارد ريال خسارت كشاورزان را جبران كرد.
در سال زراعي گذشته تنها 120 هزار هكتار از اراضي زراعي استان زيرپوشش بيمه قرار گرفته بود.
استان 2 ميليون نفري كرمانشاه 45 هزار هكتار باغ و 900 هزار هكتار زمين كشاورزي دارد كه حدود 25 درصد آن آبي است.
8066/7444 خبرنگار:عبدالله الماسي ** انتشار دهنده:علي مولوي

سرخط اخبار استان‌ها