۴ آبان ۱۳۹۵، ۱۵:۱۲
کد خبر: 82280569
T T
۰ نفر
ریزگردهای گلستان ارمغان صحرای قره قوم/ كاهش برداشت چوب از جنگل

گرگان - ایرنا - مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اظهار نگرانی از ریزگردهای شمالی كه اراضی كشاورزی، مراتع و محیط زیست استان را تهدید می كند، گفت: وزش باد در جهت شمالی جنوبی، ریزگردهای صحرای قره قوم كشور همسایه را برای شمال گلستان به ارمغان می آورد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا ابوطالب قزلسفلو در گفت وگو با خبرنگاران افزود: خوشبختانه وزش باد در جهت شمالی جنوبی در استان كمتر اتفاق می افتد.
بیابان های قره قوم (شن سیاه) از بزرگترین كویرهای شنی جهان بوده كه حدود 70 درصد از مساحت كشور تركمنستان (350 هزار كیلومتر مربع) را شامل می شود.
بیشتر آثار زیانبار ریزگردهای برخاسته از بیابان های قره قوم متوجه استان های گلستان ، خراسان رضوی و خراسان شمالی است.
پیش از این بارها ورود گرد و غبار به این منطقه از سوی كارشناسان دستگاه های مرتبط گزارش شده است.
استان مرزی گلستان واقع در شمال ایران با كشور تركمنستان، دریای خزر و استانهای مازندران، سمنان و خراسان شمالی همسایه است.
گلستان جزو 19 استان در گیر با ریزگرد در كشور به شمار می رود.

* كاهش برداشت چوب از جنگل های گلستان
مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان همچنین در خصوص برداشت از جنگل های استان گفت: طبق بررسی ها، تصاویر ماهواره ای و اقدامات انجام شده ،وسعت جنگل های گلستان در سال های اخیر نه تنها كم نشده ،بلكه گسترش نیز یافته است.
به گفته وی؛ تا سال های پس از جنگ تحمیلی شاهد كاهش وسعت جنگل ها در كشور و استان بودیم، اما بعد از جنگ با كاشت نهال های مختلف از جمله درختان سوزنی برگ تلاش ها برای گسترش عرصه های جنگلی و ترمیم آسیب های وارده به این بخش در مناطق مختلف كشور و به ویژه در استان گلستان آغاز شد.
طبق آمار اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، در این استان 452 هزار هكتار عرصه جنگلی وجود دارد.
وی در خصوص وضعیت برداشت چوب از عرصه های جنگلی استان، گفت كه از سال 1350 تا 1370 سالیانه 430 هزار متر مكعب در استان چوب برداشت می شد.
قزلسفلو اضافه كرد: این در حالی است كه با اجرای طرح های جنگلداری و با تغییر شیوه نامه نشانه گذاری و برداشت چوب از عرصه های جنگلی استان طی سال های 1370 تا 1380 میزان برداشت به 167 هزار هكتار كاهش یافت و تداوم آن را در سال های 1380 تا 1392 بین 137 هزار تا 160 هزار هكتار شاهد بوده ایم.
به گفته وی، بعد از مصوبه هیات دولت در 16 دی 1392 (درخصوص برداشت درختان آسیب دیده و جایگزینی آن) و اجرای آن از سال 1393، برداشت چوب از عرصه های جنگلی استان به 116 هزار متر مكعب و سال 94 به 110 هزار متر مكعب كاهش یافته است.
قزلسفلو افزود: كار برداشت چوب از عرصه های جنگلی استان برای سال جاری 90 هزار متر مكعب پیش بینی شده است.
به گفته وی؛ برداشت چوب از عرصه های جنگلی استان در قالب طرح های جنگلداری و در سطح 200 هزار هكتار توسط پیمانكار صورت می گیرد.
استان گلستان افزون بر 452 هزار هكتار جنگل دارد كه حدود 250 هزار هكتار جنگل تجارتی، 70 هزار هكتار جنگل حفاظتی و حمایتی، افزون بر 51هزارهكتار جنگل مخروبه، 75 هزار هكتار جنگل دست كاشت و حدود 6 هزار هكتار نیز بیشه زار است.

*اجرای 117 هزار هكتار طرح آبخیزداری در گلستان
مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: این اداره كل در سه سال اخیر توانسته در حوزه های آبخیزداری، جنگل كاری، بیابان زدایی و اصلاح مراتع و حفاظت مشاركتی اقدامات مطلوبی انجام دهد.
وی افزود: در این مدت اجرای 117 هزار و 106 هكتار طرح آبخیزداری، جنگل كاری به وسعت پنج هزار و 751 هكتار، بیابان زدایی و اصلاح مراتع به وسعت 15هزار و 350 هكتار و حفاظت مشاركتی در سطح 46 هزار و 251 هكتار انجام شده است.
حوزه منابع طبیعی استان گلستان یك میلیون و 397 هزار هكتار اراضی ملی بوده كه شامل 452 هزار هكتار جنگل، 862 هزار هكتار مرتع، 26 هزار هكتار اراضی ساحلی و 62 هزار هكتار موات و بخشی اراضی بیابانی و یا در معرض بیابان است.
در استان گلستان یك میلیون و 900هزار نفر زندگی می كنند كه در 30 نقطه شهری و حدود یكهزار و 100 روستا سكونت دارند و بیشتر از طریق كشاورزی و دامپروری امرار معاش می كنند.
6204/1648
خبرنگار : علی اصغر تیموریان ** انتشار : پری سالارنیا
اخبار لحظه به لحظه را در كانال تلگرامی «اخبار ایرنا گلستان» دنبال كنید. irnagorgan@

سرخط اخبار استان‌ها