۲۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۳:۴۴
کد خبر: 81806818
T T
۰ نفر

چراغ راهنما، اين بار در چهار راه سلامت

۲۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۳:۴۴
کد خبر: 81806818
چراغ راهنما، اين بار در چهار راه سلامت

قزوين-ايرنا- در دنياي صنعتي امروز كه تنوع محصولات غذايي از يكسو و فرهنگ مصرف گرايي در كنار حس تنوع طلبي و فزون خواهي از ديگرسوي سبگ زندگي و تغذيه سالم را به چالش كشيده است، ترويج فرهنگ سلامت ضروري به نظر مي رسد.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا، امروزه شيوع بسياري از بيماري هاي غيرواگير ناشي از تغذيه ناسالم به بزرگترين خطر براي سلامت جوامع تبديل شده تا جاييكه سونامي بروز بيماريهاي غيرواگير متوليان بخش بهداشت را بر آن داشته تا مسير توليد تا مصرف را مورد پايش قرار دهند.
با افزايش آگاهي ها و فراگير شدن فرهنگ مصرف غذاي سالم با انتخاب هوشمندانه، بخش وسيعي از جامعه به فرايند توليد تا مصرف يك كالا دقت مي كنند و برخي از توليدكنندگان برچسب اصالت و سلامت را به عنوان يكي از امتيازات كالاي توليدي خود معرفي مي كنند.
در اين ميان برچسب گذاري تغذيه اي با درج نشانگر رنگي گامي موثر در برطرف كردن سريع ترديدها و مشخص كردن هويت محصولات و راهكاري براي تبادل اطلاعات بين توليد كننده، فروشنده و مصرف كنندگان است.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قزوين در اين زمينه گفت: برچسب چراغ راهنماي سلامت به منظور امنيت غذايي افراد در حال حاضر بر روي حدود 20 درصد از فرآورده هاي غذايي بسته بندي شده و صنعتي استان درج شده است و تا پايان سال جاري نيز به تدريج بر روي تمام محصولات بجز فراورده هاي خام كشاورزي درج مي شود.
هدايت آزادروش، اصلاح الگوي مصرف، بهبود رفتارهاي تغذيه اي و ارتقاي سطح سلامت جامعه را هدف اصلي از اين نشانگرها ذكر كرد و افزود: امروز درج اين نشانگرها بر روي مواد غذايي با توجه به تنوع كالاها، به مصرف كننده كمك مي كند تا باتوجه به محدوديت هاي مصرفي و شرايط جسمي و نيازهاي شخصي خود انتخاب آگاهانه اي داشته باشد.
وي رنگ را معرف مقادير هريك از شاخص ها دانست و ادامه داد: نشانگرهاي رنگي تغذيه اي جهت آگاهي دادن سريع به مصرف كننده از ميزان قند، چربي، نمك، اسيد چرب ترانس و كالري مي باشد كه با توجه به ميزان آيتم ها در سه رنگ قرمز، نارنجي و سبز مشخص مي شوند.
آزاد روش اضافه كرد: رنگ سبز نشان دهند ميزان كم تركيبات مشخص شده، رنگ نارنجي ميزان متوسط و رنگ قرمز نشانگر ميزان بالاي آن تركيب در هر ماده غذايي است.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قزوين گفت: مواد غذايي با رنگ سبز نشانگر سلامت و برخورداري از سياست هاي تغذيه سالم، رنگ نارنجي نشان ‌دهنده سطح متوسط مواد بوده و كالايي كه داراي نشانگر قرمز مي باشد مصرف آن توصيه نمي شود.
آزاد روش خاطرنشان كرد: با توجه به الزام درج چراغ راهنمايي تغذيه اي بر روي محصولات غذايي، كارخانجات توليدي اين محصولات در زمان صدور پروانه ساخت جديد ملزم به ارايه برچسب نشانگر رنگي تغذيه اي مي باشند.
رييس مركز بهداشت و درمان استان قزوين نيز به خبرنگار ايرنا گفت: براساس نتايج آخرين بررسي روند پنج ساله نظام مراقبت عوامل خطر بيماريهاي غيرواگير، استان قزوين رتبه هشتم در كشور از نظر شيوع قند خون بالا را دارد.
سعيد اسكويي با استناد به آخرين بررسي نظام بيماري هاي غيرواگير افزود: شيوع ديابت در بين افراد 15 تا 64 ساله هاي استان 10.8 درصد است كه اين آمار در بين بانوان 12 درصد و در مردان حدود 9.6 درصد است.
وي با اشاره به اجراي فاز دوم برنامه پيشگيري و كنترل ديابت در افراد بالاي 30 سال از سال 91 تاكنون در مركز بهداشتي - درماني مينودر و مركز شماره 10 شهر قزوين، از غربالگري 20 هزار و 143 نفر خبر داد و گفت: در اين مدت دو هزار و 276 بيمار ديابتي شناسايي شده اند.
كارشناس مسوول بيماري هاي غيرواگير مركز بهداشت استان قزوين نيز گفت: سهم مرگ هاي ناشي از بيماري هاي غيرواگير در استان قزوين 71.1 درصد است و اين درحاليست كه آمار كشوري 70.4 درصد و در جهان 65.5 درصد مي باشد.
دكتر راحله صادق افزود: اولين علت مرگ مردان و زنان در استان قزوين با 35 درصد بيماري هاي قلبي و عروقي است و سكته قلبي، مغزي، حوادث و سوانح و سرطان نيز همچنان در راس عوامل مرگبار هستند.
وي حوادث ترافيكي را خطرسازترين عامل در گروه سني 15 تا 49 سال برشمرد و همچنين شيوع فشار خون را نيز در افراد 30 ساله و بالاتر 14.2 درصد اعلام كرد و گفت: 15 درصد از افراد 15 تا 64 سال استان قزوين در معرض شيوع فشار خون بالا قرار دارند.
طبق آمار دانشگاه علوم پزشكي قزوين مصرف نمك به طور استاندارد سه تا پنج گرم در روز مي باشد كه اين رقم در استان قزوين بين 10 تا 15 گرم در روز است.
طبق آمار رسمي 19 ميليون نفر در كشور دچار فشار خون بالا هستند و سالانه 84 هزار مرگ نيز براثر بيماري هاي مرتبط با فشار خون در كشور رخ مي دهد.
همچنين 15 ميليون نفر نيز مبتلا به چربي خون هستند و 34 هزار مرگ نيز براثر بيماري هاي مرتبط با چربي خون اتفاق مي افتد و سالانه 92 هزار نفر در كشور بر اثر سكته قلبي فوت مي كنند.
7388/ 6128

سرخط اخبار استان‌ها