۲ اسفند ۱۳۹۵، ۲۲:۵۳
کد خبر: 82438400
T T
۰ نفر
استفاده از دانش بيوتكنولوژيك، راه تامين مواد غذايي كشور است

شاهرود- ايرنا- رئيس انجمن ژنتيك ايران با تاكيد بر لزوم بهره بردن از فناوري هاي نو گفت: براي تامين امنيت غذايي، راهي جز استفاده از دانش و فناوري پيشرفته بيوتكنولوژي وجود ندارد.

به گزارش ايرنا، محمود تولايي دوشنبه شب در همايش سم، ارگانيك، تراريخته كه در دانشگاه صنعتي شاهرود برگزار شد، افزود: بر اساس سند چشم انداز توسعه كشور بايد به مرحله توليد 300 ميليون تن غذا برسد در حالي كه اكنون اين ميزان كم تر از 90 ميليون تن است.
وي با بيان اينكه بين 35 تا 45 درصد نياز سبد غذايي كشور از كشاورزي متداول و رايج تامين مي شود، اضافه كرد: 55 درصد كالري غذايي وابسته به واردات است و بيش از 90 درصد اين واردات محصول هاي تراريخته است.
رئيس انجمن ژنتيك ايران با اشاره به افزايش هيجانات اجتماعي درخصوص محصولات تراريخته گفت: اين بحث ها زماني افزايش يافت كه صحبت از توليد ملي اين محصولات بود.
تولايي با بيان اينكه محصولات تراريخته 20 سال است در سبد غذايي ايرانيان قرار دارد، افزود: روش كشورهايي چون آمريكا اين است كه علاوه بر جلوگيري از انتقال فناوري، از درون كشورهاي در حال توسعه نيز فشار وارد كنند.
رئيس انجمن ژنتيك ايران تاكيد كرد: در برنامه ششم توسعه، بندي درخصوص تبديل پژوهش به فناوري وجود دارد تا به مرحله تجاري سازي تبديل شده و در زندگي مردم تاثير گذار باشد.
تولايي در ادامه بيان كرد: برخي مي گويند بايد براي استفاده از يك فناوري چندين سال صبر كرد تا زيان هاي احتمالي آن معلوم شود در حالي كه محصولات تراريخته 20 سال است كه در كشور مصرف مي شود و اگر قرار باشد براي هر فناوري 20 سال صبر كرد كه با اين سرعت پيشرفت فناوري بايد مصرف كننده باشيم.
وي بيان كرد: سالانه 50 هزار دانشجوي گرايش هاي مرتبط با كشاورزي و غذا فارغ التحصيل مي شوند و در صورت استفاده نكردن از فناوري هاي نو، براي چه بايد اين تعداد دانشجو و 25 دانشگاه و مركز تحقيقاتي در حوزه كشاورزي در كشور وجود داشته باشد؟
رئيس انجمن ژنتيك ايران با بيان اينكه بيش از دو سوم زمين هاي كشور قابل كشت نيست، اضافه كرد: بعضي افراد مي پرسند چرا در اروپا محصولات تراريخته كشت نمي شود؛ بايد به آنان پاسخ داد كه كشت محصولات مقاوم به تنش شوري و خشكي مشكل ما است و ما هستيم كه پنج برابر ميانگين جهاني سم مصرف مي كنيم نه كشورهاي اروپايي كه از همه زمين هاي خود حداكثر بهره برداري را مي كنند.
تولايي ادامه داد: ايمني غذايي در اروپا تاكنون 71 مجوز براي محصولات تراريخته صادر كرده و علاوه بر اين كشوري كه از كل اقليم خود استفاده كند، نيازي به گونه هاي جديد مقاوم ندارد.
وي اضافه كرد: در كشور ما از 20 كشور بذر صيفي جات وارد مي شود. مگر اين بذرها اصلاح شده نيست؟ چرا نبايد دانشمندان ايراني اين بذر را توليد كنند؟
رئيس انجمن ژنتيك ايران با تاكيد بر بي زيان بودن ژن هاي وارد شده به بدن انسان از طريق محصولات تراريخته گفت: با مصرف روزانه سبزيجات 10 به توان 12 ژن كلروپلاست وارد بدن مي شود كه داراي توانايي فتوسنتز است كدام يك از ما فتوسنتز مي كنيم؟ چرا حرف هايي مي زنيد كه اساس علمي ندارد؟ اين ژن ها حتي توانايي همانند سازي طبيعي ندارند و سيستم خدا دادي حاكم بر سلامت بدن انسان نيز هر جهشي را به سرعت حذف و اصلاح مي كند و گرنه ما روزانه با هزاران نوع تغيير ژني سر و كار داريم.
تولايي تاكيد كرد: اگر خطري را نيز براي محصولات تراريخته متصور مي شويم بايد مربوط به محصولات وارداتي باشد نه محصولي كه به وسيله متخصص ايراني و تحت قانون ايمني زيستي توليد شده است.
وي همچنين از طرحي صحبت كرد كه به تازگي به تمام دانشگاه هاي كشور ابلاغ شده و گفت: اين طرح با اولويت موضوع هاي زيست فناوري در حوزه صنعت، كشاورزي، محيط زيست و پزشكي است.
تولايي ابراز كرد: حدود 80 مركز و دانشگاه در اين عرصه ها داراي توانايي و هيات علمي هستند، بايد متناسب با ظرفيت ها و آمايش و اقليم خود موضوع ها را به صورت محوري انتخاب كنند.
وي با بيان اينكه هر واحد تحقيقاتي، پژوهشي مرتبط با بيوتكنولوژي، دانشگاه ها بايد سه عرصه را داوطلبانه انتخاب كرده و براي آن موضوع نامزد شوند، افزود: موضوع هاي بر مبناي نداشتن رقيب و تك بودن به عنوان ماموريت براي مراكز علمي انتخاب مي شوند و از پژوهش ها تا مرحله توليد حمايت مي شود.
همايش، سم، ارگانيك و تراريخته شامگاه دوشنبه از سوي پارك علم و فناوري استان سمنان با حضور كارشناسان و جمعي از كشاورزان منطقه شاهرود در دانشگاه صنعتي اين شهرستان برگزار شد.
7359 /6167 **شبس * 1488 *خبرنگار: مهسا شانيان *انتشاردهنده: بهمن بامداد**
۰ نفر