۱۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۲۵
کد خبر: 82105710
T T
۰ نفر

توصیه های دارویی و تغذیه ای ویژه ماه رمضان

۱۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۲۵
کد خبر: 82105710
توصیه های دارویی و تغذیه ای  ویژه ماه رمضان

تهران - ایرنا - معاون غذا و داروی علوم پزشكی ایران گفت: بیماران نباید در ماه رمضان بدون مشورت با داروساز یا پزشك معالج خود، اقدام به قطع دارو، تغییر یا كاهش دوز مصرفی، تغییر در تعداد دفعات مصرف دارو، عدم رعایت فاصله زمانی یا تغییر زمان مصرف آنها كنند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی ایران، دكتر مهران ولایی ،چگونگی مصرف دارو ها در ماه رمضان را یكی از نگرانی های بیماران عنوان كرد و افزود : طی این ماه تغییرات بسیار زیادی در بدن رخ می دهد كه این امر می تواند وضعیت بیماری و دارو درمانی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
وی ادامه داد: بنابراین بیمارانی كه مجاز به روزه داری هستند و همزمان به مصرف داروها نیاز دارند باید توصیه هایی را رعایت كنند؛ به عنوان نمونه مادران باردار، شیرده و بیماران مبتلا به دیابت، فشارخون، روده تحریك پذیر، یبوست، زخم های گوارشی و اختلالات كلیوی باید پیش از اقدام به روزه داری با پزشك معالج خود در خصوص اقدام به روزه داری و همچنین نحوه مصرف داروها، مشورت كنند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: مصرف كافی آب و مایعات با توجه به نقش مهم آنها در دفع داروها و متابولیت های (سوخت و ساز) ناشی از آنها باید مورد توجه قرار گیرد و در فاصله بین افطار تا سحر باید به میزان كافی آب و مایعات به آنها برسد. این اقدام ضمن تامین نیاز بدن روزه داران به مایعات - به ویژه در زمانی كه ماه مبارك رمضان در فصل گرما قرار دارد- ، شرایط لازم را برای دفع مناسب داروها و متابولیت های آنها از بدن فراهم خواهد كرد.
ولایی تاكید كرد: رعایت نكردن این اصول می تواند منجر به عدم كارآیی دارو، عدم دستیابی به اثرات درمانی، بروز اثرات جانبی و تشدید بیماری شود.

**توصیه های دارویی برای دیابتی ها
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران به بیمارانی كه انسولین مصرف می كنند، توصیه كرد تا قبل از اقدام به روزه داری با پزشك معالج خود حتما مشورت كنند. نیاز به تنظیم و كنترل مرتب قند خون برای همه مبتلایان به دیابت ، بسیار اهمیت دارد.
ولایی گفت: بیمار و خانواده فرد مبتلا به دیابت بایـد در رابطـه بـا خطـرات احتمـالی تهدید كننده در ایام روزه داری مورد مشاوره قرار گیرند و همچنین در مورد علائم افزایش و كاهش قند خون، اندازه گیری قند خـون، تنظـیم وعـده های غذایی، فعالیت بدنی و مصرف داروها در ماه مبـارك آمـوزش لازم را دریافت كنند؛ به علاوه روش درمان و اقدامات لازم در صـورت بـروز مشـكل به همراه بیمار آموزش داده شود.

**توصیه های دارویی برای دیگر بیماری ها
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: با توجه به اهمیت زیاد خطر تغییر دوز دارو در بیماران مبتلا به بیماری انسدادی ریوی (COPD) و صرع در ایام روزه داری، پزشكان و داروسازان باید به این بیماران در رابطه با قطع دارو و بازگشت حملات تشنجی در مبتلایان به صرع، مشاوره دقیق بدهند.
ولایی خاطرنشان كرد: همچنین باید توصیه های لازم به بیماران مبتلا به آسم كه با قطع داروهای استنشاقی و افشانه های تنفسی دچار حملات آسمی می شوند، ارائه شود.
وی در باره داروهای با خاصیت ادرارآور (مُدِر) نیز گفت: بیماران برای جلوگیری از دست رفتن آب بدن باید با نظر و مشورت پزشك معالج اقدام به كاهش دوز این داروها كنند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران اضافه كرد:جهت درمان برخی عفونت ها در فرد روزه دار، پزشك معالج می تواند اقدام به تجویز آنتی بیوتیك هایی كند كه به جای چند بار مصرف طی روز، یك یا دو بار در روز مصرف شود.
ولایی افزود: برخی داروها در تداخل با غذا می تواند موجب كاهش، افزایش یا تاخیر در رسیدن دارو به غلظت مناسب آن در خون شود بنابراین درباره این داروها نیز مشورت با دكتر داروساز ، امری ضروری و مفید است.
وی ادامه داد: شدت تداخل و اینكه آیا اثر آن بر جذب دارو مثبت است یا منفی به عوامل متعددی مانند ماهیت فیزیكی و شیمیایی دارو، فرمولاسیون، نوع غذا و فاصله زمانی بین خوردن غذا و مصرف دارو بستگی دارد. نوع غذا و فاصله زمانی بین خوردن غذا و مصرف دارو طی ماه رمضان كه الگو و تركیب غذاها تغییر می كنند، اثر فزاینده ای می تواند داشته باشد.

**توصیه هایی برای رژیم غذایی
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران در ادامه به رعایت نكات تغذیه ای در ماه رمضان تاكید كرد و گفت : در این ماه، رژیم غذایی باید ساده باشد و تاحدامكان به نسبت قبل خیلی تغییر نكند.
ولایی اضافه كرد: همچنین رژیم غذایی باید طوری تنظیم شود كه روی وزن تأثیر زیادی نداشته باشد. با توجه به ساعات طولانی ناشتا بودن، باید غذاهایی مانند غذاهای حاوی فیبر زیاد كه زمان بیشتری برای هضم نیاز دارند مصرف كرد.
وی ادامه داد: این غذاها شامل غذاهای حاوی سبوس گندم، گندم سبوس دار، غلات و حبوبات، سبزی ها، مانند لوبیای سبز، نخود، ذرت، اسفناج، برگ چغندر، میوه های با پوست، میوه خشك شده مثل برگه زردآلو، انجیر، آلو خشك و بادام است. به علاوه غذاهای مصرفی باید با یكدیگر در حالت تعادل باشند و رژیم غذایی شامل همه گروه های غذایی مانند میوه سبزیجات، گوشت، مرغ، ماهی، نان، حبوبات و محصولات لبنی باشد.
این مقام مسئول در دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: همچنین مصرف غذاهای سرخ شده، غذاهای حاوی قند زیاد، مصرف چای و نوشیدنی های حاوی كافئین باید محدود شود.
ولایی اظهاركرد: روزه از نظر تغذیه ای، بدون سحری توصیه نمی شود. در افرادی كه بی سحری روزه می گیرند، كمبود بیش از حد انرژی، موجب می شود بدن از منابع چربی برای تامین انرژی استفاده كند و در اثر سوخت ناقص چربی ها، تركیباتی در بدن ایجاد می شود كه منجر به ایجاد بوی بد دهان، سردرد، دردهای عضلانی شده و فرد احساس می كند كه سالم نیست.

**توصیه هایی برای افطار
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: یك روزه دار در طول روز با كمبود آب و نمك ها یا الكترولیت و قند مواجه است. بنابراین هنگام افطار به نحو شایسته ای این كمبودها باید جبران شود. شروع افطار با مایعات گرمی مانند آب، چای، شیر، سوپ سبزیجات به همراه چند عدد خرما مناسب است.
ولایی خاطر نشان كرد: حداقل نیم ساعت بعد از صرف این وعده ها نخوابید. زیرا این كار باعث فشار به دهانه معده و عدم قرار گیری غذا در انتهای معده برای هضم كامل می‏شود. بنابراین پیامدهایی مانند رفلاكس، نفخ و سوء هاضمه را به دنبال خواهد داشت و از سوی دیگر خواب نیز ناآرام و مختل می شود.
وی گفت: خوردن برخی میوه‏ ها مانند هندوانه، هلو، خیار، خربزه برای گشودن روزه پس از یك روز طولانی مناسب نیستند و موجب تولید مواد نامناسب در دستگاه گوارشی می‏شوند. آب بسیار سرد نیز در این هنگام باعث از بین رفتن حرارت ذاتی معده شده و آن را ضعیف می‏كند.
وی یادآور شد: همچنین مصرف نان، پنیر، سبزی و مایعات به همراه خرما بهترین افطار به شمار می رود و صرف شام به منظور جلوگیری از ولع بعد از افطار یك تا 2 ساعت بعد توصیه می شود.
اجتمام**9185**1776
۰ نفر