۲۴ خرداد ۱۳۹۷، ۱۷:۴۵
کد خبر: 82943189
T T
۰ نفر
زعفران بدون پروانه بهداشتي تقلبي است

يزد - ايرنا - كارشناس كنترل كيفيت مواد غذايي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد گفت: بخش عمده زعفران بدون پروانه بهداشتي موجود در بازار شهرها و مراكز فروش تقلبي است.

حسين زارع بيدكي روز پنجشنبه به ايرنا افزود: عموما زعفران بدون‌ پروانه بهداشتي در بازار حاوي رنگ مصنوعي و تقلبي است ،هرچند بعضا نوع پروانه دار نيز حاوي رنگ هست ولي به نسبت بسيار كمتر است.
وي يادآور شد: لذا بر مصرف كنندگان لازم است هنگام خريد اين محصول و در راستاي سلامت خود به داشتن پروانه بهداشتي و تاريخ توليد آن دقت و وسواس بيشتري داشته باشند.
وي اضافه كرد: زعفران به عنوان يك گياه معطر حاوي دوز بالاي رنگ خوراكي قابل استخراج، همواره از ديرباز همچون خاويار و پسته، معرف نام ايران در جهانيان است و بر تارك صادرات اين مملكت قرار داشته و ارزش بالاي اين محصول باعث شده است به آن لقب طلاي سرخ كوير بدهند.
وي اضافه كرد: انتهاي هر يك از كلاله هاي گل زعفران قسمتي به نام خامه (كنج) كه به رنگ سفيد يا زرد و به طول يك تا پنج سانتي متر است ختم مي‌شود.
اين كارشناس مواد غذايي با بيان اينكه محصول اصلي زعفران كلاله‌هاي سرخ رنگ گل زعفران است كه خامه از آن جدا، خارج و خشك شده است، اظهار كرد: از هر 75 هزار گل، يك كيلو گرم زعفران خشك به دست مي آيد.
زارع بيدكي افزود: امروزه عمده ترين مناطق كاشت اين محصول ايران و اسپانيا است، در كشور ما مناطق عمده زيركشت اين گياه در جنوب خراسان ( تربت حيدريه، رشت خوار، كاشمر، زوزن، گناباد، بشرويه، بجستان، فردوس، قائن، سراوان، طبس و بيرجند) قرار دارد.
وي با بيان اينكه به علت شباهت چشمگير يك نوع رنگ مصنوعي خوراكي به نام
« Sun Set yellow » با رنگ زعفران و عرضه آن به بازار، راه تهيه زعفران تقلبي هموار شده است گفت: به اين صورت كه افراد سودجو با استفاده از روش هايي براي كسب درآمد نامشروع اقدام به توليد زعفران تقلبي مي كنند.
كارشناس كنترل كيفيت مواد غذايي دانشگاه علوم پزشكي يزد گفت : شيوه هاي تقلب شامل رنگ كردن خامه زعفران با رنگ استخراج شده از كلاله يا رنگ هاي طبيعي و مصنوعي، اضافه كردن گلبرگ هاي گلرنگ يا هميشه بهار به زعفران، رنگ كردن كلاله ( كاكل) ذرت و اضافه كردن آن به زعفران، رنگ كردن دوباره زعفران مصرف شده، اضافه كردن كلاله حاصل از گل هاي گونه هاي ديگر به زعفران كه معمولا كوتاه‌تر و فاقد تركيبات رنگي قابل استخراج است.
زارع بيدكي ادامه داد: سنگين كردن زعفران با افزودن رطوبت يا آغشته كردن آن با روغن، عسل، گليسيرين، محلول نيترات ، پتاسيم، نيترات آمونيم، شكر پخته شده و ... از ديگر شيوه هاي زعفران تقلبي است.
وي يادآور شد: تقلب به دلايلي مانند قيمت قابل توجه زعفران به عنوان يكي از گرانترين مواد غذايي و ارزان و در دسترس بودن مواد اوليه تهيه زعفران تقلبي شامل رنگ هاي خوراكي، طبيعي، مصنوعي و انواع تارهاي مشابه كلاله زعفران همواره به عنوان يك مورد طلايي تقلب مطرح شده است.
زعفران از گياهان بومي فلات ايران است كه به ساير نقاط جهان برده شد.
7544/ 2047/

سرخط اخبار استان‌ها