افزایش سه برابری تولید محصولات کشاورزی در ایران+ فیلم
ایران برای تبادل علمی و تجربی با دیگر کشورها آماده است
تولید محصولات کشاوزری در ایران در سه دهه اخیر، سه برابرافزایش یافته است.
به گزارش اخبار استانهای خبرگزاری صدا و سیما ، معاون آموزش وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی امروز در اجلاس منطقه ای مسئولان کشاورزی و سفیران 10 کشور برنج خیز آسیای مرکزی و غربی گفت : در سه دهه اخیر تولید محصولات کشاورزی در ایران از 25 میلیون تن به بیش از 100 میلیون تن رسیده است.
اسکندر زند با بیان اینکه برنج یکی از مهمترین محصولات غذایی مصرفی در منطقه آسیای مرکزی و غربی است افزود : پیش بینی می شود مصرف برنج در این مناطق از 9 میلیون تن در شرایط فعلی به 12 میلیون تن در سال 2020 و 16 و نیم میلیون تن در سال 2035 برسد.
وی با اشاره به اینکه با وجود تلاش های بسیار زیاد سازمان خوار و بار جهانی – فائوFAO برای کاهش فقر و گرسنگی همچنان این موضوع به عنوان بحران اصلی جهان مطرح است گفت : افزایش تولید برنج یکی از راهکارهای حل این مشکل است.
معاون آموزش وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه ایران با بهره مندی از شبکه گسترده دانشکده های کشاورزی ، داشتن 20 موسسه تحقیقات کشاورزی با قدمتی بیش از یک قرن و مراکز ترویجی - آموزشی از کشورهای مهم در زمینه تحقیقات است گفت : ایران برای تبادل علمی و تجربی با دیگر کشورها آماده است.
استاندار گیلان نیز استقرار مرکز منطقهای تحقیقات و آموزش برنج آسیای مرکزی و غربی در رشت را بستری مناسب برای انتقال دانش فنی برای افزایش تولید برنج دانست.
آقای نجفی با بیان اینکه برنج و گندم دو غله اساسی تأمین کننده کالری روزانه مردم در ایران است گفت : با توجه به تنوع اقلیمی در ایران در حال حاضر سطح زیر کشت برنج حدود 600 هزار هکتار است و در 16 استان ، سالانه سه میلیون تن شلتوک تولید می شود.
وی افزود : گیلان با داشتن 238 هزار هکتار شالیزار و 300 هزار بهره بردار از قطبهای اصلی زراعت برنج در ایران است.
استاندار گیلان با بیان اینکه سابقه بیش از 2 هزار ساله کشت و کار برنج و آمیخته شدن آن با باورهای اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی مردم این استان گفت : برنج در گیلان فقط یک محصول با کیفیت و مهم نیست بلکه به بخشی از باورها و رفتارهای اجتماعی و فرهنگی مردم تبدیل شده و بیراه نیست اگر بگوییم برنج "هویت" و "شناسنامه" مردمان گیل و دیلم است.
آقای نجفی دشتهای حاصلخیز و مستعد تولید انواع برنج ، کشاورزان با تجربه با دانش بومی و بسیار حرفهای ، کارگاههای کوچک و متوسط صنعت کشاورزی ، وجود سد سفیدرود با امکان ذخیره آب زراعی سالانه بیش از یک میلیارد مترمکعب ، داشتن بزرگترین شبکه آبرسانی مدرن ملی با بیش از 2 هزار و 700 کیلومتر کانال آبرسانی از ویژگیهای منحصر به فرد گیلان درخصوص زراعت برنج عنوان کرد.
وی افزود : وجود مراکز پژوهشی و آموزشی متعدد در استان نظیر چندین دانشکده کشاورزی، پژوهشکده بیوتکنولوژی شمال کشور، مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ، مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی، مؤسسه تحقیقات برنج کشور و مرکز منطقهای بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی بخشی از توان علمی گیلان در زمینه برنج است.
استاندار گیلان گفت : مجموع این پتانسیلها شرایط را برای به کارگیری انواع فناوریهای جدید زیر ساختی، مکانیزاسیون، کشت رقم های پرمحصول، تولید برنج سالم و ارگانیک و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی را فراهم فراهم کرده است.
آقای نجفی اظهار امیدواری کرد : برگزاری اجلاس منطقه ای مسئولان کشاورزی و سفیران 10 کشور برنج خیز آسیای مرکزی و غربی بتواند موجبات گسترش همکاریهای علمی، تحقیقاتی، تبادل تجربه و انتقال دانش فنی را برای افزایش تولید برنج فراهم کند.
مرکز منطقهای تحقیقات و آموزش برنج آسیای مرکزی و غربی در سال 2014
تاسیس شد.
این مرکز علمی در رشت مستقر است و کشورهای ایران ، افغانستان ، عراق ، قزاقستان ، قرقیزستان ، تاجیکستان ، ترکیه ، ترکمنستان ، ازبکستان ، و جمهوری آذربایجان عضو آن هستند.