۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۲:۳۸
کد خبر: 82314375
T T
۰ نفر
بیماران ریوی پروتئین و چربی بیشتر، قند كمتر مصرف كنند

تهران- ایرنا- فوق تخصص ریه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به بیماران ریوی توصیه كرد: رژیم غذایی خود را برپایه مصرف پروتئین و چربی بیشتر و قند كمتر تنظیم كنند.

دكتر 'عاطفه فخاریان' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، تغییر روند تغذیه ای بیماران ریوی را در بهبود وضعیت آنها بسیار تاثیرگذار خواند و گفت: بیماران ریوی مجبورند از عضلات تنفسی شان زیاد استفاده كنند، زیرا ریه آنها طبیعی نیست در نتیجه، مصرف انرژی در این افراد بیشتر از سایرین است و ممكن است ریه بیمار نتواند گازهای سمی را دفع كند؛ در نتیجه باید غذاهایی مصرف كنند كه گازهای سمی كمتری تولید كنند.
مسوول بخش بازتوانی ریه و تهویه غیرتهاجمی مركز تحقیقات بیماری های ریه بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: یكی از توصیه های ما به یك بیمار برونشیت مزمن این است كه از پروتئین و چربی بیشتر استفاده كند و درعوض، قندهای ساده را كمتر مصرف كند و درعین حال، چربی خونش را مرتب چك كند.
وی خاطرنشان كرد: قندهای ساده مانند قند، شكر و انواع شیرینی هستند و مقدار گاز CO2 كه از سوختن قندهای ساده و متابولیسم بدن حاصل می شود و با هر بازدم باید از بدن خارج شود، در مقایسه با یك گرم چربی یا یك گرم پروتئین، بسیار زیادتر است در نتیجه، ممكن است نارسایی تنفسی را در بیماران ریوی، بیشتر كند.
فخاریان مصرف میوه ها حتی میوه های شیرین، لبنیات و حبوبات را كه حاوی پروتئین های گیاهی هستند، به علاوه انواع گوشت قرمز و سفید، به صورت معمول برای بیماران ریوی بسیار مفید دانست.
وی در تشریح برخی فعالیت های مركز تحقیقات بیماری های ریه بیمارستان مسیح دانشوری گفت: در این مركز به نقش مسائل پیشگیری كننده در افرادی كه بیمار نیستند و بازتوانی بیماران توجه ویژه می شود به طوری كه اگر این افراد مصرف سیگار و مواد مخدر دارند، به ترك یا كاهش مصرف آنها كمك می كنیم.
فخاریان تصریح كرد: بازتوانی روحی روانی نیز بخش دیگری از كاری است كه طی آن به بیماران، مشاوره های روانشناسی و روانپزشكی ارائه می شود زیرا این افراد عمدتا به راحتی نمی توانند فعالیت كنند و به كمك دیگران احتیاج دارند.
به گفته وی، گاهی متخصصان قلب و عروق به كمك متخصصان ریه می آیند زیرا ممكن است بیمار از هر دو مشكل، رنج ببرد و یا ناراحتی ریوی، عوارضی روی قلب بیمار برجای بگذارد.
این فوق تخصص ریه ادامه داد: ارزیابی مصرف اكسیژن بیماران ریوی نیز از دیگر فعالیت های درمانی و بازتوانی است كه در آن، میزان نیاز بیماران به اكسیژن مشخص می شود.

**سیگار، قلیان و تشدید بیماری های ریوی
وی درباره عوامل بروز بیماری های ریوی همچون برونشیت مزمن گفت: عوامل خارجی كه از طریق استنشاق وارد سیستم تنفسی می شود نقش اصلی را در بروز و تشدید بیماری های برونشیت مزمن دارند كه سردسته آنها سیگار است.
وی افزود: كشیدن سیگار می تواند از قسمت بالای دستگاه تنفسی تا حبابچه های كوچك را تحت تاثیر قرار دهد و قلیان حتی می تواند بدتر از سیگار باشد كه متاسفانه در جامعه ما به صورت نوعی تفریح درآمده است در صورتی كه قلیان، بدترین عوارض را برای ریه ها ایجاد می كند و هیچ تفریحی هم در كنارش نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی به آلودگی هوای این روزها نیز اشاره كرد و گفت: ریه یك فضا و اندام باز است كه با هر نفس، هوای اطراف وارد سیستم تنفسی می شود و هنگام افزایش میزان گازهای سمی در هوا و همچنین ذرات معلق به خصوص ذرات بسیار ریز، این گازها و ریزذرات به حبابچه ها می رسند و باعث تغییراتی در ریه ها می شوند كه تاثیرات آنها بعضا غیرقابل برگشت است.
وی خاطرنشان كرد: تنفس در هوای آلوده برای تمام افراد زیانبار است ولی مبتلایان به بیماری های ریوی مثل برونشیت مزمن یا آسم و همینطور بیماران قلبی به خاطر كم بودن ظرفیت سیستم تنفسی و قلبی عروقی آنها در مواجهه با آلودگی، دچار مشكلات و عوارض بیشتری می شوند.
فخاریان از مردم، سازمان ها و دولت خواست با تلاش جمعی به معضل آلودگی هوا سر و سامان دهند تا هرسال در انتهای آبان و ماه های آذر و دی، ناچار به تعطیلی مدارس و تحمل معضلات ناشی از این وضعیت نباشیم.
به گفته وی، شیوع بیماری های ریوی در كشور نسبت به سال های گذشته بیشتر شده است كه بخشی از آن به افزایش مصرف دخانیات و بخشی نیز آلودگی هوا برمی گردد.
این فوق تخصص ریه ادامه داد: علاوه بر شهروندان تهرانی، بیماران زیادی از استان های غربی نیز مانند خوزستان كه درگیر ریزگردها هستند، به ما مراجعه می كنند.
وی خاطرنشان كرد: افراد مبتلا به بیماری های مزمن ریوی، اغلب به دلایل مختلف مثل عفونت های ریوی یا نارسایی های تنفسی، نمی توانند عمل جراحی انجام دهند و در عین حال، ظرفیت ریه آنها بسیار پایین می آید و از این وضعیت رنج می برند.
فخاریان به مبتلایان به بیماری های ریوی و قلبی عروقی توصیه كرد كه در صورت مصرف دخانیات، حتما آن را كنار بگذراند و در روزهای آلوده، تا حد امكان در فضای باز حضور نداشته باشند و چنانچه ناچار به خروج از منزل یا محل كار هستند، یك گاز (پارچه) استریل را خیس كرده و زیر ماسك خود قرار دهند تا از ورود ذرات ریز به ریه جلوگیری شود.
پرهیز از فعالیت بدنی زیاد نیز از دیگر توصیه های این فوق تخصص ریه به بیماران قلبی و ریوی بود زیرا با این كار، سرعت تنفس بیشتر شده و هوای بیشتری وارد ریه ها می شود كه در واقع به معنای ورود بیشتر آلاینده ها به سیستم تنفسی است.
علمی**1055**
خبرنگار : زینب كارگر **انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me/irnaelm
۰ نفر

سرخط اخبار جامعه