یادداشت//
روزه داری را در فصل گرما آسان کنیم
رعایت راهکارهای ساده تغذیه ای در افطار و سحر به ما کمک می کند تا برای بهره مندی از فضایل ماه مهمانی خدا، بدون هیچ آسیبی بتوانیم ساعات طولانی روزه داری را سپری کنیم.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، برخی از افراد با یک رژیم غذایی پرچرب و پرکالری در وقت سحر به دنبال کاستن از گرسنگی در طول روز
هستند حال آنکه چربی باعث ترشح هورمون انسولین می شود که این هورمون موجب کاهش قند خون شده و سریعتر احساس گرسنگی به انسان دست می دهد از طرفی مصرف موادغذایی شور و پرچرب باعث تشنگی شدید میشود.
دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در مقاله ای آورده است: در ماه مبارک رمضان پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل 6 گروه اصلی غذایی( نان و غلات ، میوه ها و سبزیها،گوشت و تخم مرغ، شیر و لبنیات و گروه حبوبات) ضروری است. با رعایــت تـنوع و تعادل در مصرف غذا نیازهای تغذیه ای شامل آب ، املاح ، ویتامینها، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن تامین میشود.
همچنین محمد امین افرا متخصص طب اسلامی می گوید: برای جلوگیری از تشنگی شدید در ماه رمضان همواره باید از نوشیدنیهای ولرم و شربتهایی همچون آبلیمو، سکنجبین و سرکه شیره و خاکشیر استفاده شود و از نوشیدن آب یخ خودداری کرد.
در وعده سحری از مواد غذایی پرفیبر مانند میوهها و سبزیها استفاده کنید. موادغذایی پرفبیر آب زیادی در خود جذب میکنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کند و احساس تشنگی دیرتر عارض می شود.
دکتر مهدی شادنوش متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی نیز در مقاله ای از نتایج آزمایش های علمی خود می نویسد: در وعده سحری از مصرف غذاهای پر ادویه، چای، کافئین و نوشابه تا حد ممکن باید پرهیز کرد، غذاهای سرخ شده باید به مقدار کم مصرف شوند زیرا باعث سوء هاضمه و تشنگی می شوند. غذاهای چرب مانند ماکارونی و ته دیگ نیز ایجاد تشنگی می کنند.
اما برای افطار هم مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوهها و سبزیها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه میشود. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار میشود.
یکی از عادات غلط غذایی روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد در هنگام شروع افطار آب سرد ، شربت و یا نوشابه مصرف میکنند. بهتر است افطار خود را با کمی آب گرم و یا چای آغاز کنیم و پس از آن میتوان از خرما یا کشمش استفاده کرد. مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است.
گیتی بهدادی پورکارشناس تغذیه می گوید: هنگام افطار بایستى از موادغذایى استفاده شود که به طور ناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نشود.
در افطار باید مقدار غذا را تدریجا اضافه کنیم و از رقیق شروع کرده و به غلیظ برسیم همچنین باید غذا را بخوبی و به آهستگی بجویم.
انواع میوه را که حاوی ویتامینها و املاح معدنی است بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف کرد.
دکتر کوروش جعفریان متخصص تغذیه در این باره می گوید: پایش وزن بهترین ابزار برای ارزیابی نوع الگوی غذایی در ماه رمضان است، در واقع تغییر نیافتن وزن نشاندهنده دریافت مناسب انرژی افراد در این ماه است. کسانی که دارای اضافه وزن هستند درصورت کاهش دریافت مواد غذایی و افزایش فعالیت بدنی میتوانند مقداری از وزن اضافه خود را کم کنند.
توصیه میشود روزه داران از مصرف تنقلات زیاد نیز در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند چراکه این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب میشوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند.