۱۱ شهریور ۱۳۹۵، ۱۵:۰۶
کد خبر: 82213503
T T
۰ نفر
تحقيق علمي توليد خوراك دام از سرشاخه نيشكر در دزفول به بار نشست

دزفول - ايرنا - رئيس مركز تحقيقات ، آموزش كشاورزي و منابع طبيعي صفي آباد دزفول گفت:براي نخستين بار در كشور تحقيق علمي توليد علوفه دامي از سر شاخه و بقاياي بعد از برداشت نيشكر در اين مركز عملياتي شده و به مرحله تجاري سازي رسيد.

رحيم اسلامي زاده روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از در دست احداث بودن نخستين واحد توليد خوراك دام از سرشاخه و بقاياي نيشكر در دزفول خبر داد و گفت: اين كارخانه بصورت پايلوت با ظرفيت توليد سالانه چهار هزار تن خوراك دام از سرشاخه و بقاياي نيشكر با اعتبار 20 ميليارد ريال و با سرمايه گذاري جهاد نصر و مشاركت 2 شركت خصوصي در مرحله نهايي راه اندازي است.
وي از برنامه ريزي براي احداث كارخانه 100 هزار تني توليد علوفه دامي از سرشاخه ها و بقاياي نيشكر در دزفول خبر داد و گفت: در برنامه ريزي بلند مدت صورت گرفته ظرفيت توليد علوفه دامي از سرشاخه ها و بقاياي نيشكر قابل ارتقا به يك ميليون تن در سال است.
وي تاكيد كرد: تمام مراحل مطالعه، تحقيق و پژوهش توليد علوفه دامي از سرشاخه نيشكر توسط محققان مركز تحقيقات كشاورزي صفي آباد دزفول صورت گرفته ضمن اينكه تمام مراحل طراحي، ساخت قطعات و كارخانه صنعتي توليد اين خوراك دام نيز توسط محققان و صنعتگران داخلي انجام شده است.
رئيس بخش تحقيقات علوم دامي مركز تحقيقات كشاورزي صفي آباد دزفول نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به هشت شركت كشت و صنعت نيشكر در خوزستان و اختصاص 100 تا 120هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي خوزستان به كشت نيشكر گفت: از هر هكتار نيشكر بيش از 20 تن علوفه قابل استحصال است كه پيش از اين و با شيوه آتش زدن و سپس برداشت ني به هدر مي رفت.
حميدرضا ايزدنيا ادامه داد: اين شيوه برداشت با سوزاندن مزارع علاوه بر ايجاد آلودگي شديد محيط زيست از بين رفتن حجم بسيار زيادي از پسماند نيشكر كه قابل تبديل به علوفه دامي است را در پي دارد.
رييس بخش تحقيقات علوم دامي مركز تحقيقات ، آموزش كشاوزي و منابع طبيعي صفي آباد دزفول با تاكيد بر كمبود علوفه دامي در كشور خاطر نشان كرد: از سال 1371 تحقيقات در زمينه توليد علوفه هاي دامي ارزان قيمت در مركز تحقيقات كشاورزي صفي آباد دزفول آغاز شده كه حاصل چندين سال تحقيقات بر روي نيشكر، ملاس نيشكرو پيت و باگاس با انجام 24 طرح تحقيقاتي بوده است.
ايزدنيا تاكيد كرد: در مركز تحقيقات ، آموزش كشاوزي و منابع طبيعي صفي آباد دزفول طي 13 سال گذشته هشت طرح تحقيقاتي به صورت اختصاصي در حوزه توليد علوفه دامي از سرشاخه ها و بقاياي نيشكر انجام شده است كه در نتيجه آن براي نخستين بار در كشور دانش فني توليد خوراك دام از سرشاخه ها و بقاياي نيشكر عملياتي شد.
وي ادامه داد استفاده از سرشاخه ها و بقاياي نيشكر بر روي دام هايي چون گاوميش، گاو، گوسفند و بز مورد آزمايش قرار گرفته و نتايج مطلوبي داشته است.
ايزدنيا با اشاره به ارزش غذايي خوراك دام توليد شده از سرشاخه ها و بقاياي نيشكر گفت: اين محصول داراي 7،5 درصد پروتئين بوده و قابليت جايگزيني با 70 درصد مخلوط علوفه كاه و يونجه را دارد.
وي علوفه دامي از سرشاخه و بقاياي نيشكر را خوراك پايه براي دام اعلام كرد و بيان داشت: اين خوراك توليدي حاوي 70 درصد از سرشاخه و بقاي نيشكر بوده كه با ديگر مواد افزودني فرآوري و توليد مي گردد.
رييس گروه علوم دامي مركز تحقيقات و آموزش كشاوزي و منابع طبيعي صفي آباد دزفول نيز با انتقاد از شيوه كنوني برداشت و سوزاندن مزارع در خصوص استفاده از روش هاي نوين و بكارگيري دروگرهاي مناسب در امر برداشت گفت: شركت هاي كشت و صنعت منطقه از تكنولوژي پيشرفته و روز دنيا در برداشت نيشكر عقب مانده و به جاي برداشت سبز اقدام به سوزاندن مزارع نيشكر مي نمايند كه اين موضوع آسيب هاي جدي به محيط زيست وارد كرده است.
احمد خياط مديريت سنتي را مانع پيشرفت كشاورزي دانست و گفت: با تغيير شيوه برداشت ، برداشت نيشكر علاوه بر جلوگيري از مشكلات زيست محيطي اين امر موجب ارزش افزوده محصولات كشاورزي مي شود.
وي راه اندازي كارخانه توليد خوراك دام با استفاده از سرشاخه و بقاياي بعد از برداشت نيشكر را گامي مهم در جهت كاهش آلودگي زيست محيطي و برطرف كننده بخشي از نياز كمي كشور به علوفه هاي دامي اعلام كرد.
مركز تحقيقات كشاورزي صفي آباد در زمستان سال 1342 شمسي و پس از انجام مطالعات اوليه، در قلب اراضي شبكه آبياري دز تاسيس شد و از آن زمان تاكنون صدها طرح و پروژه تحقيقاتي در زمينه هاي مختلف كشاورزي علمي و عملي در اين مركز توسط كارشناسان خارجي و داخلي اجرا شده كه نتايج آنها سالهاست كه در عرصه فعاليت هاي كشاورزي و اقتصادي منطقه كاملا محسوس و مشهود است.
6068
۰ نفر

سرخط اخبار اقتصاد