۳ آبان ۱۳۹۷، ۰:۲۸
کد خبر: 83077841
T T
۰ نفر
اعتبارات حوزه مديريت آب نيازمند ساماندهي است

يزد - ايرنا - رئيس كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي مدعي فقدان رويكرد مديريتي توسعه در حوزه آب كشور شد و گفت: ساماندهي اعتبارات مديريت مصرف آب و تكيه بر ابزارهاي اقتصادي به جاي فني در اين بخش ضروري است.

به گزارش ايرنا، احمدعلي كيخا چهارشنبه شب در جلسه سازگاري با كم آبي كه در استانداري يزد برگزار شد، با تأكيد بر سازگاري همه بخشها با شرايط كم آبي در كشور اظهار داشت: خشكسالي در مناطق مركزي كشور مثل يزد و سيلهاي مهيب در برخي از استانها سبب شده كه بعد از سالها، برنامه عملياتي براي سازگاري با تغيير اقليم در كشور اجرا شود.
وي افزود: اگرچه در اين زمينه دير شروع كرده ايم اما بايد در مرحله اول كارگروه سازگاري با كم آبي به سازگاري با اقليم تغيير نام دهد زيرا هنوز به عمق اين اتفاق آگاه نشده ايم به همين دليل در بين 132كشور دنيا، در رده 131 در زمينه مديريت اكوسيستمهاي آبي هستيم.
كيخا تصريح كرد: مشكل كم آبي در تمام كشور وجود دارد و دليل عمده آن نبود رويكردهاي مديريت توسعه محور و بي توجهي به مقوله آب به عنوان عامل اصلي و محدود كننده توسعه است.
رئيس كميسيون كشاورزي مجلس با بيان اينكه بدون آب توسعه استاني همچون يزد ميسر نيست، ادامه داد: نمي توان تنها با تكيه بر انتقال آب، به توسعه رسيد بلكه بايد براي اسكان جمعيت، ظرفيتي مشخص شود و بعد از آن براي سكونت، هزينه اي دريافت شود زيرا زمين فراوان اما آب براي زندگي به اندازه كافي نيست.
وي توسعه بي ضابطه كشاورزي همراه با اشتباهات را عامل ايجاد مشكلات عنوان كرد و افزود: بسياري معتقدند برق دار كردن چاه هاي كشاورزي مشكلات را زيادتر كرده و نمي توان با ابزارهاي فني مشكل كم آبي را كاهش داد بلكه بايد از ابزارهاي اقتصادي و مالي در اين زمينه استفاده شود.
اين نماينده مجلس با تأكيد بر افزايش بهره وري آب گفت: پس از تحقق اين هدف بايد به دنبال خلق ثروت با نگاه متفاوت به آب برويم كه نمونه آن سرمايه گذاري در بخشهاي ميراث فرهنگي، گردشگري و منابع طبيعي در استان يزد است.
كيخا مقابله به نگاه هايي كه مسأله آب را پيچيده مي كنند را خواستار شد و ادامه داد: بايد در استانهايي همچون يزد به داشته هاي بخش هاي مختلف، توسعه صنايع كم آبخواه، مديريت منابع موجود آبي و در مرحله بعد براي انتقال آب از مراكز مقرون به صرفه برنامه ريزي كرد.
وي در خصوص شرايط استان يزد از نظر كاهش سالانه ميزان بارندگي ها، تصريح كرد: آينده اين استان ، نگران كننده است بنابراين ،بايد رابطه تمامي فعاليتها با آب مشخص و سپس اجرا شود.
كيخا با تشريح وضعيت شوراي مديريت آب فلات مركزي هم گفت: بايد همه اعضا، نگاه همه جانبه داشته باشند و در عين حال مشكلات را به صورت شفاف به مردم اعلام و آنها را در مديريت مصرف آب، مشاركت دهند.
وي همچنين انتقال آب از دريا را اجتناب ناپذير دانست و ياد آور شد: با توجه به هدف گذاري توسعه بايد وزارت نيرو و سازمان برنامه و بودجه ضمن اعلام هزينه هاي انتقال آب از هر نقطه اي براي اجراي طرحها برنامه ريزي كنند.
استاندار يزد نيز در اين نشست گفت: اين استان با پيشينه غني فرهنگي و تاريخي جزو استانهايي است كه با سخت ترين شرايط زيست محيطي سازگاري پيدا كرده است.
محمود زماني قمي ثبت جهاني شهر يزد را ناشي از همت والا و دقت مردم اين شهر در سازگاري با محيط زيست در ادوار مختلف و همزيستي مسالمت آميز اديان در اين شهر كهن عنوان كرد.
وي با بيان اينكه يزد دومين استان معدني با بيشترين تنوع و چهارمين استان صنعتي كشور است، افزود: تأثير يزد در حوزه اقتصادي از مرزهاي جغرافيايي اين استان فراتر بوده و 50 درصد كاشي و سراميك، 15درصد فولاد و 27 درصد محصولات نساجي كشور در اين استان توليد مي شود.
استاندار يزد، وضعيت اقتصاد و صنعت اين استان را با وجود مشكلات بهتر از متوسط كشور اعلام كرد و ادامه داد: وضعيت يزد در حوزه هاي گردشگري نيز بويژه در گردشگري خارجي رشد خوبي داشته و محل مناسبي براي سرمايه گذاري در اين بخش است.
رئيس كارگروه سازگاري با كم آبي يزد با بيان اينكه فلات مركزي منطقه اي كم آب و با تنشهاي زياد است، گفت: يزد كم بارش ترين استان كشور است و تحت تاثير تنش آبي در مركز كشور قرار گرفته و آنچه درباره اين استان به نادرستي مطرح مي شود اين است كه آب انتقالي به اين استان به بخش كشاورزي و صنعت اختصاص يافته در حالي كه چنين چيزي اشتباه است.
زماني قمي ادامه داد: سهميه اوليه آب انتقالي به يزد 98 ميليون مترمكعب در سال مشخص شده بود ولي هيچگاه بيش از 62 تا 63 ميليون مترمكعب اختصاص نيافته و از اين حدود پنج درصد به صنايع و عمدتا معادن اختصاص يافته كه بيش از آن براي شست و شوي سنگ آهن انتقالي به اصفهان استفاده مي شود.
وي تأكيد كرد: يك ليتر از آب انتقالي در حوزه كشاورزي مصرف نمي شود بلكه همه اين آب كه 60درصد مصرف شرب استان يزد را تأمين مي كند با منابع داخلي كه اي سي بالاي 2 هزار دارد، براي بهبود كيفيت منابع آب داخلي استان، با اين منابع مخلوط مي شود.
استاندار يزد مشكل ديگر يزد بعد از اي سي (سختي) آب را 22 بار تعرض به خط انتقال آب از اسفندماه 96 تا مهرماه 97 عنوان كرد و گفت: از كميسيون كشاورزي و آب مجلس تقاضا داريم علتهاي اين حادثه در حوزه امنيت را بررسي و براي رفع اين تهديدها، پرداخت غرامت ناشي از فقدان كشت را به كشاورزان اصفهان مدنظر داشته باشند.
زماني قمي با تأكيد بر تعيين تكليف طرح هاي انتقالي آب به يزد و مشخص شدن مبدأ خط دوم انتقال آب به استان تصريح كرد: نياز آب استان يزد تا سال 1425در بخشهاي مختلف مورد بررسي قرار گرفته و از سوي ديگر اين استان در صرفه جويي و مصرف درست آب از استانهاي پيشتاز است و ارزش افزوده حاصل از مصرف يك ليتر آب در صنعت يزد 22 ميليون تومان، در اصفهان 15 ميليون و در كرمان 6 ميليون تومان است.
در بخش ديگر اين جلسه مديرعامل شركت آب منطقه اي يزد در گزارشي با بيان اينكه يزد كم بارش ترين استان كشور با 82 ميليمتر بارش است، اظهار داشت: در سال زراعي و آبي 97-96 ميزان بارش اين استان حدود 70ميليمتر بوده كه نسبت به سال قبل از آن 7.5 درصد كاهش داشته است.
محمدمهدي جواديان زاده افزود: ميزان روان آبهاي استان نيز نزديك به صفر شدن است به گونه اي كه هم اكنون تنها سه تا چهار ميليون مترمكعب بوده و دليل عمده آن تغيير الگوي بارش از برف به باران عنوان مي شود.
وي با بيان اينكه روند مصرف آب در بخش كشاورزي طي 15سال گذشته در استان يزد كاهش يافته، خاطرنشان كرد: مديريت كشت، خاموشي چاه هاي كشاورزي و كاهش حجم آبي استان از دلايل كاهش در اين زمينه است.
مديرعامل آب منطقه اي يزد در خصوص وضعيت منابع 19 دشت استان گفت: از اين تعداد تنها سه دشت آزاد است و چهار دشت ممنوعه بحراني و 12 دشت ممنوعه داريم و در دشت اردكان – يزد به عنوان مهمترين دشت استان 18 متر افت سفره هاي زيرزمين ثبت شده است.
جواديان زاده با تشريح نيازهاي آبي استان يزد در افق هاي 1405و 1425 ادامه داد: وضعيت آب شرب استان نگران كننده است و سهم آب انتقالي كه 70 درصد آب شرب يزد را تامين مي كرده در 6 ماه سال قبل 60 درصد بوده است.
وي سهم استان يزد از آبهاي تجديد شونده كشور را تنها هفت دهم درصد دانست و برخي برنامه هاي اضطراري به منظور مديريت آب را شامل طرح مديريتي 100درصدي آب در بخشهاي مختلف و اطلاع رساني و فرهنگ سازي عنوان كرد .
وي با اعلام تبخير سالانه سه هزار و 500 ميليمتري آب در اين استان گفت: از موفقيتهاي اجراي طرحهاي مديريتي مصرف آب كاهش 45 درصدي مصرف آب كشاورزي، صرفه جويي 70 ميليون مترمكعبي آب با خاموشي 45 روزه چاه ها و كاهش 28درصدي مصرف آب شرب با همكاري شهرداريها بوده است.
رئيس كميسيون كشاورزي ، آب و منابع طبيعي مجلس به همراه چند تن از اعضاي اين كميسيون، روز چهارشنبه براي شركت در هفتمين اجلاس ملي منابع آب ايران و بازديد از قرقهاي اختصاصي حيات وحش استان يزد به اين استان سفر كرده است.
1968/ 6014/

سرخط اخبار استان‌ها