۱ آبان ۱۳۹۶، ۹:۲۸
کد خبر: 82705137
T T
۰ نفر
11 طرح فني جهادكشاورزي سمنان با هدف صرفه‌جويي 30 درصدي مصرف آب

سمنان- ايرنا- معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي استان سمنان گفت: اين سازمان با هدف صرفه‌جويي 30 درصدي در مصرف آب بخش كشاورزي 11 طرح فني در نظر دارد.

لطف الله رضايي روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: سهم بخش كشاورزي از آب توليدي در استان سمنان در حال حاضر حدود 930 ميليون مترمكعب در سال است كه پيش‌بيني مي‌شود با اجراي اين طرح‌ها حدود 30 درصد تا ميزان 200 ميليون مترمكعب در مصرف آب صرفه‌جويي شود.
وي اصلاح الگوي كشت را اولين راهبرد فني براي كاهش مصرف آب در استان سمنان عنوان و خاطرنشان كرد: استفاده از بذرهاي اصلاح شده با شناسايي و انجام تحقيقات فني درباره ميزان مصرف آب بذرهاي گوناگون براي توصيه و معرفي به كشاورزان براي كشت متناسب با نوع خاك و اراضي هدفگذاري نهايي اين بخش است.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي استان سمنان گفت: توسعه نشاكاري گلخانه اي نيز ديگر راهبرد است كه به كشاورزان توصيه مي شود ابتدا نشاي گياه را در گلخانه پرورش دهند و نشاي 20 روزه از گلخانه به مزرعه منتقل شود كه به اين ترتيب تا سه نوبت آب‌دهي به گياه تا 30 درصد صرفه‌جويي مي‌شود.
وي با اشاره به لزوم توليد علوفه براي تغذيه دام در توليد گوشت، اضافه كرد: جايگزين كردن رقم هاي كم‌مصرف مانند كينوا كه در برابر كم آبي و شوري آب مقاوم بوده به طوري كه تا 2 برابر جو در برابر شوري آب مقاوم است و در جاي خشك و شورآب كه هيچ علوفه اي قابل كشت نيست، اين گونه مي‌تواند جايگزين شود.
رضايي ادامه داد: كشت زيرپلاستيك به ويژه براي جاليز در باغ ها و مزارع و استفاده از هر تجهيزات سايه‌دار كه باعث حفظ رطوب خاك شود ديگر راهبرد جهادكشاورزي سمنان در صرفه‌جويي از آب است.
وي گفت: ترغيب كشاورزان براي كشت پاييزه به جاي كشت بهاره نيز ديگر برنامه اين حوزه است، چون بيشتر مباحث كم آبي مربوط به كشت بهاره و گرماي فصل تابستان است، انتقال كشت به فصل پاييز به ويژه براي محصولات خاص مانند انواع گياهان دارويي كه ارزش افزوده دارند و كلزا مي تواند با بهره مندي از بارندگي‌هاي پاييز و زمستان تا 40 درصد در مصرف آب صرفه‌جويي به همراه داشته باشد.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي استان سمنان به استفاده از ارقام مقاوم در برابر كم آبي و بذرهاي اصلاح شده به عنوان ديگر برنامه فني حوزه جهادكشاورزي اشاره كرد و گفت: به عنوان نمونه يك نوع بذر اصلاح شده پسته قادر است تا 200 ميلي‌موس شوري آب را تحمل كند و در يك سوم آب كمتر نيز قابل پرورش است كه استفاده اين گونه ارقام براي توليد بيشتر، مصرف آب كمتر و ايجاد ارزش افزوده بيشتر مفيد است.
وي بيان كرد: امروزه استفاده از روش هاي نوين آبياري روشي علمي و پذيرفته شده براي كاهش مصرف آب است و بررسي ها نشان مي هد بدون افزايش سطح قابليت افزايش 40 درصد توليد و كاهش مصرف آب از طريق استفاده از روش هاي نوين آبياري ميسر است.
وي اضافه كرد: عمليات به زراعي و به باغي نيز با هرس به موقع و تقويت به هنگام خاك در مزارع و باغ ها مي تواند به پرورش گياه با مصرف آب كمتر، رشد بهتر و توليد بيشتر كمك كند.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي استان سمنان، خاكبرداري و خاك‌ورزي حفاظتي را ديگر راهكار كاهش مصرف آب كشاورزي برشمرد و گفت: كشت بر روي بقاياي گياه قبلي، شخم‌نزدن زمين به منظور حفظ ارگانيسم و رطوبت باقي‌مانده در خاك از كشت قبلي در اين روش كاربردي است، به طوري كه گياه در كشت جديد مي تواند از رطوبت حاصل از آخرين آبياري گياه قبلي استفاده و رشد كند و در مصرف آب نيز صرفه‌جويي مي‌شود.
وي با بيان اينكه تناسب اراضي به معناي طبقه‌بندي كردن خاك از نظر شوري و رطوبت براي شناخت نوع كشت متناسب با خاك نيز در صرفه جويي آب تاثير زيادي دارد، گفت: رعايت تاريخ كشت ديگر راهبردي است كه در اين راهكار كشاورزان اگر از شرايط آب و هوايي اطلاعات لازم داشته باشند، با تغيير زمان كشت، مي توانند در چند نوبت آبياري صرفه‌جويي كنند.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادكشاورزي استان سمنان گفت: بهورزي زراعي نيز راهكاري است كه در قالب توصيه هاي علمي و تحقيقاتي به كشاورزان، به تقويت توليد و سلامت كشت گياهان در استان كمك مي‌شود.
با وجود كمبود آب و سهم بالاي بخش كشاورزي از مصرف آب كشور، صرفه جويي علمي بر مبناي راهبردهاي تحقيقاتي در دستور كار جهادكشاورزي استان سمنان قرار گرفته است، استان سمنان حدود 190 هزارهكتار اراضي كشاورزي دارد كه بيش از يك ميليون و 600 هزار تن انواع محصولات از آن برداشت مي‌شود، اكنون حدود 2 هزار و 200 هكتار سامانه آبياري نوين در حال اجرا است، در سفر كاروان تدبير و اميد سال 95 به سمنان بيش از 40 ميليارد ريال اعتبار براي توسعه آبياري نوين به اين استان اختصاص يافت.
وزارت جهاد كشاورزي طرحي 10 ساله براي نصب سامانه هاي آبياري در چهارميليون هكتار از اراضي كشاورزي كشور در برنامه دارد.
6103/6026 خبرنگار: مصطفي دهقان ** انتشاردهنده: جانعلي فتحي

سرخط اخبار استان‌ها