۲۸ آذر ۱۳۹۵، ۹:۵۴
کد خبر: 82350407
T T
۰ نفر
توصيه هاي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز در باره سبك غذايي سالم

شيراز - ايرنا - دكتر موسي صالحي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز و متخصص رژيم درماني با توصيه هايي در باره سبك سالم غذايي بر لزوم رعايت آموزه هاي سلامت در مصرف مواد غذايي و اصلاح سبك زندگي براي داشتن يك زندگي سالم تاكيد كرد.

وي يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان داشت:هدف از غذا خوردن رساندن مواد مغذي به روده و از آنجا به خون و توسط خون به بافتها و اندام هاست ، آنچه مي خوريم اگر مواد مغذي ندارد يا مواد مغذي آن قابل جذب نيست، نبايد خورده شود.
وي ادامه داد:‌ بدن به 120 اسيد آمينه، سه اسيد چرب، 14 ويتامين و 15عنصر (ملح) نيازمند است كه اگر يكي از اين ها هم به بافتها و اندام ها نرسد،انسان ها مريض و ناتوان و زودتر از موقع پير شكسته و فرسوده مي شوند.
صالحي بيان كرد:‌غذا مخلوطي از غلات، حبوبات، سبزي، لبنيات ، گوشت ها، تخم مرغ، مغزها و ميوه هاست اگر هر روز انسان مقدار معيني از هر كدام بخورد تمام نيازهاي بدن به مواد مغذي تامين مي شود، متاسفانه بسياري از افراد مقداري غلات ، حبوبات، سبزي گوشت، تخم مرغ، مغز و ميوه مي خورند اما بدن آنها از نظر دريافت مواد مغذي در وضعيت بسيار بدي قرار دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز و متخصص تغذيه و رژيم درماني اضافه كرد : طريقه فرآوري، آماده سازي، پخت و پز و اختلاط اين گروه هاي غذايي سبب شده كه مواد مغذي آنها از بين برود و هر فرد اگر چه به اندازه كافي غلات، حبوبات ، سبزي، ميوه، لبنيات،گوشت و تخم مرغ مي خورد اما هميشه مواد مغذي كم دارد.
صالحي افزود:هركس مي خواهد وضع تغذيه خود ، خانواده و جامعه را اصلاح كند بايد به روش هاي تهيه، توزيع، توليد، نگهداري، فرآوري، پخت و پز و اختلاط مواد غذايي بپردازد به گونه اي كه لقمه اي كه وارد معده و روده مي شود مواد مغذي را داشته باشد و اگر ندارد آن مواد در لقمه قرار نگيرد.
اين متخصص تغذيه به اهميت مزه، رنگ و طعم غذا نيز اشاره كرد و گفت:اين موارد البته جزو مواد مغذي نيستند اما به هر حال بايد غذاي انسان خوشبو،خوش طعم و خوش رنگ باشد ، د مجموع بايد روشهايي را در تهيه ، توليد، فرآوري، پخت و پز به كار گيريم كه درجه اول هيچ آسيبي به مواد مغذي وارد نسازد و درجه دوم خوش رنگ،خوشبو و خوشمزه باشد.
صالحي ادامه داد:آسان گيري،ارزان خريدن،عادت پذيري كه منجر به ازبين رفتن مواد مغذي بشود بايد با آموزش هاي مكرر و مداوم از ذهن و باور و عادات مردم بر چيده شود.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز بيان كرد:در سفره ايراني چهار مشكل اساسي وجود داردكه به دليل اين چهار مشكل بيش از 50 درصد مواد مغذي از غذاي سفره ايراني هدر مي رود و با 50درصد باقي مانده اكثر اعمال حياتي ما به خوبي انجام نمي گيرد.
وي اضافه كرد: براي توليد انرژي به مقدار زيادي به ويتامين هاي گروه B نيازاست اما چون با روش هاي غلط فرآوري و پخت و پز اكثر ويتامين هاي گروه B از بين رفته و لقمه ايراني ويتامين B كافي ندارد كه به سلول هاي مغزي، قلبي، كبدي و ماهيچه اي برساند ايرانيان عموما خسته اند .
صالحي گفت:عملي كه در فرآوري و پخت پز غذاي ايراني رخ مي دهد باعث از بين رفتن بيش از 50 درصدمواد مغذي لقمه ايراني مي شود، سفيد كردن( Refined ) گندم يكي از اين رخدادها است ، گندم كه از بهترين نعمت هاي الهي است به كارخانه مي فرستند در آنجا بيشتر پوست و جوانه را جدا مي كنند و به عنوان خوراك دام مورد استفاده قرار مي دهند ، آرد سفيد گندم حاوي مقداري كمي از ويتامين ها و مواد مغذي است و مواد بسيار زيادي قند بدون ويتامين اين آرد در نانوايي ها به خمير تبديل شده و به درون تنورهاي بين 500 تا 300 درجه سانتي گراد وارد مي شود بديهي است كه از چنين تنوري هيچ گونه ويتاميني خارج نمي شود ، نهايتا نان ايراني فقط مقداري قند و گلوتن به سفره ايراني مي دهد.
صالحي با بيان اينكه قند بدون ويتامين منجر به چاقي،چربي،فشارخون، ديابت و كبد چرب مي شود گفت: سرنوشت برنج هم همين گونه است، شلتوك به كارخانه ها فرستاده مي شود ، شلتوك دو تا سه مرحله پوست گيري مي شود و برنج سفيدي به سبد ايراني داده مي شود كه از نظر مواد مغذي در حداقل است ولي مقدار بسيار زيادي قند دارد، متاسفانه در فرآوري خيساندن، جوشاندن و آبكش كردن باقي مواد مغذي از بين رفته و فقط نشاسته وارد لقمه و روده ايراني مي‌شود و در نهايت قند بدون ويتامين به مقدار زياد وارد خون مي شود تا توليد سندروم متابوليك كند.
اين متخصص تغذيه همچين به فرايند روغن كشي از دانه هاي روغني نيز اشاره كرد و گفت : در فرايند روغن كشي ، دانه هاي بسيار ارزشمندي كه پر از مواد مغذي و ضروري براي بدن انسان است مثل كلزا ، كتان، آفتاب گردان ،ذرت ، سويا به كارخانه هاي روغن كشي ارسال مي شود و در آنجا همه مواد مغذي آن جدا شده و به نام تفاله به خوراك دام تبديل مي شود ، يا دور ريخته مي شود و تنها اسيدهاي چرب غير اشباع به سبد غذايي مي فرستند و متاسفانه از اين اسيدهاي چرب براي سرخ كردن استفاده مي كنند كه باعث نابودي مواد مغذي همه غذاهايي مي‌شود كه در روغن سرخ مي شود.
به گفته صالحي در فرايند سرخ كردن و فرآوري دماي بالا تر از 200درجه روغن سرخ شده تمام ويتامين هاي سيب زميني ، گوشت ، كدو ، بادمجان را از بين مي برد و تركيباتي مثل آكريل آميد، كربن هاي آروماتيك و هتروسيكليك آمين توليد مي كند بنابراين غذاي سرخ شده نه تنها مواد مغذي مورد نياز بدن انسان را تامين نمي كند بلكه مواد سمي و سرطان زايي را توليد مي كند و به روده و از آنجا به خون وارد مي‌شود.
خبرنگار : نيكنام خشنودي ** انتشاردهنده:‌غلامرضا مالك زاده
6113 /1876

سرخط اخبار استان‌ها