۲۶ دی ۱۳۹۶، ۲۰:۲۵
کد خبر: 82798281
T T
۰ نفر
عراقچی: آمریكایی ها معتقدند ایران پس از برجام قوی تر شده است

تهران- ایرنا- معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه با بیان این كه آمریكایی ها معتقدند ایران پس از برجام قوی تر شده است، گفت: حالا كه ترامپ نمی تواند برجام را از بین ببرد یا از آن خارج شود، چاره ای ندارد تا دستاوردهای ایران از برجام را به حداقل برساند.­

به گزارش ایرنا، عباس عراقچی شامگاه سه شنبه در دوازدهمین همایش سراسری اتحادیه صادركنندگان فراورده های نفت، گاز و پتروشیمی افزود: موانعی كه برجام قرار بود بردارد، كاملا برداشته شده و حتی یك مثال هم وجود ندارد كه برجام قرار بوده است تحریم یا مانعی را بردارد و برنداشته است.
وی درباره مخالفت ترامپ با برجام گفت: یكی از دلایل اصلی این مخالفت ها، افزایش قدرت ایران پس از برجام است.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه افزود: آمریكایی ها معتقدند ایران پس از برجام قوی تر شده است و ایران هیچ گاه پس از پیروزی انقلاب اسلامی چنین اقتدار منطقه ای نداشته است.
عراقچی با اشاره به دستاورهای ایران در سوریه، عراق، یمن و كردستان عراق گفت: آمریكایی ها چند سال تلاش كردند تا بشار اسد را بردارند اما ایران بود كه او را نگه داشت.
وی ادامه داد: در عراق، آمریكایی ها چهار هزار كشته دادند اما در نهایت دولتی سركار آمد كه متحد ایران است؛ در كردستان عراق آنكه بازی را برهم زد، ایران بود و در یمن هم قرار بود حوثی ها را دو ماهه جمع كنند، اما حالا آنقدر ناتوان شده اند كه به شورای امنیت شكایت می برند.
عراقچی با اشاره به دیگر دستاوردهای ایران از برجام گفت: امروز ایران نفت خود را می فروشد، پتروشیمی اش را صادر می كند، دنیا دارد با ما كار می كند، تحریم های اصلی بانكی برداشته شده، هواپیمای مان را می خریم و آنچنان ثبات سیاسی داریم كه بیش از 70 درصد از مردم در انتخابات شركت می كنند؛ این چیزهاست كه آمریكایی ها را عصبانی كرده و می خواهند به هر قیمتی جلوی برجام را بگیرند.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه افزود: اكنون در آمریكا این تفكر وجود دارد كه ایران پس از برجام دستاوردهای زیادی را به دست آورده و در عوض دستیابی ایران به سلاح اتمی تنها ده سال است كه عقب افتاده به همین دلیل است كه ترامپ از برجام به عنوان خسارت محض یاد می كند.
عراقچی در خصوص اینكه چرا ترامپ با وجود وعده های زیادی كه در خصوص پاره كردن برجام یا خارج شدن از آن داده و وتا كنون نتوانسته است آنها را عملی كند، گفت: دلیل اصلی این است كه ترامپ نمی تواند از برجام خارج شود چرا كه با موانع زیادی روبه روست؛ یكی پایبندی اروپایی ها به برجام، حمایت روسیه و چین از این توافق نامه و اسناد شورای امنیت و در نهایت استحكام درونی خود برجام است.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با بیان اینكه آمریكایی ها برای به حداقل رساندن بهره مندی ایران از مزایای برجام برنامه ریزی كردند، گفت: آمریكایی ها اكنون به شركت ها و بانك ها فشار وارد می كنند تا با ایران وارد كار نشوند و این كار را با ایجاد یك فضای سرگردانی و ابهام انجام می دهند.
عراقچی با اشاره به وعده های چند ماهه ترامپ برای خروج از برجام یا تردیده های مكرر او گفت: آمریكایی ها با این شیوه یك حصار سرگردانی و بلاتكلیفی ایجاد كرده اند كه طرف های تجاری نتوانند با ایران كار كنند.
وی با بیان اینكه ما نباید اجازه بدهیم این فضای بلاتكلیفی ادامه بیابد گفت: باید این بازی را هر چه سریع تر تمام كنیم و نباید اجازه داد ترامپ این بازی را تا ابد ادامه دهد.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با بیان اینكه اكنون فضای روانی جامعه اقتصاد جهانی زیر بار تهدیدهای ترامپ نمی رود، گفت: بعد از 12 ژانویه (22 دی) یك رغبت جدید در شركت ها برای تعامل با ایران دیده می شود و ما باید از این فرصت استفاده كنیم و اجازه ندهیم فضای بلاتكلیفی همچنان ادامه یابد و باید به این فضای بلاتكلیفی و غیر مطمئن پایان داد.
عراقچی در بخشی از سخنانش با ذكر خاطره ای از یكی از استانداران گفت: زمانی از سرمایه گذاران خارجی 200 میلیون دلار در استانی سرمایه گذاری كرده بود اما بعد كمی دچار تردید شده بود، استاندار به من می گفت «وقتی دلیل این تردید را جویا شدیم سرمایه گذار گفته مترجم من می گوید صداوسیمای ایران دائم می گوید تحریم ها باقی مانده و ایران از برجام هیچ دستاوردی نداشته است حالا چگونه من در این شرایط سرمایه ام را به ایران منتقل كنم».
وی افزود: باید به این فضای منفی پایان داد و دائم نگوییم دستاورد ما از برجام هیچ بوده ما همین امسال 40 میلیارد دلار نفت فروخته ایم كه همه پولش هم از طریق بانك به حساب بانك مركزی وارد شده بسیار شفاف و روشن، است.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه افزود: حالا كه آمریكایی ها می خواهند ما را محدود تر كنند، ما باید با این فضا مقابله كنیم، ما نیاز به فضای آرامش بخش سیاسی داریم .
عراقچی با اشاره به وعده چهار ماهه ترامپ برای اظهار نظر دوباره در خصوص برجام گفت: این چهار ماهه بسیار سرنوشت ساز است و ما باید در چهار ماه آخر اتصالات اقتصادی خود را با كشورهای اروپایی، شرق آسیا و شركای اقتصادی و تجاری خود بیشتر و بیشتر كنیم زیرا این مسئله برجام را محكم تر می كند.
وی افزود: ما در همین زمانی كه ترامپ وعده داده بود از برجام خارج خواهد شد، یعنی 12 ژانویه، موفق شدیم مذاكره با ایتالیایی ها برای دریافت ( 6 میلیارد دلار) خط اعتباری را امضا كنیم، در همان دوران یك میلیارد دلار با اتریشی ها قرار داد بستیم كه اجرایی هم شد و تاسیس نخستین بیمارستان هسته ای از دستاوردهای قرارداد با اتریشی هاست.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه افزود: اكنون اتریشی ها با پول خودشان در ایران بیمارستان هسته ای می سازند موضوعی كه قبل از برجام جزو خط قرمزها بود.
عراقچی با اشاره به توسعه روابط دیپلماتیك ایران با جهان افزود: سفر مقامات ارشد فرانسه به ایران قطعی شده است؛ وزیر خارجه آلمان هم به زودی به ایران سفر خواهد كرد و تا 2 ماه آینده چندین مقام كشورهای اروپایی به ایران سفر خواهند كرد.
وی با اشاره به اینكه شرایط كشور از این لحاظ شرایط خوبی است، افزود: البته مشكلات اقتصادی در كشور زیاد است و اقتصاد كشور با موانعی روبه رو است كه باید این موانع برداشته شود به همین منظور ما در وزارت خارجه برای خودمان تعهد ایجاد كرده ایم تا در خدمت اقتصاد كشور باشیم.
عراقچی با بیان اینكه از اول بهمن ماه، معاون اقتصادی وزارت خارجه آغاز به كار خواهد كرد گفت: این معاونت مسئولیت تمامی روابط اقتصادی ما با دنیای خارج را به عهده دارد و در راستای اقتصاد مقاومتی تلاش خواهد كرد صادرات غیر نفتی و فرآورده های مرتبط با نفت را افزایش دهد.
وی برخی از انتظارها از وزارت امور خارجه را غیر منطقی دانست و گفت: اگر چه برخی انتظار دارند كه وزارت امور خارجه كشتی آتش گرفته را خاموش كند و در همه موارد این وزارت امور خارجه است كه باید كتك بخورد، اما اگر بخش خصوصی از وزارت خارجه انتظارات منطقی داشته باشد ما برای خودمان تعهد ایجاد كرده ایم تا به اقتصاد كشور كمك كنیم.
به گزارش ایرنا، برجام یا برنامه جامع اقدام مشترك (Join Comprehensive Plan of Action)، در 23 تیر 1394 پس از 20 ماه مذاكرات فشرده و سخت كه از آن به عنوان مذاكرات قرن نام برده می شود، بین ایران و كشورهای 1+5 (آمریكا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) به امضا رسید.
این توافق در 29 تیر ماه 94 با تصویبت قطعنامه 2231 در شورای امنیت سازمان ملل ماهیت حقوقی پیدا كرد و بدین ترتیب، 6 قطعنامه قبلی این شورا علیه ایران را لغو كرد؛ اتحادیه اروپا نیز در همان روز برجام را تایید كرد.
برجام در 19 مهر ماه 1394 در قالب قانون «اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام» به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و با تایید شورای نگهبان در 23 مهر ماه برای اجرا به دولت ابلاغ شد.
این توافق از 26 دی ماه 94 با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اجرای تعهد ایران در حوزه هسته ای، با برچیده شدن همه تحریم های ایران مرتبط با موضوع هسته ای به مرحله اجرا رسید.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2022**2025
گزارش: میثم طاهری* انتشار:لیلا جودی

سرخط اخبار اقتصاد